Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMarian Lupu

PDM solicită acces public la rezultatul verificării listelor de subscripţie pentru toţi candidaţii în alegerile prezidenţiale

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Marian Lupu, 4 octombrie 2016

Partidul Democrat din Moldova cere Comisiei Electorale Centrale să facă publice rezultatele verificării tuturor listelor de subscripţie pentru toţi candidaţii admişi în competiţia prezidenţială. O cerere în acest sens a fost depusă de dimineaţă de către Vadim Moţarschi, reprezentantul nostru în CEC.

Zvonurile privind prezenţa persoanelor decedate pe listele de subscripţie sunt îngrijorătoare şi dorim ca acest subiect să fie lămurit rapid. Opinia publică trebuie să ştie dacă există partide sau candidaţi independenţi care au strâns semnături ale unor cetăţeni decedaţi. Verificările făcute de CEC identifică orice astfel de semnături, deci cerem ca statisticile să fie puse la dispoziţia publicului.

PDM condamnă categoric folosirea “sufletelor moarte” pentru umflarea numărului de semnături de pe listele de subscripţie. Este total nedemn pentru orice concurent electoral să recurgă la asemenea practici, iar candidaţii care au strâns semnături în acest fel trebuie să iasă urgent în faţa cetăţenilor şi să prezinte scuze.

Menţionăm că PDM a cerut din proprie iniţiativă verificarea de către CEC a semnăturilor pe listele de subscripţie, iar această verificare confirmă că nu există persoane decedate pe listele noastre.

Dorim ca alegerile prezidenţiale să se deruleze corect şi facem de aceea un apel ca procesul electoral în toate etapele lui să beneficieze de atenţie maximă din partea observatorilor independenţi, a tuturor ONG-urilor interesate de calitatea democraţiei din R. Moldova.

pdm.md