Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Demers public de la Ana Guţu: Cât costă şi de ce plătim pentru naţionalitate?

|versiune pentru tipar||
PLR / 16 mai 2014
Partidul Liberal Reformator
Ministrului Tehnologiei Informaţiei şi Telecomunicaţiilor
Domnului Pavel Filip

DEMERS

În conformitate cu art.17 p.(6), art.20 p.(2) a Legii despre statutul deputatului în Parlament şi art.25 al Regulamentului Parlamentului solicit prin prezentul demers să justificaţi perceperea taxei de 80 lei pentru obţinerea certificatului de naţionalitate/apartenenţă etnică cu scopul perfectării actelor de stare civilă şi înregistrarea respectivă în baza de date electronică de evidenţă a populaţiei “Registru”.

Vă amintesc cu această ocazie că Legea Nr. 100-XV dn 26.04.2001 privind actele de stare civilă, modificată în Parlamentul RM în anul 2011, permite înregistrarea în baza unei declaraţii pe propria răspundere a naţionalităţii/apartenenţei etnice a pesroanei. Astfel, prezenta modificare permite cetăţenilor RM, care îşi revendică naţionalitatea română, să facă modificări în actele de stare civilă. Însă, aceste modificări sunt operate de ministerul pe care îl conduceţi contra plată, fapt care induce la gândul unei discriminări anume a acestor cetăţeni, deoarece modificarea operată la Legea Nr.100-XV îi vizează anume pe ei.

Acest demers este adresat în baza mai multor plângeri din partea pensionarilor, cetăţenilor RM, care sunt nevoiţi să scoată din bugetul lor modest o sumă importantă pentru a-şi perfecta certificatul de naţionalitate.

Vă amintesc, că dreptul la autoidentificare este unul fundamental, universal, consfinţit în actele europene şi internaţionale, dar şi în Constituţia Republicii Moldova.

Vă mulţumesc anticipat pentru explicaţiile pe care le veţi aduce, răspunzându-mi la acest demers, pe care în fac public.

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md

Precizări referitor la colaborarea PLR cu domnul Ion Sturza Partidul Liberal Reformator a organizat Conferinţe Teritoriale în Cantemir şi Şoldăneşti