Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiValeriu Ghileţchi

Studenţii nu vor putea vota la locul de studii pentru Alegerea Preşedintelui!

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Valeriu Ghileţchi, 13 octombrie 2016

Proiectul pentru asigurarea dreptului studenţilor de a participa la alegerile prezidenţiale nu a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului, prin urmare studenţii nu vor putea vota la locul de studii pentru alegerea preşedintelui la 30 octombrie. Iniţiativa înaintată de deputatul Valeriu Ghileţchi nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiind susţinută doar de deputaţii neafiliaţi, fracţiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova şi a Partidului Liberal. Împotriva iniţiativei legislative au votat Partidul Democrat, Partidul Comuniştilor şi Partidul Socialiştilor.

În urma discuţiilor pe care le-a avut la Comisia Electorală Centrală, în data de 12 septembrie, deputatul Valeriu Ghileţchi a înregistrat un proiect de lege pentru modificarea Codului electoral aşa cum s-a procedat şi în cazul Alegerilor Parlamentare din 2014.

“Din păcate, modificarea dată nu a fost inclusă pentru alegerilor prezidenţiale, deoarece la acea etapă Preşedintele era ales de Parlament. Având în vedere că în urma deciziei Curţii Constituţionale Preşedintele va fi ales în mod direct, consider oportun extinderea prevederii ce ţine de locul de votare pentru elevi şi studenţi exact ca şi în cadrul alegerilor parlamentare. În Republica Moldova există peste 100.000 de tineri care îşi fac studiile în localităţi diferite decât cele în care au domiciliul. Prin urmare este necesară asigurarea condiţiilor optime pentru ca aceştia să-şi poate exercita dreptul fundamental de a alege. Îmbunătăţirile aduse vor permite elevilor şi studenţilor să voteze, în baza documentelor justificative, în orice secţie de votare deschisă în localitatea în care îşi efectuează studiile, completând o declaraţie pe propria răspundere privind abţinerea de la votarea multiplă”, susţine deputatul Valeriu Ghileţchi.

Amintim că în anul 2013, la iniţiativa unui grup de deputaţi, Codul Electoral a fost modificat pentru a asigura participarea elevilor şi studenţilor la alegerile parlamentare, în funcţie de locul unde sunt înmatriculaţi în instituţia de învăţământ. Pentru Alegerile Parlamentare din 30 noiembrie 2014, studenţii au putut vota în localităţile unde îşi fac studiile.

valeriughiletchi.md