Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Apelul Consiliului Naţional al Partidului Liberal către reprezentanţii formaţiunilor democratice şi reformatoare din Republica Moldova privind crearea unei alianţe politice “Centrul Democrat Unit”

|versiune pentru tipar||
PL / 12 ianuarie 2003
Stimaţi colegi!

Linia politică promovată de conducerea comunistă ne lasă tot mai puţine speranţe în legătură cu şansele R. Moldova de a corespunde, în plan politic, economic şi social, standardelor europene. În cei doi ani de guvernare, temelia democraţiei a fost supusă unei erodări considerabile. Funcţionarii comunişti bat toate recordurile la capitolul corupţie, iar floarea societăţii — oamenii de vîrstă activă — pleacă la muncă peste hotare, numărul acestora apropiindu-se de un milion. Făcînd abstracţie de această situaţie, propaganda comunistă continuă să discrediteze imaginea forţelor democratice şi reformatoare din R. Moldova, transferîndu-le, demagogic, acestora povara răspunderii pentru propriile erori politice.

Rezultatele ultimelor sondaje sociologie arată, însă, că numărul cetăţenilor ce scapă din mrejele propagandistice e în creştere. Forţa de gravitaţie ce îi mai ţine pe unii în sfera de influenţă comunistă este populismul acesteia şi lipsa unei înţelegeri şi a unei unităţi în rîndul democraţilor. Marea majoritate a simpatizanţilor şi a susţinătorilor forţelor democratice aşteaptă ca acestea să se organizeze într-o formaţiune. Un exemplu elocvent îl constituie Partidul Liberal care, graţie fuzionării mai multor partide de orientare liberală, a reuşit, în jumătate de an, să devină o forţă influentă pe eşichierul politic. De pe aceste poziţii, Partidul Liberal adresează tuturor formaţiunilor democratice şi reformatoare din R. Moldova apelul de a forma, în perspectiva alegerilor locale din primăvara 2003, o alianţă politică. Aplicînd tactica cea mai potrivită şi coordonîndu-ne eficient acţiunile, vom putea combate pericolul invaziei comuniste şi la nivel de primării.

Partidul Liberal propune a lua ca bază a formării “Centrului Democrat Unit” următoarele principii:

  1. Susţinerea reformelor democratice şi a economiei de piaţă.
  2. Prioritatea politică a R. Moldova este integrarea în Uniunea Europeană.
  3. Promovarea politicii de decentralizare a puterii de stat şi lărgirea competenţelor puterii locale.

Partidul Liberal este dispus să acorde alianţei politice în formare sprijinul intelectual şi logistic de care dispune.

Veaceslav UNTILĂ, preşedintele Partidului Liberal

Declaraţia Partidului Liberal în legătură cu neacceptarea desfăşurării referendumului asupra sistemului electoral în R. Moldova Comunicat de presă al Partidului Liberal