Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMihai Ghimpu

Mihai Ghimpu: Scrisoare către tinerii mei prieteni unionişti

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Mihai Ghimpu, 21 septembrie 2016

Dragi unionişti,

Vă scriu acest mesaj în calitate membru al unei generaţii care s-a ridicat împotriva “Imperiului Răului” şi a cerut alfabet latin şi limba română, tricolor, libertate şi independenţă. Am obţinut independenţa R. Moldova. O parte dintre noi am dorit atunci mai mult, am fi dorit să mergem până la capăt — să facem Unirea. Nouă nu ne-a reuşit, pentru că eram puţini. Nu mai are rost să discutăm acum cauzele acestui eşec: lipsa noastră de unitate, teama unora, contextul internaţional, presiunile Moscovei, lipsa de hotărâre a celor care au condus Republica Moldova etc. Aceasta este deja istorie.

Dacă a avut însă un merit generaţia care a adus independenţa este că, indiferent unde a activat, în politică, la Uniunea Scriitorilor, în Academia de Ştiinţă, în instituţiile de învăţământ, în institute de cercetare a reuşit să ducă mai departe şi să menţină vie flacăra unionismului şi a Unirii. Nu am lăsat-o să se stingă şi, la lumina ei şi la căldura acestui ideal, a apărut generaţia voastră. A doua generaţie unionistă din R. Moldova şi România. O generaţia care trebuie să reuşească ceea ce noi nu am dus la bun sfârşit.

Acesta este motivul principal pentru care vă scriu.

Dragi unionişti,

V-aţi constituit în diverse organizaţii şi aţi început o amplă campanie de informare a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului despre beneficiile Unirii. Activismul vostru este de lăudat, la fel entuziasmul şi dorinţa de a împlini un ideal sfânt. Problema este ce faceţi/facem mai departe?

Oricât de mult am vrea, nu putem ignora bătălia politică. Fără politică unionistă nu se poate, aşa cum nici politica unionistă nu poate fi eficientă fără susţinerea celor din sate şi oraşe, din presă, de la televiziuni, din spaţiu public, de pe Facebook şi Twiter.

Campania electorală prezidenţială care ne aşteaptă este cel mai bun prilej pentru a populariza, a discuta, şi propune publicului idealurile noastre comune. Vor fi săptămâni cruciale care ne aşteaptă. Va trebui să le folosim la maximum.

Promovarea Unirii şi a unionismului în această campanie prezidenţială, inclusiv în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018 trebuie să fie un scop comun. Singurul şi cel mai important dintre ele.

Ca singurul candidat unionist care va participa la această bătălie, vă cer să continuaţi această luptă. E o luptă în care nu persoanele sunt cele mai importante, ci Idealul. Idealul pe care ni-l dorim cu toţii.

Dragi unionişti,

Un Preşedinte unionist nu este cel care spune, pasiv, că votează “da” la un referendum pentru Unire. Un Preşedinte Unionist nu e cel care spune că “ne vom uni cu România în interiorul UE”. Un Preşedinte unionist nu este cel care spune că “vom discuta despre Unire atunci când vor fi condiţiile ideale”.

Cei care vorbesc aşa sunt falşi unionişti, unionişti de conjunctură, “unionişti la rezultat” — cum scria cineva dintre voi pe Facebook.

Un Preşedinte unionist NU este cel care asistă pasiv la evoluţia evenimentelor şi nu face nimic pentru ca să pregătească Unirea.

Un Preşedinte unionist NU se scuză că “nu sunt condiţii favorabile”. Un Preşedinte unionist înţelege că niciodată condiţiile pentru Unire nu vor fi nici favorabile, nici ideale. NOI trebuie să creăm aceste condiţii. NOI trebuie să le facem favorabile. Niciodată nu ne va oferi cineva Unirea pe tavă, aşa cum nu a oferit-o nici strămoşilor noştri care au făcut Unirea Mică de la 1859 sau Unirea Mare din 1 decembrie 1918. Pentru un Preşedinte unionist, singura soluţie este integrarea în UE prin Unire cu România.

Unirea va trebui să o luăm singuri! Un Preşedinte unionist este cel care pregăteşte Unirea, în interior şi în exterior, şi luptă ca să obţină majoritatea în Parlament pentru a se face Unirea în 2018.

Dragi unionişti,

În această bătălie trebuie să fim împreună. Umăr la umăr. Am adus împreună cu mine istoria unei familii întregi, care a luptat şi luptă pentru reunire de jumate de secol. Am în spate o carieră politică de 30 de ani, de luptă pentru alfabet latin şi limba română, tricolor, libertate şi independenţă, istorie românească şi Unire. O luptă de 30 de ani are şi suişuri şi coborâşuri. Are şi lumini şi umbre. Politica este arta posibilului, şi, din păcate, foarte multe lucruri nu erau posibile atunci când noi am încercat să le împlinim.

Candidatura mea la Preşedinţia Republicii Moldova este legătura dintre generaţia Independenţei şi generaţii Unirii — adică generaţia Dumneavoastră!

Indiferent însă cum ne privim unii pe alţii, avem mult mai multe lucruri în comun decât lucruri care ne despart. Să nu uităm asta niciodată.

În această bătălie comună pentru Unire nu avem nimic de pierdut. Avem însă totul de câştigat! Să facem din alegerile prezidenţiale un pas decisiv pentru atingerea obiectivului nostru comun, UNIREA tuturor românilor într-o Ţară mare, prosperă şi sigură!

Aşa să ajute Dumnezeu!

pl.md