Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiRoman Mihăeş

Declaraţia candidatului independent Roman Mihăeş

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Roman Mihăeş, 5 septembrie 2016

Stimaţi concetăţeni,

La 30 octombrie electoratul moldovean este chemat să-şi decidă soarta sa şi a Republicii Moldova.

Am decis să candidez la funcţia de Preşedinte a R.Moldova, deoarece există pericolul real ca forţele antieuropene, antiromaneşti şi antinaţionale să cîstige alegerile prezidenţiale.

Daca vor cîstiga forţele antieuropene şi antiromaneşti, ne paşte pericolul transnistrizării, vom deveni un protectorat rusesc, ceea ce înseamnă că se poate întimpla să fim lipsiţi de libertate, de alfabetul latin, limba romana de stat, chiar şi de independenţă şi suveranitate.

Există pericolul real al transnistrizării, prin împărţirea puterii între un Preşedinte prorus ales şi nomenclatura transnistreană în frunte cu Sevciuc, Smirnov şi altii, prin aşa zisa federalizare.

Statul moldovenesc trebuie modernizat şi înlocuit cu un stat democratic, un stat al democraţiei populare.

Populaţia R.Moldova în mare parte a luat calea pribegiei şi a fost adusă la starea de cea mai săracă şi umilită din Europa.

Începind cu 1991, clasa politică moldoveneasca, constituită in mare parte din foştii securişti şi activişti comunişti s-a înregimentat în diverse partide, care prin discursuri şi lozinci au acoperit întreg spectrul politic, avind însă toate un scop comun: îmbogăţirea guvernanţilor, prin însuşirea averii publice, prihvatizari frauduloase, abuzuri etc.

Astazi vedem ca Republica Moldova nu a fost pregătită pentru guvernarea partinică şi alegerea Preşedintelui în Parlament.

Republica Moldova se confruntă cu separatism teritorial în regiunea transnistreană, are pe teritoriul naţional forte armate nelegitime ale unui stat, mare putere regionala, care se opune cursului proeuropean, şi in acest context are nevoie de un Preşedinte ales de întregul popor care sa organizeze naţiunea pentru apărare şi rezistenta.

Trebuie să trecem de la liberalismul sălbatic sau capitalismul sălbatic, la un capitalism popular, eficient economic.

Trebuie să promovam cele trei valori sociale şi politice ale democraţiei europene populare — libertatea, solidaritatea şi egalitatea oamenilor.

Doresc să promovăm în această campanie electorală o alternativă care să permită poporului să iasă din mizeria materială şi morală în care se află şi să păşească pe calea prosperităţii şi civilizaţiei, alături de celelalte naţiuni ale Europei Unite.

Nu există alternativă pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Acordul de Asociere şi Liber Schimb este primul pas în acest sens, care trebuie urmat de o cerere pentru a deveni ţară candidat.

În aceste condiţii, singura soluţie este alegerea unui Preşedinte patriot, proeuropean, un preşedinte care să guverneze în favoarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor ţării.

Teze de bază a programului electoral:

1. Republica Moldova şi Romania sunt două state romaneşti.

Romania a recunoscut independenţa Republicii Moldova în 1991, şi astăzi este principalul avocat al acesteia pe drumui integrării europene şi modernizării.

In anul 2018, daca voi fi ales Preşedinte, voi declanşa un Referendum pentru Unirea politică a R.Moldova cu Romania.

Condiţia de bază ca acest referendum să fie declanşat, este ca să fie simultan şi în aceeaşi zi cu unul petrecut în Romania, şi poate fi declanşat doar în cazul în care Statul Roman, prin intermediul Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului, va veni cu o ofertă de Unire, cu un plan de acţiuni pe toate domeniile, politic, economic, militar etc.

Indiferent de faptul dacă va fi petrecut un referendum, sau de rezultatele referendumului pentru Unirea dintre Republica Moldova şi Romania, voi propune unificarea valutară şi întroducerea leului romanesc pe teritoriul Republicii Moldova, să avem o singură Banca Naţională, ceea ce va aduce stabilitate financiară şi va conduce treptat la întroducerea monedei euro, concomitent în Romania şi în Republica Moldova.

De asemenea e nevoie de interconectare la sistemul energetic european şi cel romanesc, de a construi poduri peste Prut, cale ferată cu echartament european etc.

2. Voi propune o Reforma constituţională, care va prevedea fortificarea instituţiei prezidenţiale, avem nevoie de o republică semiprezidenţiala clasică pe model francez, în care Preşedintele să propună candidatura Premierului, să participe atunci cînd doreşte la şedintele guvernului, dar şi sa poata să demita Guvernul.

Republica Moldova are nevoie de o instituţie puternica prezidenţială, de un lider al naţiunii care să se implice activ în treburile societăţii.

