Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

8 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009

|versiune pentru tipar||
PPPDA / 7 aprilie 2017
Platforma “Demnitate şi Adevăr”

Platforma Demnitate şi Adevăr aduce un sincer omagiu tinerilor, care au avut curajul să protesteze paşnic acum 8 ani, pe 7 aprilie 2009 în numele libertăţii şi democraţiei, împotriva unui regim autoritar, corupt şi incompetent. Din păcate, nici până în prezent investigaţiile mimate de noile autorităţi, nu au elucidat crimele comise împotriva manifestanţilor paşnici, a reprezentanţilor organelor de drept şi a averii publice.

Cei care au planificat şi au realizat deturnarea manifestaţiilor paşnice în acte de vandalism împotriva bunurilor publice şi de agresiune împotriva reprezentanţilor organelor de drept nu au fost descoperiţi nici astăzi. Nu au fost traşi la răspundere nici acei, care, în virtutea obligaţiunilor de serviciu, au dat dovadă de lipsă de pregătire profesională şi incapacitate de a organiza protecţia ordinii publice prin descurajarea actelor de vandalism şi agresiune şi au dispus brutalizarea şi reţinerea forţată a protestatarilor paşnici. Nu au fost pedepsiţi acei reprezentanţi ai forţelor de ordine care, după consumarea evenimentelor protestatare au dat ordine sau au participat activ la “vânătoarea de tineri”, maltratând în mod barbar reprezentanţii unei categorii de vârstă doar în calitate de potenţiali participanţi la proteste.

Platforma Demnitate şi Adevăr reiterează faptul că de revolta sinceră a tinerilor a profitat un grup de parveniţi, care a preluat puterea pe valul protestatar, mimând angajamente de promovare a năzuinţelor tinerilor şi ale altor segmente largi ale societăţii de accedere a ţării noastre la spaţiul valoric european, în fapt urmărind propria căpătuire prin acte de corupţie şi delapidări de proporţii.

Adevărul despre tragicele evenimente din 7 aprilie 2009 este ţinut sub pecetea secretului în special şi pentru că beneficiarul principal al evenimentelor respective este nimeni altul decât coordonatorul regimului criminal care nu-şi doreşte să se afle ce anume s-a întâmplat, de fapt, în acea zi şi în noaptea ce a urmat.

Menţionăm, totodată, că regimul oligarhic a făcut în repetate rânduri tentativa de a reedita tragicele evenimente din 7 aprilie 2009 în cadrul numeroaselor acţiuni de protest organizate de către Platforma Civică Demnitate şi Adevăr pe parcursul anilor 2015–2016. Mobilizarea exemplară a cetăţenilor, pregătirea corespunzătoare a manifestaţiilor de protest au zădărnicit, însă, planurile diabolice ale regimului criminal de a provoca violenţe şi jertfe omeneşti.

Platforma DA insistă asupra investigării complete a evenimentelor din aprilie 2009, identificării şi pedepsirii făptaşilor şi tuturor vinovaţilor de comiterea crimelor invocate, asupra demisiei imediate şi necondiţionate a procurorilor şi judecătorilor supranumiţi “din iad”. Constatăm că regimul actual nu numai că nu avansează în deconspirarea adevărului legat de evenimentele din 7 aprilie 2009, ci îl ascunde tot mai adânc, iar în loc să pedepsească vinovaţii, îi avansează în funcţii, dând dovadă de o ipocrizie ieşită din comun.

Îndemnăm cetăţenii Republicii Moldova să se consolideze şi să ceară autorităţilor să facă lumină în dosarul 7 aprilie 2009, pedepsindu-i pe cei care se fac vinovaţi de crime împotriva tinerilor protestatari, de moartea lui Valeriu Boboc, de teroarea instaurată după proteste. Chemăm societatea să se solidarizeze în jurul idealului de libertate şi democraţie, promovat de manifestanţi la 7 aprilie 2009, împotriva corupţiei, genocidului social şi a capturării statului.

Sursa: www.platformada.md

Declaraţie privind eşecul activităţii lui Igor Dodon în cele 100 de zile de la învestire Declaraţie privind problema subvenţiilor în agricultură