Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Discursul preşedintelui Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, la Plenara CC al PCRM din 25 aprilie 2015

|versiune pentru tipar||
PCRM / 25 aprilie 2015
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi tovarăşi!

Pentru PCRM, alegerile locale reprezintă încă o etapă foarte importantă a activităţii de partid. Fiecare scrutin reprezintă o încercare serioasă. Toate campaniile electorale precedente erau şi complicate, şi tensionante, iar ultimile — şi pline de fraude. Noi, toţi împreună, am trecut prin multe încercări şi ştim foarte bine ce metode utilizează aşa-numiţii democraţi pentru a-i prosti pe oameni.

Psihoza în masă a început mai ales după 2009, cînd campaniile electorale au început să amintească mai degrabă nişte reglări de conturi dintre grupările politico-criminale, care se numesc partide. Se încalcă Constituţia, legile statului şi convenţiile internaţionale. Şi toate aceste fărădelegi sînt aplaudate de multiplii observatori internaţionali, de ambasadori, care doar simulează monitorizarea procesului electoral.

Alegerile parlamentare din noiembrie 2014 şi alegerile Başkanului din Găgăuzia au demonstrat că astăzi în Moldova nu dictează legea şi Constituţia, ci banii şi interesele. Oamenii s-au pierdut în torentul infinit al dezinformării.

În realitate, situaţia socio-politică se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Oamenii sînt contaminaţi de scepticism, ei nu mai cred în politicieni, nu mai au încredere în stat. Nu mai funcţionează cel mai important postulat al democraţiei: poporul are dreptul de a alege. Astăzi el este lipsit de acest drept. Şi noi toţi, întreaga clasă politică, sîntem obligaţi să reîntoarcem poporului acest drept suveran.

Am înţeles demult şi se părea că a înţeles toată lumea — nimeni, în afară de noi înşine, nu este în stare să obţină dreptatea. Acest gînd trebuie să fiе explicat clar fiecărui cetăţean: nimeni nu va rezolva în locul nostru problemele. Toate problemele poate şi trebuie să le rezolve însăşi Moldova!

Din nou, a cîta oară deja, totul depinde de Partidul Comuniştilor. Executînd deciziile plenarei, noi am votat Guvernul. Astfel, am reuşit să deblocăm activitatea Parlamentului şi a Guvernului.

Şi o repet pentru a nu ştiu cîta oară, pentru ai noştri şi pentru toţi, — noi nu facem parte din nici un fel de coaliţii. Deşi oponenţii noştri cu o insistenţă demnă de alte activităţi încearcă să ne agaţe în cîrcă această pretinsă coaliţie de guvernare. Îndeosebi se străduie socialiştii, care prin aceste mituri şi poveşti încearcă să ascundă jocurile lor cu Partidul Democrat.

De exemplu, la alegerile Başkanului în Găgăuzia, cu scopul de a diviza voturile, democraţii au înaintat trei candidaţi. Şi toţi trei candidaţi, după ce au aflat rezultatele scrutinului, au solicitat renumărarea voturilor. Dar, în scurt timp, toţi şi-au retras cererile. Aceeaşi Irina Vlah, la solicitarea democraţilor, nu a semnat moţiunea de cenzură a Guvernului Gaburici. Iar “opozantul” Dodon, practic, în fiecare zi apare pe ecran la televiziunile controlate de Partidul Democrat.

Procesele politice din Moldova amintesc tot mai mult de o înţelegere de cartel. Miza este enormă — miliarde de dolari. Este clar că cei care au scos miliardele din bănci sînt interesaţi în păstrarea capitalurilor furate.

Ei închid şcoli, nu majorează pensiile şi salariile, înrăutăţesc starea sănătăţii oamenilor şi, în acelaşi timp, fură miliarde de la popor. Ba mai mult, sînt siguri că nimeni nu-i va opri.

Criza politică care a afectat economia, sfera finanţelor, calitatea vieţii, poate deveni haotică, dacă oamenii nu vor conştientiza că totul depinde de alegerea pe care o fac, de votul lor.

La sigur, PCRM nu va ascunde crimele săvîrşite de guvernanţi!

