Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPPDA

Petiţie către instituţiile internaţionale în privinţa lui Alexei Alexeev, arestat după protest

|versiune pentru tipar||
PPPDA / 21 septembrie 2017
Platforma “Demnitate şi Adevăr”
Către:

Delegaţia Uniunii Europene; Consiliului Europei; Ambasada SUA; Ambasada Germaniei; Ambasada Franţei; Ambasada Suediei; Ambasada Lituaniei în Chişinău; Misiunea OSCE în Moldova; Avocatului poporului; Asociaţiei Promo-Lex; Transparency International Moldova; Amnesty International Moldova; Presei independente

Stimaţi apărători ai drepturilor omului,

Mă adresez Dvs., pentru a Vă cere intervenţia promptă într-un caz ieşit din comun, simptomatic pentru justiţia criminală din Republica Moldova. Trăim zile când viaţa unei persoane nu mai costă nimic în statul nostru, drepturile elementare ale omului fiind încălcate fără nicio jenă de cei care ar trebui să asigure procese echitabile pentru fiecare cetăţean.

La 17 septembrie 2017 la Chişinău au avut loc proteste masive îndreptate împotriva derapajelor antidemocratice grave ale guvernării. Deşi revolta cetăţenilor atinge actualmente cote maxime, manifestaţia s-a desfăşurat fără excese şi violenţe, fiind un protest paşnic al oamenilor, care îşi apără drepturile cu demnitate, bun simţ şi conform legilor în vigoare. Totuşi, în loc să se sensibilizeze pe marginea revendicărilor înaintate de protestatari, guvernarea a recurs la un gest, care se înscrie doar în scenariul de instaurare nedisimulată a unei dictaturi rigide, pentru care libertăţile fundamentale ale omului nu mai contează în niciun fel.

Astfel, Alexei Alexeev, şoferul microbuzului care a transportat aparatajul de sonorizare a protestului, a fost învinuit total arbitrar de o crimă pe care nu a săvârşit-o şi există secvenţe video, care certifică indubitabil acest fapt. Acesta a acţionat strict la indicaţia poliţistului, nu a lovit pe nimeni, nu a schiţat nicio intenţie în acest sens. Ulterior, cetăţeanul Alexeev, fără a fi citat sau telefonat pentru a se prezenta la poliţie de reprezentanţii forţelor de ordine, a fost reţinut abuziv pentru 72 de ore de către mascaţii, care au tăbărât peste el la domiciliu a doua zi după protest, dimineaţa. El a fost reţinut în baza art. 349, alin.2, Cod Penal: Ameninţarea săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere sau a unei persoane care îşi îndeplineşte datoria obştească. Învinuirile aduse lui Alexeev sunt nişte invenţii, minciuni sfruntate, căci şoferul a parcat microbuzul conform indicaţiilor poliţiştilor, în faţa porţii postului de televiziune public Moldova 1, departe de a genera nici cel mai mic pericol de accident.

Pentru a induce frica şi a descuraja spiritele protestatare, însă, regimul a recurs la o execuţie morală execrabilă a şoferului, care, la 19 septembrie 2017 a avut parte de un proces fariseic, în cadrul căruia martorii apărării nici nu au fost audiaţi. Judecătorul Nicolae Corcea a emis încheierea de a-l ţine în arest (total neîntemeiat!) pe Alexei Alexeev încă pentru 30 de zile.

Acest caz strigător la cer, este parte a unor acţiuni criminale ale guvernării, care, minţind ipocrit partenerii de dezvoltare, face totul pentru a instaura un regim autoritar în Republica Moldova, pentru a o izola de comunitatea statelor civilizate. În acelaşi context se înscriu intimidările şi persecuţiile incalificabile ale membrilor şi activiştilor Platformei Demnitate şi Adevăr, dar şi cazul lui Andrei Brăguţă, care a murit subit, fiind ucis în condiţii suspecte, la scurt timp după ce a fost luat în custodia statului, cauza oficială a decesului fiind una aberantă şi absurdă.

Solicit insistent intervenţia Dvs, şi pe motiv că starea de sănătate a lui Alexei Alexeev degradează, el fiind supus unei hărţuieli psihice abominabile. Este cunoscut pe larg cazul Magnitschy, învăţăturile căruia sunt elocvente şi aplicabile cazului lui Alexei Alexeev, procesul judiciar al căruia este o mimare jalnică a unui act de justiţie, o manipulare perfidă a opiniei publice, o tentativă exemplară de înfricoşare abjectă a cetăţenilor activi civic.

La fel ca şi cazul Magnitschy în Rusia, cazul Alexeev în Republica Moldova demonstrează că statul nostru este condus doar în beneficiul unei clici mafiotice, că justiţia noastră este total aservită acestei clici, că drepturile omului sunt încălcate fără preget şi fără cea mai mică reţinere.

Intervenţia Dvs. urgentă ar preveni o posibilă tragedie, în care se poate transforma actuala farsă jucată de aşa-zisa justiţie moldovenească (selectivă, capturată, obedientă) cu un cetăţean onest, drepturile căruia sunt încălcate brutal, grotesc, cu sfidarea tuturor legilor naţionale şi internaţionale.

Cu respect şi consideraţie,
mulţumindu-vă anticipat pentru reacţia promptă,

Andrei Năstase,
Preşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr

Sursa: www.platformada.md

Iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr privind micşorarea Taxei pe valoarea adăugată (TVA) Declaraţia cu privire la iniţierea unui referendum legislativ pe subiectul anulării legii privind modificarea Codului electoral, adoptată la 20 iulie 2017