Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — Jan Petersen

|versiune pentru tipar||
PCRM / 15 noiembrie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Astăzi, 15 noiembrie, Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Şeful Misiunii de observare a alegerilor parlamentare din RM,OSCE/ODIHR, Jan Petersen.

Vladimir Voronin şi Jan Petersen au discutat despre desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Liderul PCRM s-a referit, în special, la abaterile de la legislaţia în vigoare în acest scrutin. Abateri, care sînt admise atît de partidele aflate la guvernare cît şi, de instituţiile statului care au fost subordonate direct acestor formaţiuni încă în momentul constituirii Alianţei. Anume atunci, cînd liderii grupării care astăzi conduc ţara şi-au împărţit public sferele de influienţă a demarat procesul de lichidare a statului de drept — Republica Moldova. Consecinţele partajării funcţiilor în stat sînt şi mai resimţite astăzi, cînd instanţele de judecată i-au decizii politice pentru a onara angajamentele faţă de patronii săi iar, instutuţia abilitată cu gestionarea scrutinului, Comisia Electorală Centrală, trece cu vederea toate încălcările brutale admise de partidele de la guivernare, a spus Vladimir Voronin.

Preşedintele PCRM a mai declarat că includerea în cursa electorală, prin încălcarea vădită a legislaţiei, a partidelor-marionetă, nu este altceva decît o tentativă de a defavoriza cel mai mare partid din ţara noastră — Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Este o încercare de a induce în eroare electoratul şi de a falsifica rezultatul alegerilor.

În context, Voronin a atenţionat asupra faptului că deşi, a fost emisă o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel cu privire la suspendarea hotărîrii cu privire la înregistrarea de către Ministerul Justiţiei a aşa-numiţilor “comunişti reformatori”, CEC nu a întreprins nici o acţiune pentru a aplica această decizie. Şi mai grav este faptul că la 13 noiembrie Curtea Supremă de Justiţie, în loc să oblige Comisia Electorală Centrală sa execute legea, aprobă sub presiunea guvernanţilor, o decizie prin care lasă în vigoare hotărîrea CEC cu privire la înregistrarea în cursa electorală a partidului-clonă, o creatură care are menirea strictă să mintă alegătorul.

Vladimir Voronin a concretizat că prin acţiunile sale, actuala guvernare, instituţiile de drept, Comisia Electorală Centrală încalcă nu doar legislaţia naţională dar şi cea internaţională cum ar fi, Convenţia cu privire la drepturile civile şi politice care stipulează că, dreptul alegătorului de a alege şi de a fi ales se realizează prin asigurarea unei exprimări libere a voinţei acestora. Liderul comuniştilor a mai spus că responsabilitatea pentru conscinţele nerespectării legislaţiei va fi a Comisiei Electorale Centrale şi a Curţii Supreme de Justiţie.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

Mesajul Preşedintelui PCRM, V. Voronin adresat comunităţii ştiinţifice cu prilejul zilei profesionale Mesajul de felicitare al Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin adresat Preşedintelui ales al României, Klaus Iohannis