Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Poziţia PLR în cadrul dezbaterilor parlamentare pe marginea “Pachetului de legi anticorupţie”

|versiune pentru tipar||
PLR / 14 noiembrie 2013
Partidul Liberal Reformator

Liberal reformatorii sunţin “legile anticorupţie” dar insistă asupra curăţirii sistemului judecătoresc.

Discursul deputatului liberal reformator, dl. Ion Hadârcă:

În sfârşit, Parlamentul Republicii Moldova a luat în dezbatere un pachet întreg de legi menite să îmbunătăţească justiţia şi să asigure capacitatea de combatere a corupţiei. A câta oară deja ni se spune că dacă mărim salariile, oferim condiţii mai bune, asigurări sociale — judecătorii vor deveni brusc cinstiţi, vor pune în capul mesei legea şi nu banul. A câta oară am tolerat această abordare! Acum judecătorii vor avea salariile la care deocamdată nici miniştrii nu visează, nu mai spunem de ceilalţi bugetari. Or un pedagog, un medic, un bibliotecar nu mai puţin învaţă pentru a-şi obţine calificarea decât un viitor judecător!

Judecătorii au cele mai bune condiţii de pensionare, de acum înainte pot să nu-şi facă griji pentru bătrâneţele lor: vârsta de pensionare, mărimea pensiei pentru vechime în muncă, condiţiile de calcul a acesteea, posibilitatea de a continua munca după pensionare — sunt un mare avans de încredere din partea puterii politice! Anume de asta şi merg aceste facilităţi “la pachet” cu alte legi ce prevăd înăsprirea controlului şi răspunderii disciplinare a angajaţilor din sectorul public, în special al judecătorilor.

Vreau să dau un mesaj foarte clar, pe care îl transmite astăzi puterea politică funcţionarilor publici, în primul rând celor, a căror menire este să aplice legea şi să o protejeze. Stimaţi funcţionari — voi sunteţi principala problemă a Republicii Moldova! Oamenii au plecat alungaţi de sărăcie şi de comunism şi acum nu se mai întorc de frica voastră! Întrebaţi oricare cetăţean venit acasă de Paşti “De ce nu vii acasă? Să-ţi faci o afacere, să investeşti banii acumulaţi, să trăieşti şi tu acasă?” Răspunsul este unul şi acelaşi: “Nu putem lucra aici, ne pun beţe în roate funcţionarii, mergem la judecată şi acolo ni se cere mită!” Cam aşa este, şi chiar dacă nu-s nici procuror, nici judecător, nu aduc o noutate afirmând că sistemul de stat este unul profund corupt, iar cei care trebuie să-l cureţe în ultimă instanţă — judecătorii, sunt cei mai corupţi!

Ce folos dacă cei de la CNA tot aranjează flagranturi cu reţineri, că procurorii anticorupţie fac percheziţii cu ridicări de acte, dacă unul din sute poate că va fi judecat pentru faptele asupra cărora presa raportează zilnic. Din sute şi sute de reţinuţi pentru corupţie de regulă plevuşca ajunge să fie condamnată. Fără judecători cinstiţi nu vom combate niciodată corupţia omniprezentă, nu vom obţine investiţii. Şi cine să investească în Republica Moldova dacă vine un oarecare judecător de la Căuşeni şi îţi ia totul în 4 zile fără pic de remuşcare! Marile companii internaţionale nu se simt protejate în faţa dezmăţului judecătoresc moldovenesc. Nu s-au oprit nici în faţa atentării deschise şi în repetate rânduri asupra averii statului, şi acum în proces de “preluare raider” se află mai multe întreprinderi cu control de stat. Ce să mai vorbim de sutele de mii de cetăţeni ai noştri care munces peste hotare şi ar vrea să-şi investească acasă economiile?!

A devenit o tradiţie să se spună că “Sunt doar unii judecători, care fură şi nu-i pădure fără uscăciuni!” Pe cine amăgim, domnilor, pe noi înşine? Or, nu e clar că au rămas doar foarte puţini judecători oneşti, care nu au luat mită în viaţa lor? Nu e clar că în Consiliul Superior al Magistraturii se pedepsesc doar foarte puţine încălcări, iar pedepsele sunt mai mult formale? Cine nu ştie că judecăţile demult au devenit licitaţii cu strigare? Cine dă mai mult acela câştigă! Apropo anume CSM-ul a devenit veriga slabă a sistemului, tolerând şi închizând ochii la prăbuşirea autorităţii sistemului.

Stimaţi colegi deputaţi, suntem 101 — reprezentăm puterea legiuitoare şi am fost aleşi de sute de mii de cetăţeni. Mult prea discutatul, aşa-zis “sistem” judecătoresc nu este altceva decât nici 500 de oameni — judecători în întreaga ţară. Nici 500 de oameni care ţin ostatici 3 milioane jumate de cetăţeni. Domnilor şi doamnelor judecători, nu vă luaţi după colegii voştri cu case de milioane, aveţi şi voi copii, nepoţi, vreţi să-i vedeţi alături la o bătrâneţe onorabilă, nu le mai distrugeţi viitorul!

Spunând ce am avut de spus, vreau să menţionez pentru reprezentanţii presei care vor scrie că “Ion Hadârcă dă vina pentru toate relele din ţară pe judecători” să nu se sfiască să o facă! Sunt ferm convins că dacă erau judecători integri, se trăia cu totul altfel în Republica Moldova şi alta era imaginea noastră în Europa.

Vreau să fac un apel şi către colegii politicieni, mai ales în contextul proceselor eurointegraţioniste, cu îndemnul ca acest mesaj de luptă împotriva corupţiei, a neimplicării politicului în justiţie, să fie unul eficient şi sincer şi nu doar declarativ!

Noi, reformatorii, în pofida criticilor aduse totuşi, susţinem pachetul de legi anticorupţie, insistând asupra curăţirii Sistemului şi numai în aceste condiţii admiţând majorarea graduală a salariilor odată cu alte categorii sociale nu mai puţin merituoase şi necesare pentru societate.

Departamentul Comunicare PLR
Sursa: reformapl.md

La mulţi ani, D-le Gheorghe Şalaru! De ziua Studentului tineretul liberal reformator a organizat un Turneu Universitar de fotbal