Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL sprijină constituirea Mişcării Naţionale “Memoria Neamului” şi Declaraţia-Memorandum cu privire la istorie şi valorile naţionale

|versiune pentru tipar||
PNL / 29 decembrie 2011
Partidul Naţional Liberal

PNL a sprijinit constituirea Mişcării sociale “Anul 1812” şi a “Acţiunii 2012”, participînd şi la acţiuni comune, care au evocat evenimentele de importanţă majoră din viaţa şi istoria Naţiunii Române. Aceasta pentru că PNL împărtăşeşte aceleaşi valori, pe care le promovează deschis, începînd de la constituirea sa, sub regim comunist, în pofida tuturor piedicilor puse de guvernanţii comunişti şi, ulterior, de guvernanţii zişi liberal-democraţi. PNL este conştient de dezamăgirea celor care i-au sprijinit pe actualii guvernanţi, care, la capitolul “Memoria Neamului şi valorile naţionale”, aproape că nu se deosebesc de guvernanţii precedenţi. PNL regretă că presa noastră nu ia în dezbatere această realitate şi această iniţiativă. Personal, am salutat zilele trecute constituirea Mişcării Naţionale “Memoria Neamului” în cadrul emisiunii “Contrapunct” la Radio-Moldova,

În perioada cînd PNL a avut reprezentare în Parlament, dar şi ulterior, PNL a cerut decomunizarea societăţii moldoveneşti, proces care nu se produce, din păcate, nici după alternanţa la guvernarea, constituită acum din forţe declarate necomuniste, dar orientate, din păcate, nu spre standardele europene, ale lumii civilizate, ci spre menţinerea sistemului creat de comunişti după modelul sistemului asiatic şi corupt antieuropean, existent în Rusia, ca succesoare a URSS.

PNL a colectat, în Scuarul Europei, săptămîni la rînd, înainte de instalarea Pietrei comemorative din PMAN, semnături pentru lichidarea consecinţelor Pactului Molotov-Ribbentrop şi a participat, cu drapelele PNL în bernă, la dezvelirea acesteia. La fel a procedat PNL în fiece an de 9 Mai, 22 Iunie, 28 Iunie, 23–24 August, ca şi la acţiuni de 27 Martie şi 1 Decembrie.

Încă din primii ani de existenţă ai R.Moldova trebuiau apricate recomandările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care, în mod consecvent, a examinat şi sugerat noilor state independente măsurile menite să accelereze apropierea acestora de principiile şi valorile cu adevărat democratice. R.Moldova nu se poate integra în UE şi nici apropia de România, stat membru al comunităţii euroatlantice, cu monumentele Lenin în spaţiul public şi în mentalitatea decidenţilor şi a celor în numele cărora este guvernat statul.

PNL constată dezbinarea forţelor de dreapta, naţionale şi îi cheamă, încă o dată, pe unionişti sub un singur drapel.

PNL salută că, la Congresul al II-lea al formaţiunii au participat semnatari ai Declaraţiei, menţionate mai sus, a Mişcării Naţionale “Memoria Neamului”, printre care domnii Alexandru Moşanu, Gheorghe Mârzencu, Anatol Caraman şi alţii şi consideră că puteau fi şi mai mulţi semnatari ai Declaraţiei-Memorandum, dacă unul dintre scopurile politice ale Mişcării ar fi — şi trebuie să fie! — de a se contribui, pe toate căile, la coagularea forţelor cu adevărat naţionale şi anticomuniste, a forţelor care pledează pentru Memoria Neamului, pentru a rezista, ca parte a poporului român, în faţa scenariilor de tot felul, puse la cale de forţele antinaţionale, antiromâneşti, ca să împiedice regăsirea tuturor românilor într-un singur stat românesc, puternic, avînd conştiinţa istoriei sale demne şi a viitorului său demn şi sigur.

Declaraţie-Memorandum cu privire la istorie şi valorile naţionale

Recent, vandalii au batjocorit Piatra Comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale, unicul monument (în devenire) consacrat tragediei basarabenilor după invazia sovietică din 1940. Chiar şi după 20 de ani de independenţă constatăm că ocupanţii se mai simt pe pământul nostru ca la ei acasă. Drept confirmare vine şi reacţia forţelor antinaţionale, în special a unor deputaţi comunişti din Parlamentul Republicii Moldova, la decizia unor autorităţi locale şi centrale de a schimba mesajul diverselor monumente şi memoriale bazate pe minciuna sovietică şi înălţate cândva doar pentru a-i slăvi pe invadatori.

Personaje ridicole îşi imaginează că mai trăiesc în URSS şi încearcă să reînglobeze istoria poporului nostru în parametrii de odinioară. Centrul memorial Cojuşna, Pichetul de grăniceri din Stoianovca, obiecte arhitecturale şi muzeistice din alte localităţi au devenit prilej pentru atacul lor împotriva valorilor neamului nostru. În special, şi-au îndreptat acţiunile împotriva deciziei guvernamentale de schimbare a denumirii Pichetului de grăniceri din Stoianovca, întitulat adineaori pe nedrept “al celor trei eroi”. Hazardaţi în declaraţii, aceşti inşi antinaţionali au divulgat că plăcile comemorative, muzeul şi monumentele din interiorul Pichetului consacrate străinilor este opera comuniştilor şi… a Ambasadei Rusiei. Mai mult, deputaţii comunişti au ameninţat că, dacă se va “atenta la memorialul din Stoianovca”, ei vor avea grijă “adresându-se Moscovei” ca Republica Moldova să suporte probleme la preţul şi livrarea gazelor naturale din Rusia.

