Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMarian Lupu

PDM semnalează: falsul justiţiar Năstase recidivează, încalcă repetat legea electorală şi îşi compromite susţinătorii

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Marian Lupu, 4 octombrie 2016

Partidul Democrat din Moldova a depus o contestaţie la Comisia Electorală Centrală în care semnalează încălcarea de către Andrei Năstase, candidat din partea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr la funcţia de preşedinte a ţării, a prevederilor din Codul electoral şi a solicitat sancţionarea acestuia în conformitate cu prevederile legale.

În contestaţia depusă, PDM arată că Andrei Năstase distribuie în prezent un material publicitar care nu cuprinde data tipăririi, tirajul şi denumirea tipografiei unde a fost tipărit acesta, fapt care contravine art.641 alin.(6) din Codul electoral.

Potrivit reprezentantului PDM la CEC, Vadim Moţarschi, faptul că pe acest material publicitar nu sunt indicate informaţiile respective face imposibilă asigurarea transparenţei finanţelor utilizate în campania electorală de către candidatul PPDA.

PDM reaminteşte faptul că Andrei Năstase şi staff-ul său electoral nu sunt la prima abatere de acest fel, în care candidatul PPDA a încercat să ascundă cheltuielile de campanie. Astfel, în raportul financiar depus la CEC cu ocazia colectării semnăturilor în favoarea candidaturii sale, Andrei Năstase a declarat zero cheltuieli, fapt nemaiîntâlnit în practica electorală. Şi în legătură cu acest caz, PDM a sesizat Comisia Electorală Centrală şi Procuratura.

Considerăm că acest comportament este în totală contradicţie cu postura de luptător împotriva corupţiei şi de apărător al Legii, pe care şi-o arogă, într-un mod cinic şi sfidător, candidatul PPDA la funcţia de preşedinte al ţării. Faptul că Andrei Năstase încalcă cu regularitate legislaţia electorală, generează o îngrijorare legitimă în legătură cu sursele sale de finanţare, despre care s-a vorbit şi în alte ocazii şi la care opinia publică nu a primit niciodată un răspuns concludent şi convingător.

PDM este de părere că acest comportament, în dispreţul legii şi a bunului simţ, este unul descalificant pentru un candidat la funcţia supremă în stat. Mai mult, prin acest comportament, falsul justiţiar Andrei Năstase recidivează, încalcă repetat legea electorală şi îşi compromite susţinătorii.

pdm.md