Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Ana Guţu la APCE: Discurs pe marginea dezbaterii de actualitate “Situaţia de criză din Ucraina”

|versiune pentru tipar||
PLR / 26 iunie 2014
Partidul Liberal Reformator

La 26 iunie la APCE a avut loc dezbaterea de actualitate pe tema “Consecinţele politice şi umanitare ale crizei din Ucraina”. Ana Guţu, deputat liberal-reformator, a ţinut un discurs la acest subiect. Tot la 26iunie presedintele Ucrainei Petro Poroshenko a ţinut un discurs în faţa membriloe APCE şi a răspuns la întrebările parlamentarilor.

Doamnă Preşedintă, distinşi colegi,

Această dezbatere vine să confirme necesitatea aplicării neîntârziate a rezoluţiilor adoptate de către APCE în cursul dezbaterilor de urgenţă din ianuarie şi aprilie curent. Anexarea Crimeii de către Rusia şi declanşarea operaţiunilor militare în estul Ucrainei au generat o profundă criză umanitară, legată de migrarea internă a unui număr impresionant de oameni, de răpirea persoanelor, inclusiv a jurnaliştilor, şi de dispariţia lor ulterioară, evenimentele parând să fie scoase dintr-un scenariu de groază.

Consecinţa politică a acestei crize este faptul că autorităţile ucrainene, precum şi instituţiile internaţionale nu au definit acest conflict: dacă este o operaţiune anti-teroristă, ea trebuie asumată de către poliţie. De ce există tancuri ruseşti, arme ruseşti, aviaţie de război rusească? Şi dacă este vorba de un război, de ce se ezită în a spune cu voce tare? Oare institutiile internaţionale, inclusiv a acesta Adunare, nu ar trebui sa spuna lucrurilor pe nume? Incertitudinea în definiţia acestui conflict duce la confuzie în buna funcţionare a ONG-urilor din domeniul drepturilor omului. Aceste ONG-uri au nevoie de sprijinul concertat al CoE şi al Adunării noastre. Cetăţenii ucraineni trebuie să ştie cu precizie care le sunt drepturile şi libertăţile, unde li se opresc drepturile în condiţiile crizei actuale, cum să gestioneze neputinţa în faţa furiei teroriştilor separatişti, care par să nu asculte vocea ratiunii.

Consecinţele umanitare sunt dezastruoase, nu am fi putut crede niciodată că un astfel de conflict ar putea fi declanşat în sânul Europei de Est. După euforia separatiştilor pro-ruşi, în Crimeea şi în Estul Ucrainei domneşte disperarea: penurie alimentară, probleme în asistenţa medicală şi şcolarizare, nemaivorbind de insecuritatea cetăţenilor din aceste regiuni secesioniste, care, au înţeles în cele din urmă, cât de mult costă dorinţa de a încălca integritatea teritorială a ţării lor în secolul 21. Salut, printre altele, adoptarea de către Parlamentul Ucrainean a unei legi cu privire la prevenirea şi combaterea separatismului, separatismul fiind o nouă provocare pentru statele post-sovietice, care pot să se confrunte, în orice moment, cu un astfel de scenariu.

Alegerea preşedintelui Petro Poroshenko, încă din primul tur al scrutinului este un semn bun, dar insuficient. Salutăm planul de pace şi cererea de încetare a focului a preşedintelui Poroshenko, deoarece încetarea imediată a operaţiunilor militare este imperativă. Omuciderile trebuie stopate, iar pacea readusă, pentru a putea lansa un dialog între părţile aflate în conflict, chiar dacă, pentru moment teroriştii separatişti nu doresc acest lucru, fapt confirmat de autorităţile ucrainene şi ONG-uri.

Adunarea noastră ar trebui să contribuie la dezvoltarea unui dialog între părţile implicate în conflict, şi de ce nu — la formarea unui grup de parlamentari — negociatori din partea APCE, cu implicarea Comisiei de monitorizare. Am ales noul secretar general al CoE, care ar trebui să urmărească îndeaproape consecinţele crizei din Ucraina. Consiliul Europei şi APCE ar trebui să deţină un rol primordial în această mediere, deoarece este responsabilitatea noastră prin esenţă, de a contribui la restabilirea unui climat normal în Ucraina, propice unei bune funcţionări a statului de drept, a respectării drepturilor omului şi funcţionării instituţiilor în baza principiilor democratice.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Sursa: www.plr.md

Declaraţia fracţiunii PLR drept răspuns la Rezoluţia Senatului SUA nr. 478 adoptată la 18 iunie 2014 privind susţinerea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova Mesaj de felicitare adresat cetăţenilor Republicii Moldova cu ocazia semnării Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu UE