Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Deputaţii liberal reformatori contestă la Curtea Constituţională neutralitatea permanentă a Republicii Moldova (art. 11)

|versiune pentru tipar||
PLR / 27 mai 2014
Partidul Liberal Reformator

La 23 mai 2014, Partidul Liberal Reformator a iniţiat procedura sesizării Curţii Constituţionale, privind interpretarea articolului 11 din Constituţie care consacră neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.

Textul constituţional stabileşte că Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă şi nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său. Sensul şi semnificaţia sintagmei “neutralitate permanentă” nu este explicată de Constituţie, iar Curtea Constituţională este unica autoritate abilitată să interpreteze Legea Supremă.

Partidul Liberal Reformator solicită Înaltei Curţi tălmăcirea sensului neutralităţii şi anume dacă aceasta contravine sau nu cu posibilitatea Republicii Moldova de a apela la ajutor extern în caz de ameninţare la adresa securităţii, independenţei, neutralităţii, unităţii sau integrităţii sale teritoriale.

De asemenea, ţinând cont de staţionarea trupelor militare străine pe teritoriul Republicii Moldova în raioanele de est, Partidul Liberal Reformator a solicitat Înaltei Curţi să explice dacă este sau nu compatibilă neutralitatea permanentă cu aflarea forţelor militare străine ale altui stat pe teritoriul Republicii Moldova în lipsa acordului expres al Republicii Moldova.

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md

La Floreşti a fost dat startul Conferinţelor Organizaţiilor de femei a Partidului Liberal Reformator Organizaţia din Bălţi a Tineretului Liberal Reformator a fost constituită