Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Ana Guţu la APCE: Politica de presiune economică şi şantaj contravin jurisprudenţei comunitare şi internaţionale

|versiune pentru tipar||
PLR / 1 octombrie 2013
Partidul Liberal Reformator

La 30 septembrie, în cadrul dezbaterii libere a sesiunii de toamnă APCE, deputatul liberal-reformator a luat cuvântul în numele grupului politic ALDE. Discursul a fost axat pe inadmisibilitatea presiunilor economice şi militare, pe care le exercită Rusia asupra unor ţări din Parteneriatul Estic, precum Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

Domnule preşedinte,
Distinşi colegi,

În numele grupului ALDE în dezbaterea de astăzi aş vrea să vorbesc despre Parteneriatul Estic, instrument puternic de cooperare cu 6 ţări ale Europei de Est — Ucraina, Republica Moldova, Bielorusia, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan — iniţiativă ce aparţine Poloniei şi Suediei, iniţiativă care are menirea să amelioreze democraţia în aceste ţări, să ducă spre o dezvoltare economică durabilă bazată pe securitatea energetică, spre un nivel elaborat de relaţii interumane. Pe 28–29 noiembrie, la Vilnius va avea loc summit-ul Parteneriatului Estic, în cadrul căruia trei ţări speră să semneze Acordul de Asociere cu UE (este vorba despre Ucraina) şi altele două — Georgia şi Republica Moldova care vor parafa acest Acord.

Decizia celor trei ţări de a urma parcursul integrării europene a fost o decizie suverană, ce decurge din normele dreptului naţional şi internaţional. Angajamentul de a se apropia de UE, care este un spaţiu de valori, este atât de binevenită, întrucât aceste ţări au toate un trecut totalitar — comunist, şi este ceva normal ca ele să dorească să scape de trecutul lor, de tot ceea ce a însemnat imperiul sovietic — încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, dictatură şi represalii.

Surpriza vine din partea Rusiei, care, din păcate, manifestă un comportament mai puţin amical, ba chiar ostil, căci presiunile economice care vin din partea Rusiei sunt împotriva Ucrainei şi Republicii Moldova. Embargoul introdus de Rusia, la fructe şi legume, la vinurile moldoveneşti, dar şi pentru anumite produse ucrainene, atestă o intoleranţă inadmisibilă a Rusiei privind decizia luată de ţările Parteneriatului Estic. Rusia încurajează prin finanţarea puternică separatismul din regiunea secesionistă Transnistria, Rusia aşa şi nu a retras armata sa de acolo. În afară de aceasta, presiunea militară asupra Georgie a luat amploare. De câteva luni militarii ruşi construiesc fortificări din fier pentru a marca frontierele ilegale chiar dincolo de teritoriile pe are le-au ocupat în 2008. Chemăm Rusia să înceteze agresiunea militară împotriva Georgiei şi să se conformeze rezoluţiilor adoptate de APCE.

Or, distinşi colegi, alegerea vectorului de politică externă este decizia suverană a oricărui stat membru al ONU sau al CoE, şi nu trebuie coordonată cu o altă ţară. Aş vrea să le amintesc colegilor noştri ruşi, care fac parte din APCE, că Rusia este o ţară membru a CoE şi a APCE, politica de presiune economică şi şantaj contravine jurisprudenţei comunitare şi internaţionale. Chiar dacă Rusia este o putere militară, ea nu trebuie să facă presiuni asupra acestor ţări.

Trei din ţările Parteneriatului Estic au ales ferm parcursul european, este o decizie suverană de la care nici o ţară nu trebuie să se abată. Relaţiile de parteneriat între ţări se construiesc pe principiul de paritate. Sperăm că summit-ul Parteneriatului Oriental de la Vilnius va fi un succes,şi chemăm Rusia să respecte jurisprudenţa CoE cât şi rezoluţiile APCE şi normele de drept internaţional.

Va mulţumesc pentru atenţie!

Sursa: reformapl.md

Discursul preşedintelui fracţiunii parlamentare — domnul Ion Hadârcă în deschiderea sesiunii parlamentare de toamnă-iarnă Discursul doamnei Ana Guţu pe marginea raportului “Funcţionarea instituţiilor democratice în Republica Moldova”