Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiVitalia Pavlicenco

Vitalia Pavlicenco: După candidaţii înregistraşi ai partidelor administrative, începe batjocura contra celorlalţi

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Vitalia Pavlicenco, 21 septembrie 2016

Anterior, am adresat un Demers-solicitare la CEC, înainte de a începe colectarea semnăturilor pentru cursa prezidenţială. Era vorba de elementele ce formează cantitativ cele 15 mii de semnături. Membrii CEC au discutat în regim de urgenţă şi a învins punctul de vedere care a interpretat legea electorală în sensul că numai 18 raioane trebuie să aibă câte 600 de semnături valabile, restul pot completa diferenţa de la 10.800 semnături până la 15 mii. Pentru că unii membri ai CEC împărtăşeau punctul de vedere că raioanele în care nu s-au colectat 600 de semnături nici nu se iau în examinare. În cazul unui răspuns negativ de la CEC, am fi chemat în judecată şi am fi cerut şi un demers privind excepţia de neconstituţionalitate, care, de fapt, nu se exclude, totuşi, pe viitor.

ACUM, când am trecut la colectarea semnăturilor, ne-am convins de câtă dreptate am avut — chiar şi după discuţiile concrete avute cu unii membri ai CEC — precum că experienţa internaţională, a altor ţări, demonstrează calitatea proastă a modificărilor legislative care au impus restricţiile cu 18 raioane a câte 600 de semnături valabile din cele 15 mii, precum şi autentificarea la autorităţile administraţiei publice locale.

De aceea, salutăm Sesizarea depusă la la Curtea Constituţională de către deputatul Valeriu Ghileţchi, cel care s-a convins de stupizenia şi apucăturile nedemocratice, neloiale ale potentaţilor zilei faţă de subiecţii electorali neprovenind din partidele administrative corupte.

Astfel, astăzi, la Step-Soci, adepţii noştri au sprijinit pereţii Primăriei aşteptându-l pe măria-sa primarul fugar de la PLDM la PD, care insista să facă neapărat copii de pe listele depuse spre autentificare de către sprijinitorii Vitaliei Pavlicenco. I-am sunat pe liderii politici ai PLDM şi PD, pe membrii CEC şi am pierdut o groază de timp discutând cu protagonistul scandalului, ca să îşi ceară scuze la sfârşit, numai că nimeni nu ne întoarce timpul pierdut.

De asemenea, de două zile, stau listele la Primăria lui Ilan Shor, unde, probabil, viceprimarii — nu ştim care dintre ei — Valerian Cristea, fost deputat şi lider comunist, Reghina Apostolova sau Viorel Dandara — le reţin, spunând că vor să le controleze ca şi CEC şi să le mureze cinci zile în ordinea depunerii, ceea ce ar însemna că dacă mai ducem altele pe 27–28 septembrie, nu mai reuşim să prezentăm toate listele de subscripţie la CEC.

Am adresat, în acest sens, o plângere la CEC. Aşteptăm Răspunsul şi implicarea autorităţilor competente.

De asemenea, mai avem întrebări — de ce Dodon adună atâtea semnături şi se laudă că are deja peste 300 mii, inclusiv fără date din buletinele de identitate, dar solicitând datele personale?

  1. Ca să nu permită apariţia şi colectarea de semnături pentru alţi candidaţi — fie pe stânga, fie pe dreapta?
  2. Ca să îşi pregătească semnăturile pentru alegerile viitoare? Este oare, faptul, în această fază, legal?
  3. Nu avem la mijloc scenariile Moscovei, care face pe dracul în patru ca să câştige alegerile prezidenţiale? Eu cred că da.

PNL a declarat, în repetate rânduri, că Partidul Socialiştilor trebuie scos în afara legii, pentru că face mereu afirmaţii contra pluralismului de opinie, atacând unionismul, consacrat constituţional şi prin decizie de judecată, în cazul Statutului PNL, ba sfidează legea prin trafic de influenţă, punându-i pe oameni să semneze pe liste care nu sunt oficiale, ci care sunt nişte copii nelegale de pe listele oficiale, cu protecţie specială.

În privinţa lui Dodon ne rezervăm dreptul şi la alte acţiuni şi demersuri legale care, sperăm, să fie sprijinite şi de alţi candidaţi independenţi.

pnl.md