Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Partidul Naţional Liberal indeamnă AIE la coeziune şi la dezbateri publice despre viitorul Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PNL / 6 iulie 2011
Partidul Naţional Liberal

Pozitia PNL fata de Putere a fost mereu critica, inclusiv in ultimii ani. Noua guvernare a fost aleasa pentru a reda oamenilor increderea in stat, dar ne-am ales cu lupte subterane, coruptie generalizata si declaratii ce nu favorizeaza reformele. Nu asta a asteptat societatea dupa 14 ani de guvernari retrograde, antidemocratice si antieuropene. Chiar si in alegerile recente s-a votat pentru administratii locale democratice, desi votul pentru trecut inca persista.

Dupa alegeri Alianta pentru Integrarea Europeana urma sa se incadreze urgent intr-un proces de formare a structurilor de conducere a unitatilor administrativ-teritoriale, ca sa asigure sprijinul pentru reformele inca neincepute.

Avem, insa, doar reglari de conturi intre gruparile de presiune, pentru impartirea postcomunista a averii publice si promovarea continua a traficului de influenta, grupari care se pregatesc, evident, de o noua etapa de privatizare frauduloasa a intreprinderilor de stat.

Prin asemenea abordari Republica Moldova nu va deveni eligibila pentru integrarea europeana si va ramine in zona gri, pe care o vor parasi tot mai multi cetateni. Practic, este o lupta acerba pentru detinerea primatului in treburile publice, compromitindu-se si functia de sef al statului, vazuta drept cap de mafie, exact ca in regimul comunist.

PNL propune modificarea Constitutiei pentru anularea functiei de sef de stat in Republica Moldova. Intr-o republica parlamentara e nevoie de un premier puternic si hotarit sa faca reforme, nu sa “concureze” pentru controlul sistemului oligarhic actual.

Nu avem cooperare si transparenta in arcul Puterii, nu avem reforma justitiei si respectarea legii, nu avem institutii viabile ale statului. Lupta din coalitia de guvernamint e pentru preluarea controlului asupra sistemului total corupt, mostenit de la comunisti. Acest sistem, insa, trebuie distrus prin metode economice, prin legi moderne si bine cintarite. In caz contrar, ramine convingerea ca lupta, prezentata ca anticoruptie, e, de fapt, pentru propriile interese, de colectare permanenta a unor mijloace in scopuri electorale.

PNL considera necesar ca radioteleviziunea publica sa initieze dezbateri publice serioase despre situatia din societate, despre comportamentul responsabililor de dezastrul ce se adinceste, la care sa participe inclusiv partidele extraparlamentare, carora Puterea pretins democratica le permite accesul in spatiul public televizat al dezbaterilor doar in campanile electorale.

Numai prin discutii, confruntari de idei poate fi gasita o solutie viabila pentru salvarea a ce a mai ramas din populatia insaracita a Republicii Moldova, una din cai fiind reintregirea neamului românesc, printr-o decize politica a doua state, urmare a unui referendum, in care liderii politici sa le explice oamenilor ca nu-si pot asuma raspunderea pentru conducerea unui stat jefuit sistematic, deoarece toti au certitudinea ca nu poate avea un viitor separat de România.

Filat îşi cheamă la “consultări” aplaudacii… Dar şi PNL!?

Pentru miine sint invitate la discutia cu Filat, in cadrul ciudatelor “consultari”, partidele extraparlamentare care au participat si au oarecare rezultate in alegerile locale. Deci — si PNL.

Zilele astea, dupa ce am participat la o emisiune de sinteza politica la Accent TV (pacat ca nu am reusit sa o punem acum pe blog), ma gindeam sa scriu un articol intitulat “Filat si-a chemat aplaudacii”. Iata, insa, ca au fost invitate si partidele extraparlamentare si scriu acest articol.

Noi, PNL, am convocat astazi Biroul Permanent Central, in care, pe linga alte chestiuni, am discutat si despre posibila onorare a invitatiei cancelariei Guvernului. Desi la inceput problema a parut simpla, odata cu extinderea discutiilor, s-a constatat ca lucrurile sint ceva mai complicate.

Iata de aceea, vreau sa expun aici opiniile formulate si decizia noastra.