3. Voi propune, acordarea unei autonomii similare cu cea gagauză pentru regiunea transnistreană. Acordarea autonomiei se va face de către Parlamentul de la Chişinău, doar dupa referendumuri în fiecare localitate aflată astăzi sub controlul autoritaţilor separatiste.

Reglementarea transnistreana trebuie să se bazeze pe legile adoptate de Parlamentul de la Chişinău la 22 iulie 2005, prin care este prevazuta decriminalizarea, demilitarizarea si democratizarea regiunii transnistrene.

4. Tarile vecine Ucraina si Romania, şi întreaga Europa, au nevoie de o Republică Moldova reunificata teritorial, stabilă politic şi economic, cu o guvernare democratică.

Neutralitatea actuală constituţionala a R.Moldova nu este respectată de către Federaţia Rusă.

După evenimentele de anexare a Crimeii şi din regiunile de Est ale Ucrainei, R.Moldova nu este securizată şi nu are garanţii suficiente de apărare.

În acest context, voi propune semnarea unui Acord militar special de apărare între SUA, Romania şi R.Moldova, pe modelul SUA-Israel, sau SUA-Korea de Sud, privind apărarea R.Moldova, în caz de atac militar al unei ţări terţe.

5. Voi propune modificarea Codului Muncii şi întroducerea zilei de munca de 6 ore pe zi, 30 de ore săptamînal.

In unele tari, printre care, Suedia, Franta şi Germania, s-a redus timpul de muncă şi s-a reusit imbunatatirea calitatii vietii şi cresterea productivitatii muncii.

Potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la University College London, salariatii care lucreaza mai multe ore, se expun unui risc crescut de accident vascular cerebral şi atac de cord.

6. Investigarea rapida şi transparentă a furtului din sistemul financiar bancar moldovenesc, cazul BEM şi altele, şi atragerea la răspundere penală a tuturor celor implicaţi.

Trebuie făcute toate demersurile pentru recuperarea pagubei.

Voi propune, modificarea legislaţiei financiar-bancare pentru a interzice deţinerea de acţiuni în băncile din Republica Moldova de către firme înregistrate în zone off-shore.

Trebuie să facem condiţii ca să fie posibilă, atragerea în Republica Moldova a filialelor şi sucursalelor instituţiilor financiare internaţionale cu o bună reputaţie.

Cresterea treptata a cotei şi asigurarea la 100% a depozitelor bancare a persoanelor fizice.

7. În contextul unui fenomen tot mai accentuat de îmbătrânire a populaţiei care pune presiune din ce în ce mai mare asupra mecanismelor de protecţie socială, gestionarea sistemului public de pensii reprezenta o provocare pentru toate statele lumii.

Suplimentar la pensia publica de stat, trebuie extins sistemul, cu un sistem de pensii administrate privat, cu contribuţii obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani.

Scopul sistemului fondurilor de pensii administrate privat (obligatorii) este asigurarea unei pensii private, care suplimentează pensia acordată de sistemul public, pe baza colectării şi investirii de către companii private specializate, în interesul participanţilor, a unei părţi din contribuţia individuală de asigurări sociale.

8. Lupta împotriva corupţiei trebuie să treacă de la etapa luptei cu corupţia mica şi mijlocie, la lupta cu corupţia mare.

Confiscarea averilor dobîndite ilegal trebuie să fie o practica obişnuită.

Voi propune întroducerea pedepsei cu închisoare pe viaţă pentru furtul averii publice mai mare de un milion de euro.

Doar in cazul în care va fi reistituită paguba materială statului, se va putea schimba sentinţa, din pedeapsa cu închisoare pe viata, în alta.

9. Voi propune o reforma a structurii teritorial-administrative, prin lichidarea raioanelor sovietice şi ineficiente, şi înlocuirea lor cu regiuni pe modelul european sau judeţe.

De asemenea e nevoie de o reforma a administraţiei publice centrale şi de redus masiv din ministere, agenţii, funcţii ineficiente etc..

10. Voi propune reforma Codului Electoral, astfel închit să avem un Parlament ales în mod mixt, 50% deputaţi aleşi pe listele partidelor, iar ceilalti în circumscripţii uninominale.

Oamenii trebuie să-şi cunoască deputatul ales în localitatea lor şi să ceara de la el respectarea promisiunilor preelectorale şi intervenţii în interesele comunităţilor, eventual să-l poată demite.

Propunem modernizarea statului, un stat cu adevărat democratic şi european, care să guverneze pentru întregul popor.

De la Rîm ne tragem, din Dacia Romană!

Asa să ne ajute Dumnezeu!

Cu respect, Roman Mihăeş

facebook.com