Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMihai Ghimpu

Candidatul PL, Mihai Ghimpu a avut mai multe întrevederi cu medici, profesori, muncitori din Chişinău

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Mihai Ghimpu, 11 octombrie 2016

Ziua de astăzi a fost una extrem de productivă pentru candidatul desemnat de Partidul Liberal pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care a participat, astăzi, la o serie de întâlniri cu electoratul.

Încă de la primele ore ale dimineţii, Mihai Ghimpu a fost prezent printre angajaţii fabricii de mobilă “Confort” din capitală. În cadrul întrevederii, liderul PL s-a arătat satisfăcut de faptul că această fabrică asigură peste o mie de locuri de muncă.

“Mă bucură faptul că proprietarul acestei firme autohtone a reuşit să se impună pe piaţă, să-şi dezvolte afacerea şi, cel mai important, să asigure un număr impresionant de locuri de muncă pentru cetăţeni. Depuneţi un efort considerabil, iar rezultatul este unul impresionant”.

Subiectul furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar nu a lipsit de pe agenda discuţiilor. Mihai Ghimpu a asigurat oamenii că susţine orice tip de anchetă în ceea ce priveşte investigarea sustragerii ilicite a miliardului din cele trei bănci.

“Stimaţi cetăţeni, vreau să Vă spun că furtul miliardului nu s-a produc într-o oră, într-o zi sau într-o lună. Amintiţi-vă cum ar în anul 2013, PL a fost eliminat de la guvernare, pentru a facilita concesionarea aeroportului, dar şi pentru a sustrage ilicit un miliard de dolari din cele trei bănci. Am bătut alarma de nenumărate ori despre furtul care se producea în sistemul bancar încă din anul 2011, căutaţi prin presă! Mai mult de atât, PL a insistat asupra iniţierii unei comisii de anchetă în cazul BEM, însă, drept rezultat, a primit din partea fruntaşilor PLDM numai reproşuri şi acuzaţii, aceştia menţionând că, prin aceste acţiuni, va fi destabilizată Banca şi se va crea panică printre depunători”.

O altă întrevedere, liderul PL a avut-o cu lucrătorii medicali ai Policlinicii Nr.1 din sectorul centru al capitalei. Acesta a relatat publicului diferenţele salariale din R.Moldova şi România, precum şi a evidenţiat condiţiile de muncă din centrele de sănătate de dincolo de Prut.

“Sistemul medical, aparatajele, tehnica avansată, instruirea continuă a personalului, condiţiile de muncă pe care le au lucrătorii din domeniu, dar şi remunerarea mult mai ridicată, creează, în ansamblu, un sistem mai avansat decât al nostru. Salariile reprezintă, indubitabil, un subiect aparte. Acestea sunt mult mai ridicate decât cele pe care le încasează medicii de la noi. Acesta este doar unul dintre avantajele contopirii celor două state româneşti.”

De asemenea, candidatul PL pentru scrutinul prezidenţial a relatat publicului motivele care au stat la baza deciziei de a forma actuala coaliţie de guvernare. Potrivit lui Mihai Ghimpu, sondajele din acea perioadă arătau clar că, dacă erau organizate alegeri anticipate, puterea era preluată de forţele pro-ruse.

“În urma evenimentelor care au avut loc în Moldova, furtul din sistemul bancar, FMI a întrerupt discuţiile, iar Banca Mondială, BERD, BEI, UE, SUA şi Suedia au anunţat că opresc finanţările pentru R. Moldova. Situaţia era una critică. Atunci, PL a acceptat, spre binele cetăţenilor, să intre la guvernare întru evitarea alegerilor anticipate care majorau abundent riscul preluării puterii de forţele obscure pro-ruse, dar şi intra în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile oamenilor timp de jumătate de an”.

La finalul zilei, candidatul pentru scrutinul prezidenţial a participat la o întrevedere cu profesorii din sectorul Botanica al capitalei. Aceştia s-au arătat interesaţi de programul electoral al candidatului la preşedinţie Mihai Ghimpu şi şi-au manifestat susţinerea pentru alegerile din 30 octombrie.

“Iubiţi profesori! Meseria Dvs. este una dintre cele mai importante activităţi umane care contribuie la instruirea continuă a tinerilor generaţii. Dumneavoastră sunteţi oamenii care ne construiesc societatea, care îşi jertfesc timpul, sănătatea şi viaţa pentru a creşte tineri inteligenţi. Munca Dvs. este de nedescris, de aceea consider că ea trebuie răsplătita la justa valoare. În România sistemul de învăţământ este unul avansat în primul rând graţie tehnologiilor avansate pe care le utilizează în educarea copiilor. Profesorii primesc un salariu decent, comparativ cu R.Moldova. Unirea este soluţia, stimaţi dascăli!”

În cele din urmă, Mihai Ghimpu a explicat oamenilor succint despre istoria românilor, despre identitatea noastră, precum şi a expus beneficiile Unirii cu România.

pl.md