Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 12 iulie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Pe data de 13 iulie 2011 (miercuri), ora 11.30, deputatul PCRM, Sergiu Sîrbu va depune la Curtea Constituţională o sesizare prin care va solicita verificarea constituţionalităţii Legii nr. 56 din 9 iunie 2011 pentru modificarea unor acte legislative.

Acest act legislativ prevede majorarea stagiului de cotizare pentru obţinerea dreptului la pensie de la 30 la 35 de ani atît pentru bărbaţi cît şi pentru femei. De asemenea se prevede majorarea vîrstei de pensionare pentru un şir de categorii de salariaţi (funcţionari publici, militari, poliţişti, judecători, procurori etc), precum şi diminuarea bazei de calcul a pensiei şi anularea mai multor categorii de indemnizaţii etc.

PCRM consideră că prin aceste modificări au fost flagrant încălcate un şir întreg de norme constituţionale dat fiind că au fost sfidate drepturile fundmanetale ale omului, au fost anulate nejustificat garanţiile sociale obţinute anterior în mod legal, fapt ce afectează serios calitatea vieţii acestor persoane.

Majorarea neîntemeiată a stagiului de cotizare va duce la aceea că o mare parte a cetăţenilor Republicii Moldova vor rămîne în genere fără pensie dat fiind că la atingerea vîrstei de pensionare nu vor avea stagiul de cotizare necesar (în special femeile), iar bărbaţii nici nu vor ajunge la vîrsta de pensionare, reieşind din speranţa de viaţă în scădere permanentă.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

Igor Dodon: Mesaj către alegători Cuvînt introductiv al Preşedintelui PCRM Vladimir Voronin în cadrul conferinţei de presă de totalizare din 13 iulie 2011