Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMarian Lupu

Marian Lupu a discutat cu liderii socialiştilor europenii despre decizia sa

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Marian Lupu, 27 octombrie 2016

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a avut în dimineaţa zilei de joi, 27 octombrie curent, o serie de discuţii telefonice cu lideri ai familiei politice social-democrate din Europa şi din Parlamentul European. Convorbirile au fost purtate cu Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, precum şi cu Victor Boştinaru şi Knut Fleckenstein, vicepreşedinţi ai Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European.

Marian Lupu a informat cei 3 lideri social-democraţi europeni despre retragerea lui din competiţia pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova de pe 30 octombrie 2016. Preşedintele PDM a reafirmat că decizia retragerii a fost motivată de dorinţa de a susţine vectorul european al Republicii Moldova, de încercarea de a creşte şansele alegerii unui preşedinte pro-european în ţara noastră. El a accentuat că PDM şi-a axat precampania şi campania electorală pe un mesaj pozitiv şi pro-european, contribuind direct la creşterea opţiunilor populare pentru apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, conform analizelor sociologice interne.

Liderul democrat a spus totodată că aceleaşi analize sociologice au arătat un potenţial mai mare al candidatului Maia Sandu de a strânge voturile electoratului pro-european în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. El a precizat că este o retragere tactică, prin care PDM contribuie cum poate mai bine la efortul electoral al forţelor pro-europene, la efortul de a stopa alegerea în funcţia de preşedinte a candidatului anti-european Igor Dodon. Marian Lupu a specificat că adresarea lui către cetăţeni de miercuri după-amiază a conţinut îndemnul direct către simpatizanţii săi de a vota duminică pentru cel mai bine plasat candidat pro-european.

Conducătorii socialişti Serghei Stanişev, Victor Boştinaru şi Knut Fleckenstein au luat act de gestul preşedintelui PDM şi l-au apreciat ca pe un pas în favoarea vectorului european al Moldovei. Ei şi-au exprimat încrederea că PDM va rămâne un partid unit şi puternic, reprezentant de bază al social-democraţiei moldoveneşti şi susţinător, în calitate de principală forţă de guvernare, al măsurilor de apropiere a Moldovei de Uniunea Europeană. Liderii socialişti cu care a discutat Marian Lupu au afirmat că vor transmite mesajul preşedintelui democrat către Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European şi către Gianni Pittella, preşedintele Grupului Alianţiei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentului European.

pdm.md