Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

TNL din România şi TNL din Republica Moldova şi-au dat mîna la Chişinău

|versiune pentru tipar||
PNL / 20 iunie 2010
Partidul Naţional Liberal

Astazi, 20 iunie, un grup numeros de tineri national-liberali, reprezentind mai multe zone ale Romaniei in componenta Biroului Permanent Central al aripii tinere a PNL — Tineretul National Liberal — au tinut o sedinta comuna cu echipa de conducere nationala a tinerilor national-liberali din R.Moldova. Este a treia etapa in dezvoltarea relatilor dintre tineretul national-liberal de pe ambele maluri de Prut. Prima a fost invitarea de catre TNL-Romania a unui grup de TNL-R.Mooldova la congresul “Lymec” (Tineretul Liberal European) din acest an de la Sinaia, Romania, apoi discutii la Chisinau pentru pregatirea sedintei comune a Birourilor Permanente Centrale ale organizatiilor de tineret national-liberal din cele doua state romanesti si actuala sedinta comuna a BPC-urilor ale TNL-urilor romanesti.

In deschiderea sedintei comune a fost prezentat Mesajul TNL din Republica Moldova cu ocazia vizitei conducerii TNL din Romania (reprodus mai jos), au avut un mesaj de salut liderii TNL din Romania, a fost o prezentare a organizaţiilor si a activitatilor desfasurate in ultimii ani. Temele de pe ordinea de zi dezbatute au fost: 1. Modalităţile de cooperare dintre cele două organizaţii de tineret în campaniile electorale din R.Moldova — parlamentare anticipate şi prezidenţiale, locale — şi din România — parlamentare şi europarlamentare. 2.Susţinere şi promovare internaţională. 3. Proiectul de Acord dintre TNL-Romвnia şi TNL-Republica Moldova, care va fi semnat in curind de catre conducerea celor doua organizatii.

E de remarcat ca doar PNL din Romania, la fel ca si TNL din Romania, sint partide si organizatii avind corespondenti absoluti — ca partid si aripa tinara — in R.Moldova, cu aceleasi simboluri si valori national-liberale impartasite.

S-a stabilit graficul actiunilor ce vor fi desfasurate in viitorul apropiat in strinsa cooperare bilaterala, prima fiind o intilnire intre tineri oameni de afaceri si alesi locali membri ai PNL din R.Moldova si Romania.

Tinerii au facut in comun poze. Apoi au fost salutati de un grup al seniorilor membri ai BPC al PNL si al presedintilor de filiale teritoriale, care au participat astazi si la sedinta largita a BPC al PNL.

“MESAJ DE SALUT” cu ocazia vizitei conducerii TNL din România

Dragi prieteni, fraţi romani, reprezentanţi ai Tinerilor Naţional-Liberali,

Primul lucru pe care vi-l spunem din suflet este că vă aşteptăm de multă vreme şi ne bucurăm că aţi ajuns, în sfîrşit, la TNL din Republica Moldova, după trei ani şi jumătate de la reconstituirea juridică a PNL în cel de-al doilea stat românesc!

Sperăm că relaţiile pe care am început să le legăm vor fi eficiente şi durabile.

Noi suntem aripa tînără a PNL, care are aceeaşi denumire ca şi formaţiunea politică a cărei aripă tînără sunteţi, PNL din România. Suntem cu toţii TNL-işti.

Noi, la fel ca şi seniorii, optăm — prin principiile programatice ale PNL — pentru omogenizarea spaţiului politic dintre Republica Moldova şi România. Sintem convinsi ca national-liberalii din România, la fel ca si national-liberalii din R.Moldova considera ca “România este Republica Moldova şi Republica Moldova este România”.

Naţională a PNL a adoptat mesajul Unirii cu România şi noi îl vom promova pentru că viitoarele alegeri parlamentare, prezidenţiale şi locale vor încerca să definească, a cîta oară! — dacă Republica Moldova merge spre Est, spre refacerea URSS, dacă rămîne în CSI, pe orbita Rusiei, sau va merge spre România, NATO, UE, spre relaţii cît mai strânse cu SUA, adică spre Vest.

Noi dorim relaţii multiaspectuale cât mai strânse între Republica Moldova şi România. Tinerii naţional-liberali s-au încadrat foarte aplicat în alegerile trecute pentru Parlamentul României şi pentru europarlamentare.

Noi, tinerii naţional-liberali din Republica Moldova, suntem adepţi fermi ai integrării celui de-al doilea stat românesc în NATO, pentru că numai astfel vom fi împreună cu România sub acelaşi scut de securitate şi apărare.

Noi am promovat, pоnă la alegerile parlamentare din 2009, sloganul “Libertatea e aproape”, invitîndu-i, astfel, pe toţi să contribuie la apropierea libertăţii, ca valoare liberală supremă.

Acum promovăm sloganul “PNL e mereu alături de tine!”, pentru că noi, cu posibilităţile noastre, suntem mereu alături de oameni şi le ajutăm în multiplele lor nevoi, generate de sărăcia cumplită, în care ne aflăm, şi de consecinţele guvernării agrariano-comuniste timp de 14, din cei 19 ani, după proclamarea Independenţei.

Vă mulţumim că ne-aţi invitat la Congresul Lymec, la Sinaia, România, unde ne-am simţit bine şi am stabilit primele contacte cu TNL, pe care, suntem siguri, le vom dezvolta.

Vă mulţumim că aţi venit, că aveţi această intenţie fermă de a întreţine şi perpetua relaţiile cu TNL, pentru că viitorul ne aparţine nouă, tinerilor, şi el trebuie să fie pentru noi, toţi românii, unul comun.

Serviciul de presa al PNL

La Bălţi nimic nu s-a schimbat Declaraţia Partidului Naţional Liberal privind momentul politic din Republica Moldova