Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Declaraţia privind oportunitatea declarării unui referendum legislativ referitor la anularea legii care impune pe cetăţeni să achite miliardele furate în sumă dublă

|versiune pentru tipar||
PPPDA / 24 martie 2017
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

Platforma DA constată cu îngrijorare că situaţia de zi cu zi a cetăţenilor ţării noastre devine tot mai insuportabilă. În urma jafului de miliarde din vistieria statului, au crescut vertiginos tarifele la energia electrică şi termică, preţurile la produsele de primă necesitate sunt inaccesibile pentru marea majoritate a concetăţenilor noştri, amenzile, taxele şi impozitele au atins cote inimaginabile.

Cu toate acestea, pensiile şi salariile nu acoperă nici măcar minimul de existenţă, astfel încât populaţia Republicii Moldova a fost adusă la limita genocidului social de către regimul antipopular poliţienesc Plahotniuc.

În aceste condiţii, Guvernul Filip, în mod cinic, pe 26 septembrie, 2016, a adoptat lege prin asumarea răspunderii, prin care cetăţenii ţării, precum şi copii şi nepoţii noştri, inclusiv cei nenăscuţi, suntem împovăraţi pentru zeci de ani înainte, cu obligaţiunea de ​​a achita în sumă aproape dublă miliardele furate de la noi. Numai în acest an, populaţia ţării este supusă la achitarea 665 mln. de lei, sumă suficientă pentru a majora salariile tuturor pedagogilor cu aproximativ 1000 de lei, iar toate pensiile cu peste 100 de lei. Caracterul abuziv şi încălcarea drepturilor şi intereselor fundamentale ale cetăţenilor prin această lege au fost constatate şi de către Centrul Naţional Anticorupţie.

Pe parcursul timpului, Platforma Demnitate şi Adevăr şi-a exprimat de multe ori dezacordul categoric în legătură cu adoptarea legii menţionate şi a propus în permanenţă soluţii viabile şi judicioase de alternativă privind recuperarea miliardelor furate.

Pe 14 octombrie, 2016, Consiliul Naţional Politic al Platformei Demnitate şi Adevăr a stabilit priorităţile de activitate ale formaţiunii pentru anul 2017, primordială fiind anularea legii care pune pe umerii cetăţenilor achitarea în sumă dublă a miliardelor furate de guvernare, obiectiv reiterat în rezoluţia Congresului Platformei DA pe 5 februarie, 2017.

La 20 decembrie, 2016, Platforma DA a cerut Preşedintelui validat ca, în maximum 10 zile, să întreprindă acţiuni concrete privind abrogarea acestei legii, în contextul promisiunilor sale electorale.

Pe parcursul a trei luni de zile, Preşedintele Igor Dodon, deşi a înaintat oficial o iniţiativa legislativă în acest sens, a fost mai mult preocupat de o retorică geopolitică, de lupta steagurilor, de istorie şi limbă, de federalizare a Moldovei, de partajare pe baza trocului cu actuala guvernare a ambasadorilor, a şefilor întreprinderilor de stat, inclusiv de deservire a lui Plahotniuc în procesul preluării de către acesta a controlului plenar asupra sectorului energetic al ţării noastre. În acelaşi timp, iniţiativa legislativă privind anularea legii miliardului, înaintată Parlamentului Republicii Moldova, a fost abandonată de către Preşedintele Dodon, fiind lăsată la discreţia unui consilier cu o prestaţie îndoielnică şi lipsită de o soluţie de alternativă evidentă.

Reieşind din cele expuse mai sus, ţinând cont de doleanţele cetăţenilor ţării, expuse la multiplele acţiuni de protest, şi de obiectivele strategice ale formaţiunii noastre, în conformitate cu prevederile art. 150 din Codul Electoral, Platforma DA CERE semnarea de urgenţă de către Preşedintele Igor Dodon în conformitate cu art. 144 al Codului Electoral a Decretului privind iniţierea referendumului republican LEGISLATIV de anulare a legii privind achitarea de către cetăţenii ţării a miliardelor furate.

Sursa: www.platformada.md

Declaraţie privind susţinerea pomicultorilor din Republica Moldova Declaraţie privind eşecul activităţii lui Igor Dodon în cele 100 de zile de la învestire