Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiValeriu Ghileţchi

Apel al deputatului neafiliat Valeriu Ghileţchi, candidat la Preşedinţia Republicii Moldova

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Valeriu Ghileţchi, 19 septembrie 2016

Stimaţi compatrioţi!
Dragi prieteni!

În luna august, mi-am anunţat intenţia de a candida la Preşedinţia Republicii Moldova, având ferma convingere că ţara noastră are nevoie de un şef al statului pentru care valorile morale nu sunt doar cuvinte frumoase, ci un crez în viaţă. Spuneam atunci că sănătatea morală a societăţii este acel punct de pornire pentru toate procesele ce au ca scop final dezvoltarea ţării şi prosperitatea poporului. Apelul pe care-l lansasem cu această ocazie a găsit numeroşi susţinători, ceea ce mi-a dat şi îmi dă în continuare certitudinea că sunt pe calea cea dreaptă.

Până în prezent, în susţinerea candidaturii mele la Preşedinţia Republicii Moldova au semnat peste 10 mii de persoane, lucru care mă bucură nespus. Or, eu nu am în spate un partid, nu am în spate structuri administrative sau economice, care să mă ajute în acest proces deloc uşor. Oamenii semnează în susţinerea mea pentru că împărtăşesc aceeaşi viziune de dezvoltare a societăţii la care m-am referit mai sus.

Discuţiile cu oamenii ce semnează în susţinerea mea reprezintă un proces, care implică un puternic element de comunicare şi de cunoaştere. Anume oamenii sunt cei care mă ajută să-mi redimensionez unele viziuni şi pe care le voi aplica numaidecât din momentul în care voi ajunge Preşedinte al Republicii Moldova.

Dar, dincolo de aceste momente plăcute, există şi unele mai puţin plăcute şi ele ţin de anumite prevederi legale care face acest proces extrem de dificil. Mă refer, în special, la principiul reprezentativităţii teritoriale, care obligă potenţialii candidaţi la funcţia de Preşedinte să aibă minimum 600 de semnături din jumătate de unităţi administrativ-teritoriale de nivelul doi. Am cerut modificarea acestei prevederi atât în cadrul dezbaterilor în prima lectură, cât şi prin amendamente în lectura a doua. În opinia mea, asemenea prevederi nu trebuiau să-şi aibă locul în lege pentru că noi alegem Preşedintele Republicii Moldova, nu preşedintele unui raion.

Recunosc, sunt un candidat independent şi nu am capacitatea partidelor de a asigura respectarea acestei cerinţe. Nu am o problemă cu numărul minim de susţinători de 15 mii de oameni, dar mă simt discriminat prin această prevedere nejustificată. Consider că aceasta este o lezare nu doar a drepturilor mele şi ale altor candidaţi independenţi, ci şi a drepturilor miilor de susţinători pe care-i am.

Înţelegând, însă, că regulile nu se schimbă în timpul campaniei electorale, vin acum cu un apel către cetăţenii Republicii Moldova din localităţile în care încă echipa mea nu a ajuns. Dragi prieteni, vom încerca numaidecât să ajungem şi la voi, iar dacă nu ajung în localităţile voastre şi aveţi voi posibilitatea să fiţi în locurile în care activează echipa mea, nu ezitaţi să semnaţi pentru mine. Vă promit că fiecare semnătură va fi pentru mine ca un angajament pe care mi-l voi asuma pentru a schimba în bine viaţa noastră, a tuturor. Vă mulţumesc anticipat.

valeriughiletchi.md