PCRM nu urmăreşte funcţii şi privilegii! PCRM insistă la un singur lucru: să fie întărit statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, să nu mai fie închise şcolile, să fie atraşi la răspundere cei care au furat miliarde din bănci, să se revină la practica de majorare a pensiilor cu 15–20% anual, să fie restabilite relaţiile de prietenie cu Federaţia Rusă şi cu alţi parteneri strategici din CSI, să fie create noi locuri de muncă, să fie sprijiniţi producătorii agricoli.

Şi pînă acum, dar şi pe viitor, doar în aceste condiţii noi vom vota proiectele legislative înaintate de Guvern. Iniţiativele care vor afecta drepturile cetăţenilor, nu vor corespunde intereselor poporului, nu vor fi susţinute de fracţiunea comuniştilor!

Se apropie de sfîrşit 100 de zile ale Guvernului Gaburici, perioadă în care noul cabinet de miniştri urmează să revină la normalitate. Noi nu mai putem aştepta pînă se vor trezi miniştrii şi funcţionarii, noi vom critica dur orice acţiune îndreptată împotriva intereselor poporului.

Fiind Preşedinte al Republicii Moldova, ceream de la toate structurile statului să respecte întocmai deciziile Curţii Constituţionale, deşi nu intenţionam să transformăm CC într-o “vacă sfîntă”. În ultimul timp, Curtea Constituţională se consideră mai presus de Parlament şi mai presus de Constituţie! Curtea Constituţională nu trebuie să se transforme într-un instrument politic, nu este în drept să trateze subiectiv prevederile constuituţionale şi, cu atît mai mult, situaţiile politice. Iar preşedintele CC nu este în drept să facă declaraţii politice.

De asemenea, noi cerem ca Centrul Naţional Anticorupţie să finalizeze toate dosarele penale legate de furtul de la bănci şi alte acte de corupţie.

Guvernul trebuie să menţină o legătură permanentă cu organele puterii locale, să excludă orice interes politic din repartizarea finanţelor şi să se preocupe de problemele vitale ale cetăţenilor.

Începînd din 2009, primarii şi consilierii locali aleşi pe listele PCRM erau ignoraţi în totalitate. Ei erau presaţi, şantajaţi, intimidaţi cu dosare penale inventate. Unii nu au rezistat şi au trecut la locuri “calde” în Partidul Democrat sau Partidul Liberal Democrat. Alţii au rezistat şi merită toată stima şi respectul. Ei servesc drept exemplu al rezistenţei şi demnităţii. Anume astfel de oameni trebuie să fie promovaţi la cele mai înalte funcţii. Anume astfel de oameni trebuie să fie susţinuţi. Oamenii îi vor crede, oamenii îi vor vota.

Tovarăşi!

Încă un moment. Oponenţii noştri evaluează greşit politica externă promovată de PCRM. Deşi noi cu toţii înţelegem că pentru o ţară mică precum Moldova, într-o conjunctură de criză, nu există o altă cale decît arta compromisului dintre Est şi Vest. Această poziţie partidul a ocupat-o încă din anul 2002. În cadrul alegerilor precedente, această poziţie a noastră a fost declarată şi primită adecvat de către alegători. Pentru noi vota majoritatea. Nimeni nu punea la îndoială corectitudinea vectorului extern promovat de comunişti.

Speculările periculoase pentru Moldova au început după tentativa loviturii de stat din aprilie 2009. Scopul oponenţilor este bine cunoscut — să utilizeze alegerile locale pentru a lua ca ostatic şi organele puterii locale. Metodele sînt şi ele bine cunoscute — minciuna, demagogia, coruperea alegătorilor.

Partidul nostru dispune în continuare de un potenţial enorm. Astfel, avem şanse reale să obţinem victoria în scrutinul local. Agitaţia trebuie să fie concretă şi clară. Accentele trebuie puse pe problemele concrete ale fiecărei localităţi. Alegătorii trebuie să înţeleagă că noi nu avem nevoie de victorie pentru a îmbunătăţi viaţa comuniştilor, ci pentru a soluţiona cele mai stringente probleme cu care se confruntă cetăţenii Moldovei.

