Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Lupu nu va fi votat de PCRM

|versiune pentru tipar||
PCRM / 18 februarie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Preşedintele PCRM Vladimir VORONIN a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Statelor Unite ale Americii, Dl. Asif CHAUDHRY. Părţile au abordat diverse subiecte ale vieţii social-politice din Republica Moldova, inclusiv perspectivele de depăşire a crizei politice prelungite.

Vladimir VORONIN l-a informat pe Asif CHAUDHRY despre situaţia extrem de dificilă în care se află Republica Moldova din punct de vedere economic şi social, cît şi din punct de vedere politic. Preşedintele PCRM a menţionat că există necesitatea de depăşire cît mai urgentă a crizei politice, ceea ce ar crea premise favorabile şi pentru stabilizarea situaţiei economice şi sociale din ţară. În acelaşi context, Vladimir VORONIN a menţionat faptul că fracţiunea PCRM din parlament nu va vota pentru candidatura la funcţia de şef al statului propusă de AIE şi în special pentru candidatura lui Marian LUPU. Preşedintele PCRM, în acest sens, s-a arătat încrezut în unitatea echipei partidului pe care îl conduce, în pofida multiplelor tentative de corupere, intimidare, şantajare a deputaţilor în scopul votării candidaturii lui Marian LUPU la funcţia de preşedinte al ţării.

Vladimir VORONIN a reiterat poziţia partidului cu privire la eventualele modalităţi de depăşire a situaţiei actuale. El a menţionat că ideea lansată de partidul pe care îl reprezintă cu privire la alegerea unui şef al statului din afara parlamentului, fără apartenenţă de partid, are din ce în ce mai mulţi susţinători în societate. Moldova are nevoie de un preşedinte neutru care să consolideze forţele politice în vederea asigurării stabilităţii, dezvoltării şi prosperării ţării or, acest lucru ar deveni practic imposibil în cazul în care şef al statului ar deveni Marian LUPU. Ex-preşedintele Republicii Moldova l-a informat pe ambasadorul SUA şi despre discuţiile purtate cu liderul partidului liberal-democrat, Vlad FILAT, în vederea identificării soluţiilor de depăşire a crizei.

Vladimir VORONIN a dat asigurări că partidul pe care-l reprezintă va examina toate soluţiile posibile, astfel încît Moldova să nu ajungă la noi alegeri parlamentare anticipate. Totodată, aceste soluţii trebuie să fie găsite în baza unui dialog şi să corespundă prevederilor constituţionale, altor legi naţionale şi norme internaţionale în acest sens.

La rîndul său, ambasadorul Statelor Unite ale Americii a mulţumit pentru informaţiile oferite de liderul PCRM, specificînd, totodată, că urmăreşte îndeaproape tot ce se întîmplă pe spectrul politic moldovenesc. Asif CHAUDHRY a menţionat că toate forţele politice de la Chişinău trebuie să depună maximum de eforturi în vederea identificării unei soluţii viabile de depăşire a crizei politice.

De asemenea, părţile au discutat succint şi despre vizita în Republica Moldova a Vice-preşedintelui SUA, dlui Joe BIDEN planificată pentru începutul lunii martie.

Sursa: www.moldova-suverana.md

Alocuţiunea Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, la deschiderea sesiunii de primăvară a Parlamentului Republicii Moldova Alocuţiunea Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, la conferinţa “Partidul Comuniştilor şi modernizarea Moldovei. 10 ani de la Victorie”