Ce intrebari apar aici? Membrii nostri din BPC — mai cu experienta politica, parlamentara si ministeriala — se intreaba ce fel de “consultari” sint acestea:

  1. Sint oare ele legale si morale?
  2. De ce trebuie facute fara presa?
  3. E corect ca doar premierul, votat de o coalitie din trei fractiuni, sa aiba intilniri cu cine vrea muschii sai, si nu toti trei lideri ai partidelor din arcul guvernamental? De ce incearca premierul sa se separe de celelalte componente, vazind bine ca partenerii de coalitie nu accepta acest lucru?
  4. Participarea noastra la “consultari” nu va insemna oare ca sintem complici la o scindare in alianta? Nu compromit oare PNL-ul aceste “consultari”?

Onorind invitatia de a merge la “consultari”, ne intrebam transant:

  1. Nu ne facem oare complici la planul, despre care se spune ca e ca si facut, aprobat si pus in actiune — cu anuntarea demisiei cabinetului AIE-2 sau formarea, fara demisie, a altui cabinet (prin excluderea PD si PL) si coalizarea PLDM cu PCRM? Sau prin fortarea plecarii ministrilor PL, care, s-ar putea, sa nu ramina in Guvern alaturi de PCRM, si prin atragerea reprezentantilor altor partide intr-un Guvern de conciliere/respiratie/“ventilatie nationala”?
  2. Daca nu va fi demisia Guvernului Filat — va fi cumva demis Marian Lupu din functia de speaker, ca sa ramina Filat number one in stat — cum se viseaza zi si noapte?
  3. Dupa debarcarea lui Lupu, de catre PLDM si PCRM, — va fi condus Parlamentul de cei doi vicespeakeri, seful statului nu va fi ales sau va fi ales Filat, care vrea, impreuna cu gruparea din spatele sau, sa isi lichideze concurentii economici si politici?
  4. Nu sint oare o farsa aceste “consultari” si care e riscul sa fie invocate de presedintele PLDM ca mandat primit pentru a proceda intr-un fel sau altul?
  5. In general, ce fel de “consultari” poate avea politicianul number one cu niste “partidutze” extraparlamentare — doar poate ca pentru a reitera ca ele (si nu comunistii!) sint “piedica principala” in activitatea Guvernului (ca asa a spus acum citiva ani.)? Mai e nevoie si de asta pentru suficienta de a fi “Primul?”
  6. La 7 aprilie 2009, Voronin i-a adunat, de asemenea, 2009 pe Filat, Urecheanu, Chirtoaca si i-a inviniut de tentativa de lovitura de stat. Nu va fi o repetare a cazului — sa ajungem noi a fi invinuiti de insuccesele Guvernului si de deciziile ce vor fi luate, adica sa fie trasnferata o parte din raspunderea pentru evolutiile ulterioare pe umerii “neimportantilor”?

Avem si alte intrebari, dar sa facem niste comentarii:

Sint putin credibile aceste “consultari” incepute atit de tirziu si fara caracter sistemic si sistematic. In acest caz, par, mai curind, o umbrela pentru a acoperi niste declaratii si decizii. Faptul ca presa nu participa si nu se discuta transparent si deschis, ne sugereaza ca e ceva de ascuns, de a nu se spune, dar de a se invoca dupa “consultari”, denaturindu-se continutul dialogului, care, pe de asupra, nu e de nici o utilitate. Lipsa presei poate fi si un inceput de alunecare spre dictatura si exista pericolul deturnarii ideilor formulate de invitatii la “consultari”. INTRE ALTELE, IDOLUL LUI FILAT — Vladimir Putin — FACE SI EL “CONSULTARI” CU POPORUL, INTILNIRI CU PRESA INTERNA SI EXTERNA, FARA A SE ASCUNDE DE CINEVA…

Pe noi, PNL, ca partid extraparlamentar, ne intereseaza legea si democratia, tocmai ceea ce nu exista si ceea ce nu ne poate asigura nici un premier. Noi nu dorim decit alegeri cinstite si nepersecutarea penelistilor intre alegeri, dorim reforme si libertate de exprimare.

Am auzit ca premierul, in aceste “consultari”, se plinge ca nu poate face nimic impreuna cu Guvernul si intreaba “Ce e de facut cu statul?” Bine, noi, PNL, spunem clar — trebuie unit acest stat cu Romania.

