Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiVitalia Pavlicenco

Vitalia Pavlicenco a depus listele de subscripţie la CEC

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Vitalia Pavlicenco, 30 septembrie 2016

Colectorii au adunat cele 15 mii de semnături pentru a depune actele necesare la CEC în vederea participării Vitaliei Pavlicenco, preşedintele PNL.md, la alegerile prezidenţiale în calitate de candidat independent, sprijinit de cîteva entităţi politice.

Echipa de sprijin mulţumeşte tuturor membrilor, simpatizanţilor şi adepţilor care au alergat prin teritoriu şi au colectat numărul necesar de semnături!!!

Exerciţiul din prima etapă a fost unul inechitabil pentru concurenţi, deoarece cei ce nu sunt în Parlament, la guvernare sau în opoziţia parlamentară, au posibilităţi reduse ca — într-un timp atât de scurt — să colecteze semnăturile necesare — de aproape patru ori mai mult decât pentru înregistrarea unui partid, unde termenul nu este limitat. Au fost şi o serie de abuzuri, în special în ultimele zile, formulate într-o Notă informativă specială, remisă pe 29 septembrie la CEC.

Notă informativă privind abuzurile autorităţilor în procesul de colectare a semnăturilor

Suntem la sfârşitul etapei de colectare a semnăturilor pentru cetăţenii înaintaţi de grupurile de iniţiativă în vederea înscrierii în cursă pentru participare la alegerile prezidenţiale.

După cum am menţionat în diverse luări de atitudine publică, legislaţia electorală pentru acest scrutin nu este democratic, nu permite participarea egală la faza de colectare a semnăturilor pentru eventualii candidaţi.

Din abuzurile de care ne-am lovit noi, ca şi eventual subiect electoral, până în această fază, avem:

  1. La Step Soci, Orhei, la Durleşti-mun. Chişinău primarii, înainte de a aplica ştampila, au dorit să xeroxeze listele — e clar că în scopuri favorabile primarilor aleşi pe listele partidelor concurente.
  2. La Primăria Orhei au ţinut listele la ei, probabil că le-au şi xeroxat, dar nu în prezenţa colectorilor, după care au eliminat, ca “repetându-se”, mai multe nume de persoane care şi-au depus semnăturile.
  3. La Cârnăţeni-Ştefan-Vodă, a mers colectorul de cţteva ori ca să autentifice listele, ceea ce a răpit timpul necesar colectării.
  4. La Drepcăuţi-Briceni, Primarul aşa şi nu a dorit să autentifice lista depusă, iar colectorul a abandonat ideea de a întreprinde ceva, pt că secretara nu a dorit să accepte un Demers, după care au plecat de la Primărie şi Primarul, şi secretara.
  5. La Gribova-Drochia, Secretara şi Primarul au dorit să xeroxeze listele, ca “să vadă dacă semnatarii sunt, într-adevăr, unionişti”.
  6. În satele Satu-Nou şi Mihailovca din Cimişlia primarii au fost de negăsit şi nu au fost autentificate listele, nimeni nu a acceptat demersurile colectorilor.
  7. La Călugăr-Făleşti, primarul ales din partea PPPN nu voia să autentifice listele, pentru că le-a parcurs cu ochii şi a observat acolo o rudă “despre care ştie că nu este unionistă” şi a început să sune să intimideze semnatarii, cerându-le socoteală de ce au semnat.
  8. La Edineţ, primarul a plecat peste hotare, în Polonia, şi a luat ştampila cu el.
  9. În ultima zi, 29 septembrie, mai mulţi primari nu erau de găsit, inclusiv Primarul de Chişinău şi toate secretarele cu ştampile, ori au fost găsiţi greu, prin eforturi suplimentare. Erau toţi — unu ca unu — de la Primăria Chişinău, “plecaţi la dezveliri de monumente”, fără să rămână cineva de serviciu, ştiindu-se că e ultima zi de autentificare a listelor de subscripţie pentru alegerile prezidenţiale. Credem că aceste absenţe au fost premeditate. Abia din a doua încercare a fost aplicată şi ştampila la Chişinău.
  10. La Sărătenii Vechi, Teleneşti, pe 29 septembrie, primarul era plecat la Chişinău şi nimeni, în lipsa lui, nu a aplicat ştampila.
  11. În satul Vărzăreşti, Nisporeni, primarul a anunţat că a pierdut ştampila. S-a aplicat, după pierderea timpului, ştampila Consiliului.
  12. Alte abuzuri.

pnl.md