Subliniez, agitaţia trebuie să se bazeze doar pe problematica locală. Nici un fel de sarcini globale, nici un fel de demagogie politică. Lăsaţi aceste procedee altora. Oamenii trebuie să înţeleagă că pentru candidaţii din partea Partidului Comuniştilor puterea este doar un instrument pentru a deschide o grădiniţă de copii, a construi un drum, a repara o şcoală, un stadion. Oamenii trebuie convinşi că doar candidaţii noştri sînt în stare să o facă. Pentru că este comunist, pentru că va fi spijinit de fracţiunea PCRM din Parlament şi din consiliul local.

Trebuie să le explicăm oamenilor şi poziţia CC în problema ce ţine de intenţia guvernanţilor de a comasa raioanele şi de a lichida primării. Trebuie să explicam că noi nu vom susţine niciodată astfel de reforme. Principiul nostru este cunoscut: puterea locală trebuie să fie foarte aproape de om. Noi am reuşit să stopăm reforma teritorial-administrativă. Aşa că raioane, primării, sate vor fi!

Un alt moment important. Pentru ca agitaţia să fie convingătoare, trebuie întocmită o listă cu problemele importante ale fiecărei localităţi. Chestionaţi locuitorii. Aflaţi ce, în opinia lor, este prioritar pentru oraşul, satul, raionul lor. În principiu, am făcut-o deja în cadrul campaniei parlamentare, dar aceste liste trebuie actualizate.

Noi venim la putere în localităţi pentru patru ani. Astfel, candidaţii noştri vor fi convingători dacă programele lor electorale nu vor constitui o adunătură de lozinci, ci un plan concret de acţiuni. Pe o pagină, cu indicarea termenelor concrete de realizare. Un plan pentru ani.

Noi trebuie să le spunem alegătorilor ce-i aşteaptă în cazul în care ei nu vor vota pentru candidatul nostru. La putere vor veni nişte politicaştri, aferişti de toate tipurile.

Mai există o circumstanţă importantă. Trebuie atrasă atenţia alegătorilor la candidaţii oponenţilor care au fost implicaţi în diverse acte de corupţie, care au furat din buget, care au distrus localităţile. Este important să le spunem oamenilor adevărul.

Despre aşa-numiţii candidaţi independenţi

Ei vor apărea negreşit acolo, unde oponenţii noştri vor încerca să-şi ascundă adevărata imagine. În astfel de cazuri apare aşa-numitul candidat independent. Cu mici excepţii este vorba de o “raţă mută”, care este manipulată din umbră. Dar candidaţii independenţi pierd orice şanse atunci, cînd oamenii află cine stă în umbră.

Campania încă n-a început, dar deja se manfestă tot soiul de profitori. Astfel de dispoziţii apar la Briceni, Edineţ, Rîşcani. În loc să raporteze în faţa oamenilor despre succesele activităţii sale, aceşti oameni deja au plecat sub aripa altor partide. Cică, s-au alipit la cei care au şanse mai mari la victorie.

Organizaţiile de partid, comitetele rationale nu trebuie nici într-un caz să aibă de-a face cu astfel de personaje. În principiu, trebuie să utilizăm această campanie electorală pentru a curăţa partidul de trădători şi profitori.

Despre listele candidaţilor

Reprezentanţii de forţă ai partidului nostru sînt liderii organizaţiilor primare de partid, care au reuşit să cîştige încrederea oamenilor din localităţile sale. Aceşti tovarăşi trebuie să ocupe locuri demne în listele candidaţilor. Dacă nu în calitate de candidaţi la primari, atunci, cel puţin, să fie în fruntea listelor pentru consiliile locale.

Solicit de la întregul activ al partidului să înţeleagă un moment: nu este admis ca listele noastre să fie acoperite cu persoane anonime. Mai bine nu înaintăm pe nimeni, mai ales la funcţia de primar, decît să înaintăm oameni care nu sînt demni sau care vor trăda partidul nostru a doua zi după alegeri.

Noi punem accent pe apartenenţa la partid a candidaţilor noştri, adică candidaţii noştri trebuie să fie membri ai PCRM. Dacă omul a fost demn să devină membru de partid, secretar al organizaţiei primare sau membru al CR, el este demn să fie primar sau consilier. Trebuie să avem încredere şi să promovăm comunişti. Tineri şi cu experienţă, femei şi veterani. Astfel, vom obţine o reprezentare largă în organele puterii locale.

