Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Andrei Fursenco

|versiune pentru tipar||
PCRM / 5 februarie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Vineri, 5 februarie 2010, ex-preşedintele Republicii Moldova, Dl. Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Dl. Andrei Fursenco, ministru al educaţiei şi ştiinţei din Federaţia Rusă, copreşedinte al comisiei mixte moldo-ruse pe probleme de economie şi comerţ. Părţile au discutat multiple subiecte ale vieţii social-politice din Republica Moldova, la fel ca şi relaţiile de cooperare dintre Moldova şi Federaţia Rusă.

Vladimir Voronin a mulţumit pentru cooperarea fructoasă continuă dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă pe durata mandatului guvernării precedente. Preşedintele PCRM a subliniat că Federaţia Rusă a fost şi trebuie să rămînă un partener strategic al Republicii Moldova pe toate dimensiunile vieţii social-economice.

Dl. Fursenco a menţionat la rîndul său că partea rusă apreciază la un nivel foarte înalt cooperarea bilaterală dintre ţări în perioada ultimilor 8 ani de guvernare.

De asemenea, în cadrul discuţiei părţile au abordat subiecte privind statutul limbii ruse în Republica Moldova. În context Vladimir Voronin şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ultimile evoluţii şi acţiunile autorităţilor de la Chişinău în acest sens. Preşedintele PCRM a menţionat mesajele neechilibrate ale liderilor AIE care deja creează tensiuni serioase în societate, acţiunile guvernării de intimidare a mass-mediei de limbă rusă, tentativele de modificare a Constituţiei, înlocuirea pe toate resursele informaţionale guvernamentale a limbii din moldovenească în romînă, contrar prevederelor constituţionale, cazul cu ordonanţele privitor la subtitrarea obligatorie a filmelor în limba moldovenească în reţeaua de cinematografe private, fără o argumentare economică adecvată; iniţiativele de a interzice publicitatea în limba rusă. Optimizarea reţelei de şcoli realizată de actuala guvernare deja prevede închiderea unui număr de instituţii cu predare în limba rusă. Totodată, a fost subliniată intenţia de modificare a curriculumui şcolar pentru diminuarea ponderii limbii ruse în acesta, etc.

Vladimir Voronin a menţionat că toate aceste acţiuni spre regret arată faţa şi adevăratele intenţii ale actualilor guvernanţi. În acelaşi timp, Preşedintele PCRM, a exprimat poziţia că dacă aceste tendinţe se vor menţine pe viitor, situaţia la un moment dat poate fi irecuperabilă, cu toate că PCRM în calitatea sa de unic partid de opoziţie va depune şi în contnuare maxime eforturi ca aceste lucruri să nu se întămple, aşa cum a făcut-o permanent, inclusiv pe parcursul perioadei de guvernare.

Preşedintele PCRM a menţionat că pentru Republica Moldova, care este un stat polietnic, este necesar ca politica în acest sens să fie cît mai echilibrată.

Totodată, un subiect separat în cadrul discuţiei l-a constituit decizia recentă a consiliului superior de apărare a României, condus de preşedintele Băsescu, privind amplasarea scutului anti-rachetă pe teritoriul ţării vecine.

Vladimir Voronin a exprimat speranţa că în orice circumstanţă relaţiile de prietenie şi cooperare cu Federaţia Rusă se vor dezvolta şi aprofunda atît pe dimensiunea economică, cît şi cea socială.

Spre final părţile au exprimat mulţumiri reciproce pentru întervedere şi discuţia purtată. Vladimir Voronin a transmis de asemenea cu această ocazie cele mai sincere salutări şi consideraţiuni Prim-ministrului Vladimir Putin şi Preşedintelui Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev.

Serviciul de presă al PCRM

Raport nr.2 al PCRM cu privire la încălcările admise de către noua putere politică de la Chişinău Alocuţiunea preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul reuniunii republicane a PCRM