Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMarian Lupu

Marian Lupu la Bălţi: Problemele economice şi reducerea sărăciei trebuie puse în capul listei de acţiuni

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Marian Lupu, 3 octombrie 2016

“În capul listei cu probleme, oriunde am merge în ţară, este sărăcia şi nevoia reducerii ei. Sunt lucruri specifice de la localitate la localitate, dar pe acest aspect al combaterii sărăciei trebuie de făcut ceva în fiecare oraş şi fiecare sat”. Opinia a fost exprimată de preşedintele PDM Marian Lupu în cadrul discuţiei de azi cu liderii locali din municipiul Bălţi — conducători de instituţii, oameni de afaceri, lideri de gospodării agricole ş.a.

Discuţia a decurs într-o manieră deschisă, fiind abordate pragmatic problemele cu care se confruntă municipiul Bălţi şi ţara per ansamblu. “Dumneavoastră reprezentaţi elita oraşului, cei care, aveţi experienţa profesională, aveţi propriile opinii şi soluţii asupra proceselor care au loc în ţara noastră. Vreau să vă ascult opiniile, să aud ce credeţi dumneavoastră despre lucrurile care au început să se facă în ţara noastră şi să rezolv problemele pe care le vom contura împreună în această discuţie”, a fost mesajul candidatului Marian Lupu, adresat liderilor care au venit la întâlnire.

Potrivit lui Marian Lupu, în calitate de preşedinte, va susţine ca, în următorii ani, în fiecare localitate din ţara noastră să fie realizat, cel puţin, un proiect de dezvoltare locală şi să fie deschise afaceri locale, care să ofere venituri îndestulătoare pentru oameni.

Iar angajaţii de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp “Selecţia”, au vorbit despre necesitatea alocării mijloacelor financiare suficiente pentru realizarea programelor de cercetare, inclusiv includerea instituţiilor publice în lista celor care primesc subvenţii de stat. “Asigurarea cu material semincer adaptat la condiţiile climatice locale este pilonul pe care trebuie să se bazeze în primul rând securitatea alimentară a ţării”, a spus directorul ICC “Selecţia” Valeriu Vozian. La fel, este stringentă problema privind asigurarea Institutului cu cadre ştiinţifice tinere, iar soluţia văzută de către conducerea acestuia constă în stimularea materială a tinerilor cercetători şi asigurarea cu locuinţe sociale.

În replică, Marian Lupu a afirmat că proiecte de dezvoltare în cercetare, agricultură sau educaţie trebuie să continue, pentru aceasta însă sunt necesare investiţii, care nu vor veni în ţară dacă va fi destabilizată situaţia politică. “Guvernul a reuşit să deblocheze finanţarea externă, pentru a avea posibilitatea să continue reformele, dar şi să susţină proiecte de dezvoltare locală. Ţara noastră are nevoie de linişte şi stabilitate, iar eu sunt gata să apăr această stabilitate, să muncesc alături de Guvern şi Parlament pentru a mişca lucrurile în direcţia bună”, a dat asigurări Marian Lupu.

Marian Lupu a mai evidenţiat că vede calea cea mai bună pentru depăşirea problemelor şi modernizarea ţării prin apropierea de Uniunea Europeană. “Avansarea în parcursul european va aduce avantaje foarte şi foarte concrete — drumuri modernizate, şcoli renovate, fonduri pentru agricultură, instituţii mai eficiente şi mai apropiate de cetăţeni”, a adăugat candidatul PDM la şefia statului.

Subiectul dezvoltării infrastructurii energetice a fost abordat la întâlnirea lui Marian Lupu cu angajaţii de la Bălţi Gaz. “Şi eu, şi Guvernul susţinem crearea unei alternative energetice pentru Moldova, alternativă energetică dinspre Uniunea Europeană. De aceea, s-a realizat gazoductul Iaşi — Ungheni şi de aceea este foarte important ca el să fie prelungit până la Chişinău, iar ulterior şi spre nordul ţării. Acest lucru ne va ajuta pe toţi, va ajuta la integrarea europeană a ţării şi la existenţa unui preţ bun pentru gazul livrat consumatorilor”, a afirmat liderul PDM.

PDM: Ciubaşenco încurajează comportamentul huliganic, împotriva cetăţenilor din Bălţi

Partidul Democrat din Moldova contestă la Comisia Electorală Centrală comportamentul huliganic demonstrat de susţinătorii lui Dumitru Ciubaşenco faţă de numeroşi locuitori din Bălţi, aflaţi la o întâlnire electorală cu Marian Lupu, candidatul formaţiunii noastre în alegerile prezidenţiale.

În încercarea de a organiza o contra-manifestaţie, câţiva indivizi, care ulterior au fost identificaţi ca fiind membri ai Partidului Nostru şi apropiaţi ai candidatului Dumitru Ciubaşenco, au strigat şi i-au jignit pe cetăţenii care erau adunaţi în centrul localităţii pentru a participa la un dialog cu Marian Lupu. Mai multe dovezi în acest sens, filmări video şi audio, au fost puse deja la dispoziţia organelor de anchetă.

Din fericire, incidentul huliganic provocat de către colegii lui Dumitru Ciubaşenco a fost rapid depăşit, datorită reacţiilor echilibrate şi paşnice ale lui Marian Lupu, ale echipei sale şi ale cetăţenilor prezenţi la faţa locului.

Este regretabil că unii dintre pretendenţii, care aspiră la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, încurajează astfel de comportamente banditeşti şi manifestări huliganice şi implică cetăţeni care nu au legătură cu politica. Partidul Democrat condamnă ferm iniţierea şi susţinerea acestor provocări electorale, care trimit dezbaterea politică într-o zonă a huliganismului, departe de problemele reale cu care se confruntă oamenii de bună credinţă din Republica Moldova.

În ceea ce ne priveşte, noi vom continua să ducem o campanie electorală bazată pe dialog deschis cu cetăţenii, cu privire la rezolvarea degrabă a problemelor din ţară. Marian Lupu va da în continuare dovadă de echilibru şi implicare, manifestând un comportament potrivit pentru un viitor Preşedinte al Republicii Moldova.

pdm.md