Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiValeriu Ghileţchi

Valeriu Ghileţchi şi James Pettit au avut o întrevedere la Ambasada SUA

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Valeriu Ghileţchi, 8 septembrie 2016

Deputatul Valeriu Ghileţchi a avut, joi 08 septembrie, o întrevedere cu Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit. În cadrul discuţiei au fost abordate subiecte ce ţin în mare parte de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016. Ambasadorul SUA s-a interesat de modul cum decurge colectarea semnăturilor şi care sunt dificultăţile majore care apar la această etapă. Dl Ghileţchi a menţionat că este un proces anevoios şi a exprimat regretul că anumite amendamente înaintate la Codul Electoral, care ar fi uşurat acest proces, nu au fost acceptate. Unul din ele ţinea de numărul minim de 600 de semnături din jumătate din unităţile administrative de nivelul doi.

Dl Pettit a menţionat că Ambasada urmăreşte cu mare atenţie toate evenimentele care sunt legate de campania prezidenţială. “Sunt semnale care stârnesc anumite îngrijorări, dar sper că alegerile vor fi libere şi corecte. Este important ca Preşedintele nou ales să se bucure de legitimitate şi recunoaştere internaţională. Un eventual eşec sau nerecunoaştere a alegerilor, ar destabiliza foarte mult situaţia din ţară”, a subliniat Dl Ambasador.

În cadrul aceleaşi întâlniri, a fost atins şi subiectul legat de declaraţia Domniei sale, privind relaţia Republicii Moldova cu România, declaraţie care stârnit multe reacţii negative. Excelenţa Sa a apreciat poziţia pe care a exprimat-o Dl Ghileţchi cu privire la acest subiect complex şi sensibil. În încheiere, Ambasadorul SUA la Chişinău i-a urat succes candidatului independent Valeriu Ghileţchi în cursa pentru fotoliul de Preşedinte al Republicii Moldova.

Deputatul şi-a anunţat decizia de a candida la Alegerile Prezidenţiale din 30 octombrie independent pe 11 august. Grupul de iniţiativă a fost constituit miercuri, 31 august. Aceasta este a doua campanie electorală ca şi candidat independent pentru Valeriu Ghileţchi. La alegerile parlamentare din 2001, dânsul a acumulat în jur de 1.74%. Acesta este cel mai bun scor înregistrat de vreun candidat independent până în prezent.

valeriughiletchi.md