Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Starea actuală a relaţiilor moldo-ruse, în contextul vizitei lui Rogozin în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PLR / 21 august 2014 | 
Partidul Liberal Reformator

Diplomaţia din Republica Moldova trebuie să se pronunţe tranşant asupra vizitelor oficialilor ruşi, însărcinaţi cu afaceri în zonele separtaiste — a se vedea cazul Rogozin. Poziţia Partidului Liberal Reformator a fost exprimată astăzi, în cadrul unui briefing de presă susţinut de către co-preşedinta PLR, d-na Ana Guţu.

“Este inadmisibil ca un oficial rus, care a luptat cu arma în mână împotriva regimului constituţional al Republicii Moldova în războiul de pe Nistru în 1992, care a ofensat în repetate rânduri cetăţenii RM şi conducerea statului, care a încercat să strângă şi să transporte ilegal documente electorale, ce confirmă sepratismul din stânga Nistrului, să-şi facă apariţia în cadrul unei vizite pseudo-oficiale la Chişinău, capitala de fapt servind drept escală pentru a merge la Tiraspol, centrul regiunii secesioniste din 1992 încoace — adevărata destinaţie a lui Rogozin”, a declarat Ana Guţu.

Partidul Liberal Reformator consideră că în contextul crizei geopolitice din regiune, şi anume, războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei (anexarea Crimeei, operaţiunile de susţinere a teroriştilor-separatişti pro-ruşi) — Republica Moldova trebuie să-şi definească foarte clar relaţiile cu Rusia. În primul rând, e necesar de a constata răcirea considerabilă a acestor relaţii, în urma deciziilor unilaterale luate de oficialităţile ruse, care afectează economia RM. În al doilea rând, guvernul trebuie să întreprindă măsuri de răspuns la introducerea taxelor vamale pentru produsele moldoveneşti şi să introducă taxe vamale pentru produse de provenienţă rusească, pregătind astfel piaţa autohtonă pentru constituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. În al treilea rând, e necesar de demarat procedura de retragere RM din CSI (fracţiunea PLR a înregistrat în Parlament un proiect de lege în acest sesns). În al patrulea rând, autoritatea abilitată de reglementarea în audiovizual trebuie să ia măsuri drastice în vederea stopării dominaţiei propagandei ruse în spaţiul informaţional din RM.

Partidul Liberal Reformator pledează pentru relaţii diplomatice corecte cu Rusia, relaţii bazate pe principiu de egalitate şi corectitudine. Orice abordare de pe poziţiile “fratelui mai mare cu mâna pe robinetul de gaze naturale” este inacceptabilă, RM nu mai este “republică-soră”, şi nici Rusia nu mai este URSS. Atitudinea ostilă a Rusiei faţă de RM, manifestată prin embargourile economice recente, trebuie să devină subiect de litigiu internaţional, prin sensibilizarea OMC, RM urmând exemplul altor state europene în acest sens.

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md

TLR i-a provocat pe Nicolae Timofti, Igor Corman şi Iurie Leancă să se alăture campaniei ICE Bucket Challenge Conferinţa PLR Nisporeni: Republica Moldova trebuie să menţină cursul european după 30 noiembrie