Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Întrevederea preşedintelui V. Voronin cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, James D. Pettit

|versiune pentru tipar||
PCRM / 20 februarie 2015
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Astăzi, 20 februarie, Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, James D. Pettit.

Interlocutorii au trecut în revistă situaţia politică şi social-economică din ţară după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Preşedintele PCRM a subliniat, că una din cauzele crizei economice şi financiare din ţară, agravată vizibil în ultimele zile, la rînd cu alţi factori, a fost şi lipsa unui executiv funcţional, care să fie capabil să întreprindă măsuri pentru stabilizarea situaţiei.

Dl Vladimir Voronin a subliniat, că anume şi din acest considerent, dar şi a dorinţei de a oferi cetăţenilor o încredere în posibilitatea unei stabilizări sociale şi civice, în pofida unor mari rezerve pe care le-a avut PCRM faţă de anumiţi candidaţi, fracţiunea comuniştilor din Parlament a votat candidatura prim-ministrului desemnat şi a întregii componenţe a guvernului.

Discutînd asupra situaţiei economice, Vladimir Voronin şi James D. Pettit au fost de părerea, că pentru Republica Moldova este importantă accelerarea economică, diversificarea contactelor comerciale cu noile pieţe de desfacere, inclusiv din spaţiul Uniunii Europene, dar şi păstrarea şi dezvoltarea relaţiilor economice cu partenerii tradiţionali, inclusiv Federaţia Rusă.

Vladimir Voronin şi James D. Pettit au dezbătut şi alte probleme cu care se confruntă ţara noastră, interlocutorii fiind de acord, ca unul din principalele vicii ale societăţii este corupţia, care a pătruns în majoritatea sferelor de activitate ale Republicii Moldova. Ambasadorul Pettit a subliniat, că SUA este gata să acorde toată asistenţa pentru a contracara acest fenomen negativ, care afectează grav Republica Moldova.

Preşedintele PCRM a specificat că Partidul Comuniştilor este gata să susţină orice iniţiativă pentru promovarea unor paşi concreţi îndreptaţi spre creşterea bunăstării populaţiei, a consolidării suveranităţii şi reîntregirii Republicii Moldova.

Vladimir Voronin şi James D. Pettit au pus în discuţie şi problematica reglementarii transnistrene, fiind de părere, că este necesară o înviorare a acestui proces, care demonstrează în ultima perioadă o stagnare vizibilă. Părţile au căzut de acord, că în vederea determinării statutului regiunii este importantă reanimarea mecanismului “5+2” şi reluarea implementării măsurilor de încredere între ambele maluri ale Nistrului.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

Parlamentul a decis ridicarea mandatelor unor deputaţi Curtea Constituţională a validat mandatul deputatului ales pe lista PCRM, dna Gudumac Elena