Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMarian Lupu

PDM este nedumerit de atacul manipulator din partea a câţiva primari, care susţin un contracandidat în alegerile prezidenţiale

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Marian Lupu, 25 octombrie 2016

Partidul Democrat din Moldova a luat act cu mirare de atacul improvizat de câţiva primari, care insinuează că distribuirea banilor pentru localităţile din ţară s-ar face pe criterii politice. Chiar dacă cineva e tentat să creadă că ei au de suferit din cauza preferinţelor electorale, trebuie să amintim că procedurile de obţinere a finanţărilor durează luni, uneori ani de zile, iar Maia Sandu abia recent a fost confirmată în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale. Este regretabil că există primari, oameni de la care se aşteaptă seriozitate, dar care se lasă manipulaţi sau se victimizează artificial şi mint în scopuri evident politice.

Oricine în Republica Moldova ştie că ţara a fost lăsată fără asistenţă financiară externă. Din această cauză, majoritatea satelor şi oraşelor au rămas fără fondurile de dezvoltare pe care le aşteptau. Guvernul Filip a făcut totul pentru a obţine un nou Acord cu FMI, care ar debloca finanţările, inclusiv din partea Uniunii Europene şi a Băncii Mondiale, ceea ce aşteaptă şi primăriile locale. Interesant este în toată această istorie că Maia Sandu a cerut FMI să refuze susţinerea financiară a Republicii Moldova, deci, şi a proiectelor de dezvoltare locală. Probabil, pe ea o susţin anume acei primari, care nu prea urmăresc sau nu înţeleg aceste lucruri. Or, anume delapidările comise de co-echiperii politici ai doamnei Sandu din PLDM, pe când se afla sub conducerea domnului Filat, au compromis încrederea partenerilor externi faţă de Moldova.

Tocmai de aceea, având în vedere că suntem într-un an marcat de austeritate financiară, apreciem faptul că peste 400 de primari din Republica Moldova îl susţin la funcţia de preşedinte al ţării pe candidatul PDM, Marian Lupu. Suntem siguri că sprijinul se bazează pe platforma pro-europeană a candidatului nostru, pe încrederea în experienţa lui şi în faptul că va aduce fonduri europene pentru dezvoltarea localităţilor din Republica Moldova.

Vicepreşedintele PDM Alexandru Botnari, primar de Hânceşti, a afirmat că Maia Sandu foloseşte unii primari în campania sa într-un mod cinic. “Fiecare îşi face campania electorală aşa cum consideră că este mai bine, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să arunce cu noroi în ceilalţi primari şi în autorităţile de stat. Peste 400 de primari din toată Moldova îl susţin pe Marian Lupu, pentru că vor un preşedinte de nădejde pentru dezvoltarea locală. Noi n-am venit să ne plângem împreună cu candidata şi să facem insinuări urâte. Ca primar de Hânceşti, vă confirm că Guvernul oferă sprijin pentru proiecte locale echitabil peste tot în ţară. Şi trebuie să fim conştienţi că să intri în voia fiecăruia şi să-i faci pe plac este imposibil. Depinde de cât de activ şi eficient e primarul”, a afirmat primarul de Hânceşti, subliniind că n-a auzit de presiuni în acest sens. Totodată, Alexandru Botnari şi-a îndemnat colegii să muncească şi să nu încurce dezvoltarea locală cu agitaţia electorală.

În altă ordine de idei, constatăm că atacul adepţilor Maiei Sandu este sincronizat pe această temă cu atacul din partea socialistului Igor Dodon, pe care noi îl considerăm principalul pericol pentru cursul european al Moldovei. Aceste campanii negative sunt descalificante pentru candidaţii menţionaţi şi este important ca alegătorul pro-european să-i sancţioneze duminică, prin vot.

pdm.md