Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMarian Lupu

PDM a depus contestaţii la CEC împotriva lui Igor Dodon şi altor candidaţi în alegerile prezidenţiale

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Marian Lupu, 18 octombrie 2016

Vadim Moţarschi, reprezentantul candidatului PDM la alegerile prezidenţiale, a depus ieri şi azi, 17 şi 18 octombrie 2016, o serie de contestaţii pentru încălcarea legislaţiei electorale de către Igor Dodon şi alţi concurenţi electorali.

Astfel, în contestaţia depusă contra candidatului socialiştilor, se consideră că primul raport financiar asupra veniturilor şi cheltuielilor electorale depus de Igor Dodon este incorect, prezentându-se probe care atestă diminarea masivă a unor cheltuieli electorale. Reprezentantul PDM a anexat dovezi — fotografii, materiale de internet — privind faptul că Igor Dodon a folosit artişti în întrunirile electorale (deşi nu a înregistrat astfel de cheltuieli), faptul că a declarat un număr mult mai mic de panouri electorale decât cele folosite în mod real, faptul că nu a declarat cheltuieli privind închirierea de săli în scop electoral (inclusiv în ceea ce priveşte întrunirea electorală organizată la Moscova pe 11 octombrie). Contestaţia depusă de către Vadim Moţarschi indică foarte clar că este interzisă finanţarea directă sau indirectă a acţiunilor electorale de către alte state, întreprinderi sau organizaţii din străinătate, persoane fizice din străinătate — ceea ce în mod evident s-a întâmplat la întâlnirea electorală organizată de Igor Dodon în capitala Federaţiei Ruse.

În ceea ce priveşte contestaţia PDM depusă contra concurentului electoral Maia Sandu, se precizează că şi acest concurent a evitat înregistrarea de cheltuieli de campanie în raportul financiar — de exemplu pentru panouri publicitare (a folosit un astfel de panou într-un eveniment electoral la Hînceşti, conform dovezilor anexate la contestaţie) şi pentru transport. Maia Sandu şi echipa ei de campanie nu se deplasează pe jos din Capitală în oraşele şi satele Moldovei, deşi a declarat 0 lei cheltuiţi pentru transport.

Contestaţia privitoare la concurentul electoral Andrei Năstase arată că acest candidat nu a declarat niciun venit şi nicio cheltuială electorală, deşi s-a înscris în cursa electorală (iar la data contestaţiei figurează încă în mod oficial drept candidat) şi a desfăşurat mai multe activităţi de agitaţie electorală în ţară. În mod evident, candidatul Andrei Năstase a avut cheltuieli cu închirierea de săli, cu conferinţe de presă în cadrul unor agenţii de presă (de exemplu IPN), cheltuieli cu utilizarea internetului în campania electorală (de exemplu transmisiuni în direct contra cost prin www.privesc.eu). Considerăm că Andrei Năstase a falsificat raportul financiar în scopul de a ascunde veniturile şi cheltuielile de campanie, precum şi identitatea donatorilor săi. Atragem atenţia că este vorba despre o faptă penală, respectiv încălcarea articolului 181/2 din Codul Penal, articol care se referă la finanţarea ilegală a partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Reprezentatul Partidului Democrat din Moldova a cerut CEC să constate încălcarea legislaţiei electorale de către cei 3 concurenţi menţionaţi mai sus şi să aplice sancţiunile care se impun conform Codului Electoral.

PDM atrage atenţia opiniei publice asupra făţărniciei candidaţilor Igor Dodon, Maia Sandu şi Andrei Năstase, care pretind să derulează campanii electorale modeste, când în realitate ascund cheltuieli electorale importante cu scopul de a păcăli opinia publică.

pdm.md