Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Primarii sînt împotriva reformei teritorial-administrative

|versiune pentru tipar||
PCRM / 17 martie 2015
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Subiectul reformei teritorial-administrative este pe cît de sensibil pe atît şi de vehiculat. Tot mai mult ia amploare retorica guvernării în favoarea reformei teritorial-administrative.

Fracţiunea PCRM s-a expus univoc împotriva acestei reforme, cu atît mai mult că sîntem în preajma alegerilor locale.

Pe parcursul a ultimilor 5 ani guvernarea a demonstrat că nu este capabilă să promoveze reforme utile şi pozitive. Descentralizarea finanţelor publice a eşuat, guvernul nu a dorit să împuternicească primăriile cu anumite responsabilităţi şi atribuţii financiare. Optimizarea şcolilor a devenit ucigătoare. Reforma sistemului judecătoresc s-a transformat în compromiterea totală a sistemului. nemaivorbind de reformele în domeniul bancar care s-au dovedit a fi mari hoţii.

Acum iarăşi se vorbeşte despre reforma teritorial-administrativă — în goană, cu un diletantism oribil, cu 2–3 luni pînă la alegeri, încercînd să raporteze donatorilor europeni că misiunea a fost îndeplinită. Iarăşi vor avea de suferit cetăţenii.

Preşedintele comisiei parlamentare administraţie publică, dezvoltare regională, mediu şi schimbări climatice, dna Elena Bodnarenco, deputat comunist, s-a întîlnit vineri, 13 martie, cu 33 de primari din Republică cu care au luat în discuţie problemele menţionate. Primarii s-au arătat nemulţumiţi de aceste intenţii ale PLDM-ulu işi s-au pronunţat împotriva reformei.

Acelaşi subiect l-a abordat doamna preşedinte şi la întîlnirea de luni, 16 martie, cu 8 primari din raionul Soroca.

Dna Bodnarenco consideră că o astfel de abordare a problemelor ce ţin de administraţia publică locală este periculoasă, iar intenţia de a deplasa alegerile locale contravine legislaţiei.

Sursa: www.pcrm.md

Fracţiunea PCRM s-a întrunit astăzi în şedinţă Audieri publice în comisia parlamentară administraţie publică, dezvoltare regională, mediu şi schimbări climatice