Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMihai Ghimpu

Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu locuitorii din Orhei: Salarii, pensii, burse mai mari, autostrăzi, subvenţii şi multe altele, acestea sunt beneficiile Unirii cu România

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Mihai Ghimpu, 9 octombrie 2016

Candidatul desemnat de Partidul Liberal pentru funcţia de şef al statului, Mihai Ghimpu, a efectuat, astăzi, două întâlniri în satele Tabara şi Vatici, din raionul Orhei.

În cadrul întâlnirilor, liderul PL a avut mai multe discuţii productive cu locuitorii celor două localităţi rurale, în contextul alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie. Acesta a îndemnat oamenii să nu voteze lideri şi partide care comit acţiuni ilegale şi le-a sugerat să nu fie parte a războiului izbucnit între oligarhi.

“Stimaţi concetăţeni, Basarabia a suferit dintotdeauna de pe urma ocupaţiilor, represiunilor, deportărilor, colectivizărilor ş.a. Noi, cetăţenii, suntem cei care modelează viitorul. Vă îndemn să Vă creaţi o soartă demnă, să votaţi candidatul care nu a participat la furtul secolului, candidatul care a bătut alarma atunci când hoţii sustrăgeau banii din cele trei bănci, din propriile noastre buzunare! Vă îndemn să votaţi persoana care nu a minţit, care nu a trădat niciodată, persoana care, pe parcursul întregii sale activităţi politice, a luptat pentru a construi un viitor prosper pentru cetăţeni, pentru adevărul istoric şi reîntregirea neamului românesc!”

Mihai Ghimpu a explicat oamenilor importanţa păstrării valorilor culturale ale unui neam, menţionând, totodată, despre tentativele conducătorilor Rusiei de a ne schimba istoria, literatura, limba şi cultura.

“Dragi cetăţeni, noi suntem români! Însă, odată ce au păşit pragul casei noastre, conducătorii ruşi au dat startul unui proces întreg de lichidare a tuturor valorilor fundamentale care ne identificau pe noi ca pe un singur neam — românesc! Vreau să Vă spun că încercările de deznaţionalizare au vizat şi bisericile. S-a impus limba rusă în liturghii, s-au construit biserici în stil arhitectural specific ruşilor, iar cele româneşti au fost lichidate. De aceea, astăzi, am participat la slujba şi sfinţirea picturii de la intrarea în «Poarta-Clopotniţă» a Bisericii «Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel», din capitală şi a busturilor Preoţilor-Eroi ai neamului românesc, Alexei Mateevici şi Vasile Ţepordei, amplasate pe Aleea personalităţilor Culturale din curtea Bisericii. Am contribuit şi eu la înălţarea acestei biserici româneşti, tocmai pentru a păstra tot ceea ce este mai sfânt în inimile oamenilor! Este important să ne cunoaştem destinul, eroii, istoria, identitatea!”

Locuitorii celor două sate au adresat întrebări liderului PL şi au susţinut ideea Unirii Republicii Moldova cu România, exprimându-şi susţinerea pentru candidatul liberal.

“Republica Moldova a primit numeroase ajutoare din partea fraţilor de peste Prut. Dacă Vă amintiţi, în timpul inundaţiilor din sudul ţării de acum câţiva ani, România a alocat resurse financiare şi produse pentru oamenii care au suferit de pe urma tragediei. Grădiniţele care astăzi se repară în ţară, sunt renovate graţie unui acord pe care, în 2010, l-am semnat eu şi Preşedintele României. Sume colosale de bani am primit drept ajutoare din partea Guvernului României. În perioada de grea cumpănă prin care trecem, România a alocat 60 milioane de euro din suma totală de 150 milioane. Stimaţi români, locul nostru este alături de Ţara-Mamă, acolo unde vom regăsi alte 2/3 din moldoveni, moldovenii de peste Prut, care, la fel ca şi noi, sunt români!”

În contextul discuţiilor, Mihai Ghimpu a făcut o scurtă povestire a circumstanţelor în care a fost furat miliardul, a prezentat diferenţele la salarii, pensii, burse, indemnizaţii şi subvenţii din Republica Moldova şi România, a vorbit despre istoria românilor şi a relatat beneficiile pe care le vor avea cetăţenii în cadrul României Mari şi a promis că, odată ajuns Preşedinte, va lucra asupra pregătirii procesului de Unire a celor două state româneşti.

“Voi trece apoi la implementarea Unirii, prin proiecte legislative pe care le voi iniţia în Parlament. Voi promova Unirea atât în interior, cât şi în exterior, astfel ca Legislativele de la Chişinău şi Bucureşti să voteze simultan Tratatul de reunire cât mai repede posibil! Uniţi pentru Unire! Uniţi pentru bunăstare, prosperitate şi dezvoltare! La 30 octombrie alegem un preşedinte care ar putea pregăti Unirea — votaţi Mihai Ghimpu!”

La finalul întrevederilor, candidatul desemnat de PL pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova a primit numeroase felicitări şi urări de bine, iar unul dintre cetăţenii prezenţi la întrunire i-a oferit flori, în semn de susţinere şi profundă recunoştinţă pentru lupta continuă pe care o duce pe parcursul a 30 de ani de activitate politică.

pl.md