Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMihai Ghimpu

Mihai Ghimpu la întrevedere cu medicii de la Spitalul Municipal nr.1: Unirea cu România înseamnă, sistem medical performant, salarii europene şi condiţii de muncă decente la noi acasă

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Mihai Ghimpu, 4 octombrie 2016

Candidatul desemnat de Partidul Liberal pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, Mihai Ghimpu, a participat astăzi la o întrevedere cu lucrătorii din domeniul medical al Spitalului Clinic nr. 1 din capitală. În cadrul acestei întâlniri, liderul PL a explicat oamenilor care este, potrivit Constituţiei, misiunea şi atribuţiile preşedintelui în Republica Moldova, care sunt premisele campaniei şi programului electoral, care sunt principalele soluţii de depăşire a situaţiei create în ţară şi care au fost motivele pentru care a fost constituită actuala coaliţie de guvernare.

“În pofida faptului că a fost modificată modalitatea de alegere a Preşedintelui, atribuţiile acestuia nu s-au modificat, fiind clar stipulate în Constituţie. Republica Moldova este o republică parlamentară, de aceea, puterea de decizie o are, de altfel, Legislativul, nu Preşedintele. Cu toate acestea, ţara noastră merită un şef de stat care să ne reprezinte viziunile, interesele şi voinţele atât pe plan intern, cât şi extern”

De asemenea, Mihai Ghimpu şi-a expus nemulţumirea faţă de prezenţa armatei străine pe teritoriul Republicii Moldova, menţionând, totodată, că a pledat dintotdeauna pentru dreptate în ceea ce priveşte limba pe care o vorbesc cetăţenii, alfabetul pe care îl utilizează ş.a.

“Eu sunt un aprig luptător pentru limbă, pentru alfabet, pentru adevărul istoric. Partidul pe care îl reprezint a fost cel care a sesizat Curtea Constituţională privind neconcordanţele din Constituţie şi Declaraţia de Independenţă referitoare la limba vorbită pe teritoriul Republicii Moldova. Voi lupta în continuare şi pentru ca în Constituţie să fie clar stipulat un articol prin care interzice militarilor străini să se afle pe teritoriul ţării noastre. Am luptat dintotdeauna, şi cât timp am fost preşedinte interimar, şi cât timp am fost deputat, pentru bunăstarea şi prosperitatea poporului, însă lucrurile nu depind de o singură persoană. Sunt mulţumit că am reuşit totuşi să evităm alegerile anticipate şi nu am predat ţara în mâinile celor care ar vinde-o din nou ruşilor. Sunt mulţumit că, inclusiv graţie deciziei PL, acum oamenii îşi primesc salariile şi pensiile la zi, fără reţineri, în contextul în care, odată cu evenimentele trecute, riscul ca bugetul de stat să nu poată acoperi aceste cifre era în permanentă creştere. Am reuşit să ieşim din acest impas”

În contextul vizitei sale, Mihai Ghimpu a ţinut să detalieze despre funcţionarea sistemului medical în România, despre avansarea medicinii şi a tehnicii din domeniul sănătăţii, precum şi a făcut o paralelă dintre economia RM şi cea a României, subliniind că cea din urmă este într-o permanentă ascensiune, România înregistrând, în anul trecut, cea mai mare creştere economică din Europa.

“În ultima perioadă aud tot mai multe cazuri când cetăţenii Republicii Moldova aleg să se trateze în România. Sistemul medical, aparatajele, tehnica avansată, instruirea continuă a personalului, condiţiile de muncă pe care le au lucrătorii din domeniu, dar şi remunerarea mult mai ridicată, creează, în ansamblu, un sistem mult mai avansat decât al nostru. Acesta este doar unul dintre avantajele contopirii celor două state româneşti. Salarii mai mari, burse pentru studenţii rezidenţi la medicină, pensii, care ar permite oamenilor să trăiască decent. În acest context, voi aminti şi despre sprijinul financiar continuu al României pentru Republica Moldova”.

Mihai Ghimpu a asigurat cetăţenii că va întreprinde toate măsurile care îi sunt cu putinţă pentru a asigura un viitor sigur cetăţenilor acestei ţări.

pl.md