Dar daca Filat nu stie ce sa faca — intr-adevar, sa demisioneze si sa formeze un Guvern cine stie ce are de facut. Sau sa facem alegeri anticipate — deja ne-am obisnuit cu ele… Colegii nostri din BPC s-au intrebat de ce, daca situatia economica si sociala e foarte grea, nu se procedeaza la o mai buna administrare fiscala (e responsabil Ministerul Finantelor — nu?), dominate de o coruptie generalizata groaznica si mituire, de evaziune fiscala? De ce, in loc sa se faca asta, vin ginduri de coalizare cu un PCRM eurofob, antireformator, antiromanesc — si toate astea numai pentru a fi votat de PCRM Filat ca Presedinte al RM? Si ce ne va da asta? Noi nu avem nevoie, in general, de un Don Corleone, de un cap d emafie, de un sef de stat.

Colegii au mai spus ca aceste “consultari” sint un fel de show regizat de oamenii lui Lucisnchi, care a excelat, impreuna cu PPCD si PCRM, cind au rasturnat Guvernul ADR. Din cite stim, europenii nu vor revenirea comunistilor, tocmai de aceea Filat, daca nu poate argumenta de ce nu rezolva problemele in AIE, acum cere opinia si sprijinul informal si neinvocabil din punct de vedere legal al unor segmente de aplaudaci si persoane care tac, pentru ca am inteles ca lumea nu se avinta sa manifeste curaj in discutia cu Filat.

Dar — nu am auzit despre prea multe sedinte ale Consiliului AIE. O intrebare ar fi si de ce cei trei lideri nu se regasesc si nu se intilnesc intr-o emisiune comuna la televiziuni, ci doar cite un “superViP”, descurajind presa sa nu fie transanta si sa nu puna intrebari incomode.

Am mai inteles ca pe premier il deranjeaza “insuccesele” ministerului drumurilor si al celui al constructiilor, al economiei si — mai ce pe acolo. Adica ministerele conduse de PL si PD. Ma rog — el spera ca va reusi sa manipuleze oamenii ca sa creada ca justitia merge bine, ca si reforma la MAI — cine stie?

Intre altele, ni s-a spus ca si pe timpul PCRM erau invitate la “consultari” si ONG-uri care criticau guvernarea, ceea ce nu s-a intimplat de data acesta, cu un premier “vrode bi” european… Chiar il compatimesc “pe alocuri” pe Filat ce si-a asumat timp de o saptamina — sa joace un rol care ta-a-a-re nu ii este propriu.

Sa il auzi pe Filat ca nu poate face nimic — e parca il auzi pe Snegur si pe Lucinschi ca nu le ajungeau competente! Pai rezulta ca democratii nostri nu pot dirija si organiza treburile publice decit in conditii de dictatura, de conducere unica, fara concurenti, parteneri si opozitie. E si periculos, si foarte trist. dar care e deosebirea, in acest caz, de comunisti?

Toate persoanele in functie au fost votate de AIE, exista un Program de guvernare, care trebuie respectat, aplicat si raportat sub aspectul realizarii, nu cautat tap ispasitor, pentru ca, in caz contrar, “lamentarile” de crocodil (verde) seamana mai curind cu faptul ca Filat vrea isi confirme — urmare a marelui sau complex de inferioritate — statutul de politician nr.1, vrea sa acopere gaura de imagine cu plecarea lui Tanase si Godea, doreste sa faca ce vrea el, cochetind si incercind sa creada ca ii foloseste el pe comunisti, si nu invers.

E cam periculos, ma tem ca PCRM stie sa debarce, nu mai spun de autodebarcarea PLDM de pe scena politica prin cooperarea cu PCRM… Adica, Filat vrea, prin “consultari”, un pseudomandat fals al unui segment civil si al partidelor extraparlamentare pentru a coopera cu PCRM?

Petrenco a si declarat ca se poate alege seful statului de catre coalitia PLDM-PCRM. Acestia au 73 de mandate, daca nu se va rupe “degraba” un grup de comunisti, pentru a nu avea noua si monstruoasa coalitie de 67 voturi pentru demiterea lui Marian Lupu.

Cum spun unii ong-isti — avem impresia ca suntem dusi la abator, iar noi tacem.

Miine voi participa la “consultari” si voi scrie dupa aceasta ce impresie mi-au lasat.

Vitalia PAVLICENCO

Dosarul PNL pentru alegeri în Tighina va ajunge din nou la CSJ Poziţia PNL faţă de Mesajul lui Vlad Filat din 12 iulie 2011: Actualul premier este incapabil să conducă un Guvern de coaliţie