Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

PLR propune soluţii pentru depăşirea interdicţiei impuse de Federaţia Rusă la fructele şi legumele moldoveneşti

|versiune pentru tipar||
PLR / 19 august 2014 | 
Partidul Liberal Reformator

Partidul Liberal Reformator consideră neoportune practicile autorităţilor sanitare din Rusia privind interdicţia exportului pe teritoriul Federaţiei Ruse a produselor agricole originare din Republica Moldova precum fructele şi legumele de sezon. Astfel, PLR consideră necesară continuarea negocierilor cu Federaţia Rusă cu scopul de a găsi o soluţie rezonabilă în privinţa interdicţiei la produsele moldoveneşti. În cazul în care negocierile bilaterale nu vor da rezulate, propunem iniţierea procedurilor de consultări în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) privind restricţiile aplicate de autorităţile competente din Federaţia Rusă.

Poziţia a fost exprimată de reprezentanţi ai partidului în cadrul conferinţei de presă care a avut loc astăzi.

Totodată, Partidul Liberal Reformator a venit cu unele soluţii pentru depăşirea crizei provocate de intedicţiile din paretea Federaţiei Ruse.

Astfel, viceministrul Agriculturii Sergiu Gheţiu a menţionat că “există motive să credem că interdicţia a fost impusă pe criterii politice. Federaţia Rusă doreşte să se reorienteze spre pieţe la a căror produse au deficienţe de ordin sanitar mai sporite decât Republica Moldova. Asta deşi, incidenţa obiectelor aflate în carantină în fructele turceşti şi greceşti este mai mare decât în cele moldoveneşti. Putem considera acest fapt o discriminare pentru ţara noastră şi putem cere OMC să se implice. Totodată, este de menţionat faptul că produsele care provin din UTA Găgăuză şi regiunea Transnistreană nu cad sub incidenţa acestei interdicţii”.

Deputatul Anatol Arhire a vorbit în cadrul conferinţei despre noi pieţe de desfacere a fructelor şi legumelor moldoveneşti. “Republica Moldova va începe să se orienteze şi pe alte pieţe decât Uniunea Europeană”.

În contextul celor menţionate, PLR consideră argumentele aduse de autorităţile sanitare ruseşti drept nefondate şi îndeamnă Guvernul Republicii Moldova să depună toate eforturile pentru a debloca exportul de produse agricole către Federaţia Rusă prin discuţii bilaterale, iar în caz de insucces- în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, printre care procedurile de soluţionate a disputelor, inclusiv iniţierea consultărilor în cadrul comitetelor OMC cu invitarea reprezentanţilor Federaţiei Ruse.

PLR îşi exprimă încrederea în competenţa şi profesionalismului Guvernului în iniţierea, prezentarea argumentelor adecvate şi recuperarea prejudiciilor generate de interdicţiile arbitrare aplicate de autorităţile ruseşti, camuflate drept măsuri sanitare şi fitosanitare de protecţie.

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md

Tineretul Liberal Reformator s-a întrunit la “Politicus” TLR i-a provocat pe Nicolae Timofti, Igor Corman şi Iurie Leancă să se alăture campaniei ICE Bucket Challenge