Despre nivelul de pregătire a structurilor de partid către începutul campaniei electorale şi despre asigurarea victoriei în scrutin

În Moldova sînt 1966 de secţii de votare. Noi avem 1465 de organizaţii primare şi 308 organizaţii în secţiile de producere. Nu sînt acoperite 193 de secţii de votare. La moment, nu a fost finalizată structurizarea pe orizontală în 20 de comitete raionale. Este greu de aşteptat acolo rezultate fenomenale. În aceste condiţii, forţele trebuie să fie distribuite în aşa fel, ca să fie susţinute prin agitaţie satele în care influenţa partidului lasă de dorit.

Este necesar de a analiza rezultatele alegerilor locale din 2011. Reamintesc că, patru ani în urmă, în 50 de primării din 843 nu a fost ales nici un consilier din partea partidului nostru. Primarii noştri au fost aleşi în 201 localităţi din 896 (22,4%). Pe listele partidului nostru în consiliile raionale şi municipale au trecut 434 de oameni din 1120 (38,8%). Iniţial, am avut majoritatea în 8 din 33 de consilii municipale şi raionale. În raionul Teleneşti în 11 din 30 de sate nu am avut nici măcar candidaţi, iar în 10 sate a fost ales cîte un consilier de la PCRM. În raion sînt 51000 de alegători, iar la evidenţă în organizaţia de partid raională sînt 295 de comunişti. Potenţialul este mic, dar este. Aceeaşi situaţie se atestă şi în alte comitete raionale. Aşa că solicităm repetat: alegeţi cu maximă atenţie candidaţii la funcţia de primari şi consilieri.

La fel de importantă este şi agitaţia. Ea trebuie să fie concretă, constructivă şi creativă. Nu trebuie să insistăm pe ceea ce se întîmplă la Chişinău, în Parlament, la Guvern. Este raionul, oraşul, satul concret. Sînt probleme concrete. Este o populaţie care trăieşte în sărăcie, sînt şcoli închise, spitaluri în stare gravă. Anume aceasta îi interesează pe oameni şi anume despre aceasta trebuie de dialogat cu ei.

Agitaţia trebuie efectuată şi cu cuvîntul, şi cu propriul exemplu. O atenţie deosebită trebuie atrasă schimbărilor pozitive care s-au petrecut în raioanele, oraşele, satele unde la putere au fost reprezentanţii PCRM.

PCRM şi candidaţii lui trebuie poziţionaţi ca realişti, practicieni şi pragmatici, spre deosebire de demagogii şi politicaştrii din alte formaţiuni. Anume în acest caz alegătorii trebuie să găsească esenţa discursurilor sau a materialelor publicate.

Trebuie să fim pregătiţi de atacuri murdare la adresa candidaţilor noştri. Dacă comuniştii vor permite să fie speriaţi, dacă ne vom jelui şi ne vom plînge, cine ne va vota? Ete bine ştiut faptul că oamenii, alegătorii merg doar după cei puternici, cine reuşeşte în condiţii dificile să reziste şi să învingă.

În listele candidaţilor PCRM pentru funcţiile de primari pentru sate şi oraşe trebuie să se regăsească anume astfel de persoane. Oameni care în cele mai dificile condiţii vor lupta pentru victorie. Principiul de bază trebuie să fie apartenenţa de partid. De asemenea, trebuie păstrată în consilii reprezentanţii noştri care au lucrat onest timp de patru ani, care nu au trădat interesele partidului şi ale alegătorilor.

În procesul de formare a listelor candidaţilor noştri pentru fiecare raion, sat, oraş, trebuie să fim foarte atenţi. Noi am ami avut probleme, cînd oamenii pe care îi înaintam în diverse structuri, ne trădau. Nu trebuie înaintaţi la funcţia de primar oameni neverificaţi, întîmplători sau cu o autoritate ştirbită. Dacă în sat nu sînt candidaturi demne, mai bine nu înaintaţi pe nimeni.

În procesul de agitaţie trebuie implicaţi toţi membrii de partid, iar în frunte — candidaţii în primari, consilierii. Anume cu candidaţii trebuie să discute oamenii.

Despre activitatea staff-urilor

Participarea noastră în alegeri ne permite să construim o schemă bine determinată. Comitetul Central, ca de obicei, va înarma comitetele raionale cu toată documentaţia necesară de ordin instructiv şi metodologic.

