Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Pe lista PNL sînt 8 doamne în primii 15 candidaţi

|versiune pentru tipar||
PNL / 3 octombrie 2010
Partidul Naţional Liberal

Astazi, a avut loc la Orhei conferinta teritoriala de reconstituire a Filialei teritoriale a PNL, conferinta la care au fost invitate conducerile tuturor organizatiilor teritoriale si candidatii pentru Parlament din partea formatiunii. Nu a fost o manifestare electorala, ci una strict politica, de partid.

PNL a avut structura teritoriala la Orhei, are consilieri raionali si orasenesti, care, insa, nu au rezistat intr-o formatiune extraparlamentara si au migrat spre alte formatiuni, unde … asa si nu si-au mai gasit locul. De aceea, un grup de adevarati adepti ai mesajului unionist al PNL a adresat conducerii partidului solicitarea de a reconstitui Filiala, fapt produs in scurt timp. La frumoasa conferinta teritoriala, echipa de la Orhei si conducerea Partidului National Liberal, alti invitati, au vorbit despre mesajul PNL, despre obiectivele care stau in fata formatiunii, au cintat Indemn la Unire si au adoptat textul Declaratiei politice de la Orhei, intitulate “Unirea este inevitabila” si au facut fotografii in fata Casei de Cultura si a Monumentului lui Vasile Lupu.

De asemenea, s-a discutat despre lista candidatilor PNL pentru alegeri, pe care, in primii 15 se regasesc 8 doamne si 7 domni.

La actiunea PNL au participat reprezentanti din partea Partidului National Liberal din Romania.

Mai jos publicam textul declaratiei si plasam poze. Daca vom reusi, vom posta apoi poze din fata Casei de cultura si a Monumentului lui Vasile Lupu, precum si video. Acum mai sintem ocupati cu definitivarea actelor pentru CEC, pe care PNL le va depune miine.

Vitalia Pavlicenco,
preşedintele PNL

Declaraţia politică de la Orhei a Partidului Naţional Liberal

Unirea este inevitabilă!

Dragi prieteni, membri si simpatizanti ai Partidului National Liberal,
Dragi oaspeti,

Ne-am intilnit astazi la Orhei, din majoritatea raioanelor Republicii Moldova, pentru a-i saluta pe prietenii nostri de aici, care si-au desfasurat conferinta teritoriala in zona unde au fost mereu vii spiritul national, aspiratia unionista, actiunile curajoase ale celor ce au declansat Miscarea de Renastere Nationala dupa un regim comunist dur de jumatate de secol, instalat odata cu ocuparea sovietica a acestei palme de pamint romanesc pe 28 iunie 1940.

Partidul National Liberal, constituit si reconstituit, in cautarea unor formule de rezistenta comuna in fata coloanei a cincea a Kremlinului — ce impiedica, in continuare, redobindirea prosperitatii si a libertatii celui de-al doilea stat romanesc, — a demonstrat verticalitate nationala si dupa reconstituirea din 2006, si dupa instalarea unei guvernari postcomuniste la Chisinau, pe 29 iulie 2009.

PNL a gasit puterea sa coopereze, pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, cu fortele proeuropene, contribuind la rasturnarea, prin vot, a regimului comunist.

PNL a gasit vointa politica sa sprijine, pe 29 iulie 2009, partidele reformatoare, care au constituit, ulterior, o coalitie de guvernamint proeuropeana.

PNL a avut taria sa fie alaturi de Alianta pentru Integrare Europeana in acest an de guvernare necomunista, avind si o pozitie clara fata de politicile noilor guvernanti in rezolvarea problemelor societatii si fata de tratarea evenimentelor dureroase ale istoriei poporului roman.

PNL considera ca viitoarele alegeri parlamentare anticipate sint cauzate de neidentificarea formulei de coagulare a fortelor nationale pentru bataliile electorale. Acest fapt a diminuat rezultatele obtinute in scrutine. PNL regreta ca aceste entitati politice nu au gasit vointa politica si raspunderea intelectuala nici acum, pentru a forma un Bloc al Unitatii Nationale sau o Alianta a Unitatii Romanesti.

