Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMihai Ghimpu

Mihai Ghimpu le-a vorbit oamenilor de ştiinţă despre UNIRE

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Mihai Ghimpu, 23 septembrie 2016

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, candidatul Partidului Liberal (PL) la funcţia de preşedinte al R. Moldova, le-a vorbit academicienilor despre reunirea celor două state româneşti, care nu este un proiect electoral, “ci un proiect al zilei de astăzi pentru ca mâine să avem o viaţă mai bună în UE şi NATO”. O declaraţie în acest sens a fost făcută de Mihai Ghimpu, în cadrul unei întrevederi cu oamenii de ştiinţă de la Academia de Ştiinţe a R. Moldova.

La evenimentul din aula Academiei de Ştiinţe, au participat şi Gheorghe Brega, viceprim-ministru şi acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM.

Preşedintelui Academiei a mulţumit pentru vizită şi a declarat că: “este o idee benefică de ai avea alături de noi, iar noi fiind oameni de cercetare, nu ne este indiferent ce se alege cu republica noastră”.

Mihai Ghimpu, a mulţumit celor prezenţi, pentru că au acceptat întâlnirea cu el, “pentru mine este foarte importanta această vizită. Eu am hotărât ca prima mea întâlnire să fie cu Dvs. Nu este corect cum se spune că Ştiinta şi Şcoala este în afara politicii, eu cred că ştiinţa este principială în evoluţia unei Ţări şi Naţiuni.

Situaţia politică pe care o avem noi astăzi în republică, este rezultatul celor care au guvernat timp de 25 de ani. Şi iată am ajuns într-o situaţie şi ne-am convins că a fi liber, a fi un Stat nu e o glumă, nu e o joacă. Noi, românii moldoveni nu avem experienţă de statalişti, de a conduce un Stat. Noi am fost rupţi de la sânul mamei, şi aproape 200 ani ne-a condus Rusia, şi acum suntem departe de spaţiu de la care am fost desprinşi, fără statalitate, bunăstare, prosperitate.

Când am pornit lupta pentru, alfabet latin şi limba română, pentru libertate şi dreptate, noi cei care am terminat şcoala sovietică, cu istoria Rusiei, am găsit o posibilitate să convingem oamenii, că capitalismul este mai puternic decât totalitarismul, că vom putea trăi mai bine, şi vom avea un prezent şi un viitor în afara Rusiei sovietice, dar în toţi aceşti ani, nimeni nu a făcut nici un pas. Astăzi realizăm, că Rusia stă cu ochii pe noi, niciodată nu a fost şi nu va fi cointeresată ca noi să ne dezvoltăm, dovada este ocuparea unei părţi din teritoriul nostru, războiul de la Nistru, embargoul impus” a spus Mihai Ghimpu.

Referindu-se la obiectivul principal al candidatului Mihai Ghimpu — Unirea celor două state româneşti, acesta a reiterat, că “cineva trebuie să-şi asume odată şi odată această responsabilitate, de a reuni cele două state româneşti. Ce am pierde noi, dacă ne-am uni cu România? Nimic. Am pierde frica din noi.

Dar ce câştigăm dacă ne unim? În primul rând, securitatea şi prosperitatea cetăţenilor, pensii de peste 5 000 de lei, salarii mai mari şi, cel mai important, că nu ne vom trezi cu tancul la poartă, aşa cum s-a întâmplat în Crimeea sau Donbass.

Noi trebuie să ne asumăm schimbarea, pentru că deja am văzut ce înseamnă asta — adică schimbare în stil moldovenesc. Lumea se chinuieşte, a obosit.

Pentru ca să ducem la bun sfârşit acest deziderat, atunci trebuie să fim cât mai mulţi. Uniţi pentru Unire, numai aşa vom avea prezent şi viitor. Trebuie să pregătim împreună această Unire. Fiind în UE şi NATO, vom fi în siguranţă şi vom avea bunăstare. E un adevăr pe care dvs., oamenii de ştiinţă, nu o să-l puteţi combate”, a menţionat Mihai Ghimpu în faţa academicienilor.

Preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, i-a dat dreptate lui Mihai Ghimpu şi a adus exemplul Ţărilor Baltice. “După ce şi-au proclamat Independenţa, aceste ţări au făcut paşi concreţi pentru a ajunge în UE, iar acum vedem ce nivel de trai au”, a fost concluzia lui Gheorghe Duca.

pl.md