La ce trebuie să atragem o atenţie deosebită?

1. În activitatea electorală este inadmisibilă tergiversarea. Deja trebuiau făcute multe lucruri. Mai ales aceasta se referă la pregătirea staffurilor electorale. Acestea, conform informaţiilor prezentate de voi, deja funcţionează. Staffurile raionale, în mod obligatoriu, trebuie să fie conduse de primii secretari ai CR de partid.

2. În mod prioritar, trebuie construit întregul lanţ: raion — fiecare sat. Cu toate materialele juridice necesare, cu planul de repartizare a producţiei de agitaţie, cu graficul întîlnirilor cu alegătorii, cu asigurarea tehnico-materială.

3. În activitatea de agitaţie trebuie să fie implicaţi toţi membrii de partid — de la comunistul de rînd şi pînă la membrul Comitetului Central. Participarea fiecăruia este necesară pentru a asigura victoria.

Ba mai mult, trebuie să evităm situaţia posibilă, cînd unii dintre tovarăşii noştri după alegeri se vor apropia de această tribună cu critici la adresa candidaţilor, la adresa campaniei.

4. Uitaţi-vă la rezultatele alegerilor parlamentare şi precedentelor alegeri locale. În baza lor, în fiecare staff formaţi o hartă exactă a raionului cu indicarea directă a numărului de voturi acumulate de partidul nostru şi de către oponenţi. Aceasta ne va ajuta în lucrul de propagandă.

5. Mass-media. Ca de obicei, mizăm pe ziarele noastre “Comunistul”, “Puls” şi “Nezavisimaia Moldova”. Dar trebuie utilizată la maximum şi presa locală, internetul, reţelele sociale. Materialele scandaloase din teritoriu trebuie transmise în mod prioritar redacţiilor noastre.

Arsenalul nostru e verificat în timp — din uşă în uşă, de la om la om, ochi în ochi. Arma noastră principală e adevărul, şi doar adevărul.

Trebuie să spun cîteva cuvinte şi despre alegerea reprezentanţilor partidului nostru la secţiile de votare. Este clar că de ei, în mare parte, depinde rezultatul alegerilor. Ei trebuie să fie activi, să se impună, să nu admită falsificări şi coruperea alegătorilor, să ştie cum trebuie întocmit protocolul.

Stimaţi tovarăşi!

Pentru partidul nostru şi pentru candidaţii noştri, aceste alegeri se vor petrece, ca de obicei, în condiţiile unei concurenţe neloiale. Partidele socialiştilor şi al democraţilor nu sînt limitate în mijloace financiare. Astfel, ele vor încerca să-i cumpere pe activiştii şi pe candidaţii noştri. Şi doar cei care vor rezista la aceste atacuri, care vor păstra onoarea şi demnitatea, în final vor obţine victoria.

Nici într-un caz nu se admite crearea înainte de alegeri a unor alianţe, coaliţii cu alte partide şi alţi candidaţi. Este inadmisibil acest lucru! Concurenţii noştri au demonstrat nu o singură dată că nu îndeplinesc promisiunile. Vom trece de alegeri, vom analiza rezultatele şi vom lua decizii pe fiecare raion în parte.

Tovarăşi!

Astăzi în faţa noastră stă o sarcină prioritară — să obţinem un rezultat maxim posibil, să-i convingem pe oameni ca să voteze candidaţii noştri.

Şi în final. Nu va fi simplu, dar alegerile din Chişinău şi Bălţi vor fi cele mai complicate. Pentru că de rezultatele din aceste oraşe va depinde în mare parte configuraţia politică în ţară, dar şi destinul viitoarelor alegeri parlamentare.

Nu avem timp, trebuie să ne implicăm cu toţii, să venim cu iniţiative, să nu cedăm şi, dacă observaţi că cineva dintre candidaţii noştri nu intenţionează să lucreze în campanie, schimbaţi-i imediat. Mai bine să avem mai puţini candidaţi, decît să ne discredităm partidul.

Sursa: comunist.md

Judecătoria Buiucani a anulat astăzi decizia Ministerului Justiţiei privind înregistrarea partidului comunist reformator Preşedintele Vladimir Voronin s-a întîlnit astăzi cu membrii de partid din raioanele Comrat şi Ceadîr-Lunga