Dispersarea permanenta a fortelor romanesti ii poate readuce la putere pe cei ce nu doresc realizarea aspiratiei europene a Republicii Moldova. In aceste conditii, dar avind in vedere si influenta nefasta continua a fortelor imperiale de la Moscova, PNL vine in fata societatii cu un Mesaj al demnitatii, cu Mesajul Unirii celor doua state romanesti — ca unica salvare a populatiei in fata saraciei si a disperarii.

Unirea — prin vointa suverana a cetatenilor cu drept de vot sau prin Parlament — cu tara noastra draga Romania este calea cea mai scurta de accedere a Republicii Moldova in spatiul european al securitatii si al prosperitatii, al legalitatii si al oportunitatii — in NATO, si in UE.

PNL saluta pozitia conducerii Romaniei care nu recunoaste consecintele Pactului criminal Molotov Ribbentrop, zis si Pactul Hitler-Stalin, ce a rupt Basarabia din trupul Romвniei, actiune ce ne-a condamnat la deportari, persecutii, la genocid antiromanesc si la lipsa perspectivei unei vietii omenesti pentru romani.

In acest an, ca si in anii precedenti, cind a incins Hora Unirii in plin regim comunist, de Ziua Europei pe 9 mai in anul 2008, cind a participat la lantul uman dintre doua Parlamente — actualul si Sfatul Tarii, ce a votat Unirea, — la multe alte actiuni, Partidul National Liberal a produs evenimente de demnitate nationala, menite sa trezeasca speranta romanilor din cele doua state in regasirea lor intr-un singur stat romanesc puternic, in cadrul unei Europe unite.

PNL a solicitat, in acest an, conducerii Germaniei sa isi prezinte scuzele in fata poporului roman pentru Pactul criminal Hitler-Stalin si sa determine conducerea politica a Rusiei sa nu se opuna reunificarii celor doua state romanesti.

PNL asteapta ca si clasa politica din Romania, Partidul National Liberal, in a carui conducere ne punem mari sperante, sa deschida orizonturi europene tuturor locuitorilor Republicii Moldova, oferindu-le cetatenie romana si sensibilizind cancelariile europene ca poporul roman vrea sa fie impreuna in Uniunea Europeana, prin inca un Act al Unirii.

PNL va face totul pentru a le explica oamenilor ca propaganda sovietica, bolsevica si comunista ne-a facut un mare rau, inducindu-ne ideea ca Romania e dusmanul nostru. Noi vorbim deschis de Unire, drept dobandit irevocabil si prin intantele de judecata din R.Moldova, care s-au diriguit de legislatia CEDO in deciziile lor privind interzicerea spoturilor electorale ale PNL.

PNL vrea sa scoata din sufletul si din mintea oamenilor romanofobia, pentru a-i apropia de unica noastra salvare — Europa, prin unirea cu Romania.

Platforma electorala a PNL, care cuprinde aspectele principale ale reformei economice, administrative si sociale, poate fi realizata doar prin venirea la putere a unor forte ce plaseaza demnitatea nationala mai presus de oportunismul si pragmatismul pe placul Moscovei, ce ne doreste, in continuare, cantonati intr-o zona-tampon, intr-o zona gri, comoda Estului si Vestului, nu, insa, si cetatenilor care rivnesc libertatea si prosperitatea.

Dragi prieteni! Partidul National Liberal intra in campania electorala intr-o perioada la fel de grea ca si sub regim comunist. Din pacate, practicile comuniste au fost preluate de zisele forte liberale si democrate, ce nu au creat conditii egale pentru pluralismul politic. Regretam ca se mai face uz de aceleasi metode de presiune impotriva partidelor extraparlamentare. Libertatea inca nu s-a instalat definitiv. Insa scopul sfint ne va uni, va face sa fim tot mai multi si tot mai puternici.

Aceasta pentru ca adevarul si curajul ne apartin. Pentru ca Unirea este inevitabila, iar noi sintem cei ce credem in ea si o aducem ca sansa de salvare a neamului in casele oamenilor.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Sursa: www.pnl.md

Mesaj al Partidului Naţional Liberal către membrii Partidului Liberal PNL ii felicita pe toti cu ocazia sarbatorii de 1 decembrie — Ziua tuturor romanilor