Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMihai Ghimpu

Mihai Ghimpu la Iaşi: De aici din Piaţa UNIRII, astăzi dăm semnalul începerii bătăliei decisive pentru Unirea Republicii Moldova cu România, o dată şi pentru totdeauna!

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Mihai Ghimpu, 3 octombrie 2016

Preşedintele Partidului Liberal, candidatul desemnat de PL pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, Mihai Ghimpu, s-a lansat oficial în campania prezidenţială. Evenimentul de lansare a avut loc ieri, în Piaţa Unirii Principatelor din mun. Iaşi. Potrivit liderului PL, locul desfăşurării evenimentului rezumă cel mai bine programul său electoral.

“(…) Vreau să nu mai existe nicio diferenţă între România şi Republica Moldova, vreau ca cele două mari pământuri să aparţină unei singure ţări, iar ţara noastră să fie România”

În context, candidatul PL pentru scrutinul din această toamnă a menţionat că, dacă va ajunge şef de stat, va constitui un “Sfat al înţelepţilor”, în care se vor întruni cei mai buni specialişti din România şi Republica Moldova de astăzi, care ar aborda ideea Unirii. De asemenea, Mihai Ghimpu a declarat că planifică un şir de reforme, în ceea ce priveşte gazoductele şi reţelele electrice, dar şi (re)dobândirea cetăţeniei româneşti de basarabeni.

“Voi face conectarea la gazoductul european, pentru a nu depinde de Rusia, interconectarea reţelelor electrice, construirea de poduri peste Prut, construcţii de cale ferată Chişinău — Iaşi pe amplasament european, punct comun la trecerea cu România. Voi solicita Parlamentului de la Bucureşti, prin lege, ca toţi cei născuţi înainte de 1940 să aibă cetăţenie română. Noi nu am renunţat la această cetăţenie. Voi trece apoi la iniţierea Unirii”.

“Eu, Mihai Ghimpu şi colegii mei din Partidul Liberal, le mulţumim tuturor, care susţin idealul pentru care am luptat şi pentru care s-au sacrificat generaţii întregi şi de aici de la Iaşi, din Piaţa UNIRII, astăzi dăm semnalul începerii bătăliei decisive pentru Unirea Republicii Moldova cu România, o dată şi pentru totdeauna!”

Totodată, pe scena amplasată în Piaţa Unirii, şi-au ţinut discursurile de susţinere şi alţi oficiali PL. Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a transmis şi un mesaj de mulţumire adresat liderului PL, pentru faptul că a luptat şi continuă să lupte pentru promovarea adevărului istoric, pentru Reunirea Basarabiei cu România.

“Misiunea vieţii fiecărui dintre noi, fiecărui liberal este Unirea. Sunt unii care o spun deschis. Sunt unii care o spun acasă, la bucătărie. Sunt unii care o spun în gând. (…) Vă mulţumim, domnule Ghimpu, că astăzi putem vorbi deschis despre Unire”.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a vorbit despre ruperea Basarabiei de la Patria-mamă, despre represiunile ocupanţilor şi despre necesitatea reîntregirii neamului românesc.

“Partidul Liberal merge în această campanie electorală cu preşedintele nostru, Mihai Ghimpu, unul dintre cei mai proeminenţi şi rezistenţi luptători pentru regăsirea noastră românească; omul care, de 30 de ani, se află în avangarda luptei politice, omul pentru care cauza noastră românească este singurul sens al vieţii. Omul care, fiind Preşedinte interimar al RM, a desecretizat arhivele temutului KGB; omul care a pregătit legea privind condamnarea comunismului şi decretul privind consecinţele ocupaţiei ruseşti; (…) omul care, devenind Preşedinte al RM va pregăti cu abnegaţie şi dăruire Unirea cu România. Unire care va dura până la sfârşitul veacurilor.”

Unul dintre tinerii deputaţi ai PL, Alina Zotea, a îndemnat tinerii, de la tribuna instalată în Piaţa Unirii, să nu se lase manipulaţi de forţe obscure, de candidaţi cinici, ci să voteze un candidat care a luptat continuu pentru cauza naţională.

“Vă îndemn să nu staţi acasă, să nu lăsaţi dezamăgirea, indiferenţa şi orgoliul să voteze pentru voi. Nu ne putem permite să fim conduşi de oameni corupţi, anţi-naţionali şi statalişti. Vă chem astăzi în Piaţa Unirii să ne promitem că prin curaj, forţă şi înţelepciune vom câştiga alegerile prezidenţiale, iar după turul II vom reveni aici să-nfăptuim UNIREA naţiunii române!”

Directorul Agenţiei pentru Proprietate Intelectuală, Octavian Apostol, a vorbit despre şansa de reunire pe care o avem astăzi şi nu trebuie să o ratăm.

“De mii de ani, strămoşii noştri daci, au dus lupte împotriva duşmanilor, iar curajul lor a culminat cu unirea tuturor dacilor sub conducerea lui Burebista.

Istoria a demonstrat, că doar atunci când suntem uniţi şi luptăm pentru idealurile noastre suntem puternici”.

Un mesaj de susţinere, Mihai Ghimpu a primit şi din partea oamenilor de cultură. Nicolae Dabija, prezent la evenimentul de lansare a îndemnat publicul să pună ştampila de vot în dreptul numelui lui Mihai Ghimpu, deoarece, potrivit lui, liderul PL este singurul om care a luptat necontenit pentru unitatea neamului românesc.

“Mihai Ghimpu a avut dragostea noastră, a intelectualilor, pentru că a fost alături de noi, pentru că noi am fost împreună în lupta noastră pentru limbă, pentru alfabet. El nu s-a ruşinat să intre în Biserică, el nu s-a ruşinat să sărute sfintele icoane şi pentru acest lucru noi îl respectăm, noi îl susţinem. Vreau să vă spun ca Preşedinte a Sfatului Ţării 2, este unicul Preşedinte care a susţinut integral Programul pe Ţară a Sfatului Ţării 2. Noi vedem viitorul nostru, numai UNIŢI cu Ţara”.

Scriitorul şi academicianul Mihai Cimpoi, a declarat că locul ales de Mihai Ghimpu pentru lansarea campaniei este unul cât se poate de reprezentativ, or, liderul PL este un om sincer.

“Mihai Ghimpu şi Partidul Liberal ne spune adevărul adevărat, ne vorbesc despre istoria adevărată, despre cine suntem noi, şi unde trebuie să mergem şi îmi pare bine că, eu fiind eminescolog, am auzit aici sintagma «sacră» aş zice eu, a lui Eminescu, spuse de alt fel, cu ocazia unei întâlniri de la Putna. În unire e putere! Unire dragi compatrioţi! Cu Ghimpu preşedinte!”, a conchis omul de cultură.

pl.md