Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMarian Lupu

Marian Lupu: Vrem Moldova pe agenda UE, problemele şi solicitările ei să fie avute în vedere

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Marian Lupu, 29 septembrie 2016

Preşedintele PDM, Marian Lupu, a încheiat turneul de vizite externe, efectuate pe parcursul lunii septembrie la Bratislava, New-York şi Bruxelles, care au inclus întrevederi cu înalţi oficiali europeni — lideri de partide, actuali şi foşti prim-miniştri şi miniştri, deputaţi şi deputaţi — oamenii care decid ori au influenţă asupra politicii externe a multor ţări europene, precum şi asupra politicii externe a Uniunii Europene. Revenit în ţară, Marian Lupu a declarat că obiectivul principal al acestor 3 vizite externe a fost acela de a pleda pe lângă colegii social-democraţi pentru drumul european al Moldovei.

“Este foarte important ca despre Moldova să se audă în asemenea reuniuni internaţionale de anvergură, e foarte important să-i facem atenţi pe partenerii noştri externi la progresele, dar şi la provocările cu care se confruntă ţara noastră”, a declarat liderul PDM în cadrul unui briefing susţinut astăzi la Aeroport.

Marian Lupu a subliniat că, în cadrul discuţiilor atât de la Bratislava, New-York, cât şi la Bruxelles, s-a văzut foarte clar că există un sprijin important pentru parcursul european al Moldovei.

“Vrem ca Republica Moldova să se afle pe agenda UE, iar problemele şi solicitările ei să fie avute în vedere de decidenţii europeni. După vizitele efectuate în ultimele săptămâni, pot spune că Moldova contează pentru familia social-democrată europeană şi internaţională. Vocea Moldovei a fost auzită, mesajul nostru pro-european şi pro-modernizare este clar, iar sprijinul pentru Moldova din partea colegilor social-democraţi va fi şi mai semnificativ în viitor”, a adăugat preşedintele PDM.

Ieri şi alaltăieri, la Bruxelles, Marian Lupu a avut o serie de întâlniri la Grupul S&D din Parlamentul European — cu Gianni Pitella, preşedintele Grupului S&D, cu Victor Boştinaru şi Knut Fleckenstein, vicepreşedinţii Grupului, Andi Cristea, preşedintele Delegaţiei Comitetului de Cooperare RM-UE, Petras Austrevicius, raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European. La fel, la Bruxelles, Marian Lupu a avut o discuţie importantă cu Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, un susţinător al integrării europene al Republicii Moldova.

Discuţiile s-au axat pe paşii pe care Moldova i-a făcut în acest an, reieşiţi din Foaia de Parcurs, precum şi pe paşii ce trebuie făcuţi în următoarele luni. Europarlamentarii au transmis mesaje de susţinere pentru reformele adoptate în Moldova, precum şi aprecieri pentru atmosfera de stabilitate care a permis Guvernului să lucreze mult mai bine în acest an.

De asemenea, la Bruxelles, Marian Lupu a primit susţinere şi încurajări din partea colegilor social-democraţi şi socialişti pentru alegerile prezidenţiale de luna viitoare.

Tot astăzi, imediat după briefingul de presă, Marian Lupu a mers la Comisia Electorală Centrală, unde a semnat Codul de conduită privind desfăşurarea şi reflectarea campaniei electorale la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, prin care se exclude lezarea demnităţii şi imaginii concurenţilor electorali. Anterior, Marian Lupu a declarat că va avea o campanie corectă, bazată pe informarea cetăţenilor şi a îndemnat alţi concurenţi să adopte acelaşi comportament.

pdm.md