Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMarian Lupu

Marian Lupu, la Călăraşi: Susţinerea agriculturii înseamnă susţinerea familiilor din satele Moldovei

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Marian Lupu, 12 octombrie 2016

“Acordarea facilităţilor pentru sectorul agricol şi implementarea măsurilor de susţinere a fermierilor este una din modalităţile de protecţie socială a locuitorilor din satele Moldovei, marea parte dintre care obţine venituri din activitatea agricolă. Iată de ce, problemele agriculturii trebuie să fie în vizorul preşedintelui ţării, care poate şi trebuie să intervină în soluţionarea problemelor majore ale cetăţenilor”, acesta a fost răspunsul preşedintelui PDM Marian Lupu la o întrebare venită din partea unui lider agricol din raionul Călăraşi, care a participat la întrevederea cu candidatul democrat la funcţia de şef al statului.

“Noi, agricultorii, suntem cei mai vulnerabili, pentru că suntem supuşi riscurilor — ne afectează condiţiile climaterice, situaţia din regiune, limitarea pieţelor de desfacere. În acelaşi timp, suntem nevoiţi să achităm multiple impozite, care practic ne consumă toate veniturile”, a mai afirmat interlocutorul lui Marian Lupu.

“Din postura de preşedinte, voi promova implementarea impozitului unic în agricultură, fiindcă agricultura trebuie să aibă un regim fiscal preferenţial. Acest lucru înseamnă tratament egal pentru toţi fermierii din Moldova, mai puţină birocraţie pentru ei şi venituri mai mari pentru oamenii de la sate”, a declarat Marian Lupu.

Şi la Sipoteni, oamenii au vorbit despre problemele legate de agricultură. “Am făcut investiţii, dar până acum nu am primit subvenţiile de la stat”, a spus un participant la întrevedere. “Dacă ar exista mai mult suport pentru agricultură şi ar fi mai multe locuri de muncă bine plătite, copiii noştri nu ar pleca peste hotare în căutarea locurilor de muncă”, a opinat o localnică.

Marian Lupu a informat, în context, că datorită acţiunilor întreprinse de Guvern pentru stabilizarea economică a ţării şi pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat, s-a reuşit, practic, eliminarea restanţelor la plata subvenţiilor pentru agricultori pentru anii 2014 şi 2015, respectiv asigurarea finanţării pentru dosarele de subvenţii care au fost depuse anul acesta. “Guvernul deja a dispus reluarea recepţionării cererilor de obţinere a subvenţiilor peste limita Fondului de subvenţionare, iar acest lucru a fost posibil datorită disciplinei bugetare pe care a reuşit să o impună actualul Executiv”, a precizat liderul PDM.

Şi în cadrul întâlnirii de la Meleşeni, Marian Lupu a răspuns la multiplele întrebări ale oamenilor, afirmând că va ţine cont de problemele abordate când va promova iniţiative necesare dezvoltării ţării.

pdm.md