Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Totalurile activităţii fracţiunii parlamentare PLR

|versiune pentru tipar||
PLR / 29 iulie 2014 | 
Partidul Liberal Reformator

Deputaţii PLR au prezentat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă realizările fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Reformator în sesiunea primăvară-vară.

Cea mai importantă realizare a sesiunii parlamentare curente este ratificarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Parafarea, semnarea şi ratificarea acestui Acord a fost posibilă numai datorită depăşirii crizei politice din pirmăvara anului 2013 şi constituirea noii coaliţii proeuropene, iar rolul fracţiunii PLR a fost determinant în acest sens.

Cu suportul şi promovarea din partea legislatorilor PLR, în Parlament au fost ratificate multiple acorduri şi convenţii bilaterale, cu ţările europene, cu UE, cu organisme internaţionale, care vor aduce finanţări suplimentare pentru susţinerea agriculturii moldoveneşti, susţinerea dezvoltării durabile, promovarea energiei renovabile, dezvoltarea cercetării şi inovaţiei, susţinerea administraţiei publice, eficientizarea luptei împotriva corupţiei, susţinerea asistenţei medicale şi a altor domenii.

Datorită susţinerii deputaţilor liberal-reformatori, a fost adoptat Codul Educaţiei — document programatic de o importanţă majoră pentru sistemul educaţional din RM. Un şir de alte proiecte de ordin economic şi financiar au fost obiectul iniţiativelor legislative a deputaţilor PLR

Mai multe iniţiative legislative propuse de PLR au fost adoptate în prima lectură, urmând să fie supuse votului în sesiunea următoare. Printre acestea — proiectul de lege privind soluţionarea statutului incert a întovărăşirilor pomicole şi proiectul de lege privind votarea pe parcursul a două zile consecutive la alegeri pentru cetăţenii aflaţi în străinătate.

Pe de altă parte, fracţiunea PLR a propus o serie de proiecte de lege care nu au găsit susţinere în rândurile deputaţilor din alte fracţiuni — pachetul de proiecte de lege în scopul excluderii întreprinderilor off-shore ce nu respectă standardele internaţionale de transparenţă din activitatea economică a RM, proiecte de lege privind introducerea licenţelor privind transportul coletelor cetăţenilor din diasporă, proiectul de lege privind protejarea rezervaţiilor ştiinţifice şi a resurselor naturale. Alte proiecte prevăd reglementarea problemelor privind excluderea imunităţii deputaţilor, accesul cetăţenilor în zona de frontieră, politicile lingvistice, reformarea procuraturii, reforma administrativă şi securitatea statului.

În acelaşi timp, PLR a înaintat o serie de proiecte de lege care să excludă monopolurile în sectorul mass-media, să asigure pluralismul de opinie, respectarea drepturilor de autor de către instituţiile mass-media şi să protejeze spaţiul informaţional de propaganda rusească ostilă.

În această sesiune parlamentară, deputaţii PLR au demonstrat o activitate politică prodigioasă care s-a manifestat printr-o serie de acţiuni precum lupta pentru recuperarea de către stat a Aeroportului Internaţional Chişinău şi a Băncii de Economii, denunţarea Acordului de Consituire a Comunităţii Statelor Independente, condamnarea acţiunilor separatiste din estul Ucrainei şi a politicii Federaţiie Ruse de intimidare a cetăţenilor RM prin introducerea embargourilor la fructe.

Fracţiunea PLR a redactat zeci de demersuri în adresa instituţiilor statului, în vederea efectuării controlului parlamentar asupra mai multor subiecte de importanţă majoră precum demersul cu privire la soluţionarea conflictului ce ţine de cartea verde în organizaţia AITA (transport internaţional) sau demersul cu privire la costul paşapoartelor biometrice.

Deputaţii PLR apreciază drept satisfăcătoare activitatea actualului Parlament, datorită acţiunilor de apropiere de UE realizate în perioada acestei sesiuni. Dar, totodată, consideră că au fost abandonate un set de proiecte importante, care ar fi putut grăbi procesul de reformare şi modernizare a Republicii Moldova şi în primul rând pachetul de legi pentru reforma Procuraturii şi a sistemului judecătoresc.

Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Reformator va lucra şi în continuare la elaborarea proiectelor de lege în interesul statului Republica Moldova şi în beneficiul cetăţenilor.

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md

PLR Glodeni şi-a ales conducerea în cadrul Conferinţei Teritoriale Mesajul de felicitare al Partidului Liberal Reformator din Moldova cu ocazia lansării PLR din România