Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Declaraţie privind situaţia critică în sectorul agrar al Republicii Moldova şi sarcinile Partidului Democraţiei Sociale

|versiune pentru tipar||
PDSM / 15 aprilie 2006
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaÎn doar câţiva ani de voluntarism şi teroare împotriva ţăranilor, puterea actuală a adus sectorul agrar într-o criză profundă, iar populaţia de la sate — la o disperare completă. Prin introducerea TVA de 20% la producţia agricolă şi animalieră, pentru maşinile agricole şi alte utilaje, partidul de guvernământ a aplicat o lovitură dureroasă ramurii agricole. Iar greşelile politice ale puterii actuale au condus la închiderea pieţelor externe pentru exportul producţiei agricole şi a vinurilor moldoveneşti. În urma acestor acţiuni nechibzuite, peste 500 de mii de ţărani îşi pierd locurile de muncă şi sursele de venit.

Astăzi, conştientizăm cu toţii faptul că actuala putere a adus producătorii agricoli în pragul falimentului pentru a devaloriza pământurile. Scopul acestei politici este de a iniţia “o nouă privatizare a pământurilor” în folosul capitalului comercial şi financiar apropiaţi actualei puteri.

Pentru a preveni ruinarea definitivă a producătorilor agricoli şi a stopa distrugerea sectorului agrar al economiei naţionale, Partidul Democraţiei Sociale din Moldova insistă asupra realizării, în regim de urgenţă, a unor măsuri energice şi eficiente, inclusiv:

  1. Anularea impozitării producţiei agricole şi animaliere cu 20% TVA, la fel ca şi tehnicii agricole, îngrăşămintelor şi chimicalelor;
  2. Ridicarea imediată a barierelor la export, în primul rând, la exportul produselor cerealiere, sistarea monopolului câtorva firme asupra operaţiunilor de export. Soluţionarea, la nivel de stat, a problemelor care împiedică exportul producţie moldoveneşti pe pieţele externe (a producţiei pomilegumicole; animaliere, vinurilor şi divinurilor);
  3. Compensarea transparentă a cheltuielilor pentru carburanţi, prin alocarea subvenţiilor directe producătorilor agricoli, în sumă de 250 lei/ha;
  4. Subvenţionarea direcţionată a ramurilor agricole strategice, în mod prioritar, a celor cu o valoare adăugată mare, orientate la export. Adoptarea programului de stat privind cultivarea producţiei ecologice. Crearea fondului de risc în agricultură.
  5. Stabilirea unei politici fiscale simplificate, rezonabile şi transparente de lungă durată.
  6. Atragerea investiţiilor în agricultură pentru retehnologizarea ramurii, creşterea productivităţii muncii şi sporirea competitivităţii produselor moldoveneşti;
  7. Elaborarea unei politici de protejare a pieţei interne de produse agricole şi, în special, de combatere a contrabandei, care practic elimină de pe pieţele locale producătorul autohton.
  8. Susţinerea agricultorilor în promovarea şi realizarea produselor moldoveneşti pe pieţele externe.
  9. Realizarea reformei învăţământului agrar şi facilitarea accesului la studii a tinerilor de la ţară.

Partidul Democraţie Sociale din Moldova este convins: o agricultură competitivă înseamnă ţărani prosperi, localităţi moderne cu o infrastructură economico-socială dezvoltată.

Adoptată la Congresul I de Constituire al Partidului Democraţiei Sociale din Moldova

Serviciul de presă PDSM
Apel către cetăţenii Republicii Moldova Rezoluţie privind situaţia social-economică din Republica Moldova