Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Ziua Europei a adunat impreuna formatiunile politice de orientare proeuropeana

|versiune pentru tipar||
PNL / 10 mai 2008
Partidul Naţional LiberalLa 9 mai, incepind cu orele 13.00, in Scuarul Operei Nationale s-a desfasurat o ampla manifestare culturala dedicata Zilei Europei, organizata de Partidul National Liberal si sprijinita de mai multe formatiuni politice si uniuni de creatie.

Sarbatoarea Zilei Europei a debutat cu cintecul “Liberta”. Manifestantii au purtat insemne disctinctive nationale, europene si euratlantice — panglici tricolor, drapele ale UE si ale statelor membre ale UE si NATO, elemente ale atributicii partidelor participante la actiune. In cuvintul de inaugurare, moderatorii Diana Crudu si Vadim Cheptanaru, reprezentantii organizatiei de tineret a PNL, au salutat prezenta la actiune a PLDM, MAE, AMN, a Forului democrat al romanilor, a Uniunii Jurnalistilor. “Noi, romanii si alogenii din R.Moldova, vrem sa fim egali in drepturi cu cetatenii europeni, cu romanii din Romania, cu bulgarii din Bulgaria, cu ungurii din Ungaria, cu letonii, estonienii si lituanienii, cu care am pornit impreuna pe acelasi drum spre Europa in anul 1991. Pentru ca sa edificam un stat de drept, sa ne dobindim libertatea si independenta, pentru a fi primiti in familia europeana!” — si-au exprimat crezul tinerii national liberali.

Vitalia Pavlicenco, deputat, presedintele PNL, referindu-se la semnificatia acestei date, a remarcat: “Dupa cel de-al doilea razboi mondial, actuala R.Moldova si Romania, au ramas aproape jumatate de secol sub regim comunist. Astazi, Romania e membru al NATO si al UE. R.Moldova ar putea deveni — prin optiunea populatiei in favoarea politicienilor cu vointa politica — un stat prosper si stabil care, ajutat, in primul rind de Romania, si-ar realiza mai repede vocatia de stat european”. “Partidul National Liberal a pledat constant pentru orientarea europeana si modelul vestic de dezvoltare a celui de-al doilea stat românesc, R.Moldova. Insa guvernarea comunista de la Chisinau nu a probat orientarea europeana prin reforme”, a mai precizat in alocutiunea sa Vitalia Pavlicenco. “PNL crede ca numai victoria fortelor democratice in anul 2009 va servi drept o garantie sigura ca R.Moldova va declansa o serie de adevarate reforme si — in pofida marilor greutati — va reusi sa conduca statul spre calitatea de membru al NATO si UE. Sistemul de securitate euratlantic ne va da puterea sa rezistam in fata oricaror sfidari, in primul rind dinspre Est, vom obtine plecarea trupelor straine, vom crea securitate si prosperitate, s-ar reduce exodul cetatenilor peste hotare, stabilirea de strinse relatii de parteneriat cu Romania, pentru a se accelera accesul R.Moldova in structurile NATO si UE”.

Anatol Taranu, deputat, vicepresedinte al PNL, a vorbit despre problemele moldovenilor de peste Nistru, ce continua sa se afle sub un regim antinational si antidemocratic: “Viitorul Transnistriei, in contextul integrarii europene depinde de optiunea clara a R.Moldova care, prin solidarizarea tuturor fortelor democratice, urmeaza sa traseze clar linia europeana, fara o guvernare comunista si un regim autoritar ce ne impinge inapoi”.

Veteranii de razboi ai Armatei Romane si ai Armatei Sovietice, dnii Igor Burca si Valerian Gurschi, solidari cu optiunile europene ale manifestantilor, si-au exprimat speranta ca basarabenii-participanti la razboi sa fie tratati egal de autoritatile statului si ca un lucru este cert: viitorul nostru e in Uniunea Europeana. “Europa ne-a unit si ne va uni in continuare, pentru a instaura un regim democratic in R.Moldova si a ne integra in Uniunea Europena” — acest deziderat s-a facut auzit si alocatiunile reprezentantilor PLDM, MAE, AMN, Forul Democrat al Romanilor, UJM, OTNL — Vladimir Filat, Anatol Petrencu, Vasile Cosarciuc, Andrei Vartic, Valeriu Saharneanu, Veaceslav Ombun, Ion Calmic, Andrei Fluieras, Nicolae Margarint.

Manifestarea culturala de Ziua Europei a fost insotita si de un recital artistic cu concursul tinerilor interpreti Stefanel Roscovan si Laura Jitariuc (Grigoriopol), al ansamblului “Talancuta”, al corului de baieti de la Liceul “Hyperion” din Durlesti si interpreta de muzica populara, Maria Sarabas. Pe parcurs a rasunat Imnul Europei, tinerii national liberali au purtat pancarte cu genericul “Libertatea e aproape!”, “Vrem in NATO si UE!” In final, s-a dat citire unei declaratii comune care a exprimat vointa clara a participantilor de integrare in UE si NATO prin reforme si democratie.

Manifestarea a finalizat cu simbolica “Hora Unirii”.

Serviciul de presa al PNL
PNL solidar cu acţiunile Zilelor Libertăţii Presei Delegatia parlamentarilor ucraineni a sprijinit pozitia Vitaliei Pavlicenco despre necesitatea coordonarii politicilor externe ale Ucrainei si R.Moldova