Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMihai Ghimpu

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu noul ambasador al Japoniei la Chişinău

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Mihai Ghimpu, 7 octombrie 2016

Mihai Ghimpu, candidat pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, a avut, astăzi, o întâlnire oficială cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii.

Pe agenda discuţiilor au fost trecute mai multe teme de importanţă. Oficialii au abordat subiectul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, organizarea şi funcţionarea Parlamentului, realizând, totodată, o paralelă dintre Legislativele din Japonia şi R.Moldova. De asemenea, a fost abordată problema Transnistriei şi au fost analizate sondaje. Mihai Ghimpu a făcut o scurtă prezentare a Republicii Moldova, a situaţiei politice, economice, sociale ş.a., relatând, în acelaşi timp, programul său electoral, principalele direcţii de orientare a partidului pe care îl conduce, precum şi planurile de viitor pentru dezvoltarea Republicii. Profitând de întrevedere, candidatul PL pentru scrutinul prezidenţial a transmis felicitări Domnului Masanobu Yoshii cu ocazia învestirii într-o funcţie de mare importanţă.

“Stimate Domnule Ambasador, în primul rând aş vrea să Vă felicit pentru funcţia pe care V-a încredinţat-o statul Dumneavoastră. Vă doresc mult succes, realizări fructuoase şi sunt convins că veţi fi impresionat de frumuseţile ţării noastre. Sperăm la o colaborare mai avansată cu Japonia. Cunoaşteţi deja că atât eu, cât şi Partidul Liberal, suntem promotori ai adevărului istoric — ne-am declarat şi vom continua să afirmăm cu certitudine că suntem un partid unionist.

Suntem convinşi că, doar prin Unirea cu România, R.Moldova va putea depăşi crizele în care s-a cufundat. De asemenea, suntem un partid care se află la guvernare.(…)Ştiţi că, în câteva săptămâni, vor avea loc şi alegerile prezidenţiale, iar în cursa electorală s-au înscris mai mulţi candidaţi, de diverse culori politice. O parte dintre aceştia sunt exclusiv promotori ai intereselor Federaţiei Ruse, intenţionează inclusiv federalizarea republicii — fapt care duce inevitabil la lichidarea cursului european al Republicii Moldova”.

Mihai Ghimpu a subliniat că PL este un partid unionist, pro-european, care a pledat şi pledează pentru integrarea în NATO, pentru ca, în acest fel, să fie asigurată securitatea teritoriului. De asemenea, candidatul pentru scrutinul prezidenţial a amintit şi despre prezenţa armatei ruse pe teritoriul nostru, calificând-o ca fiind o ameninţare directă la adresa securităţii cetăţenilor.

În contextual întrevederii, Ambasadorul Japoniei la Chişinău a subliniat că relaţia dintre cele două ţări marchează o nouă etapă, iar Japonia este deschisă spre colaborarea cu Republica Moldova.

“Suntem deschişi spre colaborare. Noi vom susţine o republică în care predomină valorile fundamentale ale democraţiei. Toate celelalte chestiuni, legate de viitorul Republicii Moldova, trebuie să fie hotărâte inclusiv de cetăţeni, aşa cum prevăd normele democratice de funcţionare a unui stat”.

pl.md