Isteria revanşardă şi criminală a plutoanelor antimoldoveneşti (antiromâneşti) din ultimul timp ne determină să luăm atitudine publică şi să constatăm următoarele:

  1. La 28 iunie 1940 Uniunea Sovietică, aliată a Germaniei naziste, a pus în aplicare pactul secret Hitler-Stalin şi a atacat mişeleşte România, pornind un război nedeclarat după cum îi era obiceiul. În urma atacului brutal de la răsărit, Basarabia a fost ruptă din trupul Patriei şi a devenit ţară a lui Stalin. Idem, Republica Moldova (RSSM) vine ca o progenitură a acestui rapt, fiind forţată continuu să respecte politica ipocrită a invadatorilor gen “eliberare”. Ocupanţii de atunci şi urmaşii lor, unii dintre care se mai află printre noi, au menţinut pe pământul Basarabiei cel mai crunt regim (străin) în istoria neamului românesc, stăruind până astăzi să ne tot ţină în zona pseudovalorilor.
  2. Ziua de 22 iunie 1941 la Prut a fost alta decât ne-a prezentat-o timp de decenii propaganda sovietică. Şi războiul dintre România şi URSS a fost altul decât cel dintre Germania hitleristă şi URSS. La 22 iunie 1941 pe cursul inferior al râului nu au fost “năvălitori fascişti” după cum au insinuat sovieticii. Armata Română în exclusivitate, prin sacrificiul miilor de ostaşi, a continuat beligeranţa impusă de URSS la 28 iunie 1940 şi a recurs la eliberarea pământului strămoşesc de sub ocupaţia bolşevică. Anume soldaţii români, bravi urmaşi ai lui Ştefan Cel Mare, printre care mii de basarabeni, inclusiv de etnie găgăză, bulgară, dar şi rusă, au pornit peste Prut să-şi elibereze pământul natal. La Prut, eroii noştri au fost întâmpinaţi cu gură de foc de nişte străini, care în virtutea câştigării ulterioare a războiului s-au afişat drept “eroi” pe sine înşişi şi s-au autoîntitulat fariseic “apărători ai Moldovei”. Ei însă nu au nimic în comun cu valorile şi istoria poporului nostru. Conform logicii normale şi uzanţelor internaţionale, soldatul străin sosit cu arma în mâini pe nepoftite este ocupant şi nu poate fi erou pentru populaţia cotropită. Cu referire la ţara noastră, “eroismul” acestui soldat s-a manifestat prin asasinate şi deportări în masă ale populaţiei paşnice, prin mutilarea conştiinţei şi deznaţionalizarea concetăţenilor dintre Prut şi Nistru. “Eroismul” lor constituie de fapt violenţă, minciună şi impertinenţă până la acest moment al secolului 21. În aceiaşi ordine de idei, declarăm că Republica Moldova nu a avut vreun “Război pentru Apărarea Patriei”. Această formulă impusă de statul sovietic care ne-a ocupat ne este străină.
  3. Trupele sovietice de grăniceri dislocate pe linia Prutului după ocuparea Basarabiei în 1940 şi care au deschis foc împotriva ostaşilor români au făcut parte din odiosul sistem NKVD, analog al organizaţiilor SS şi Gestapo din Germania nazistă. Anume soldaţii NKVD au semănat moarte şi teroare pe pământul nostru, deci ei trebuiesc puşi la stâlpul infamiei şi aruncaţi la groapa de gunoi a istoriei, dar nu să le fie înălţate monumente, cu atât mai mult în cadrul pichetelor de grăniceri, care sunt instituţii de stat cu regim special, întreţinute de toţi contribuabilii.
  4. Chemăm Guvernul Republicii Moldova şi autorităţile locale să facă o evaluare obiectivă şi să elimine din spaţiul public monumentele, muzeele şi memorialele minciunoase, venite din cadrul vechi al ideologiei bolşevice şi care mai ţintesc în istoria şi tradiţiile poporului nostru. În acelaşi timp, noi respectăm convenţiile internaţionale privind ostaşii străini căzuţi pe un anumit teritoriu şi nu suntem împotriva cimitirelor, monumentelor şi altor forme de comemorare a acestora. Solicităm Guvernului să identifice sursele financiare pentru înălţarea în Piaţa Marii Adunări Naţionale a Monumentului Eroilor şi Martirilor Neamului, care să reprezinte memoria eroilor luptători antisovietici, a celor care au apărat independenţa Republicii Moldova, precum şi a Victimelor regimului totalitar comunist.
  5. Ne adresăm către Parlament să adopte Legea interdicţiei simbolurilor comuniste şi celor totalitare pe teritoriul Republicii Moldova. De interzis promovarea falselor valori ale statului sovietic inexistent, de la care ne-am desprins cu sacrificiul generaţiilor de luptători. De exclus din discursurile publice şi mass media poveştile sovietice cu “eroi” şi “nemţi”, precum şi alte mituri inventate prin birourile propagandistice bolşevice, care mai spală creierii cetăţenilor Republicii Moldova. Consiliul Coordonator al Audiovizualului urmează să dea apreciere canalelor străine din spaţiul nostru public, care mai seamănă minciuna directă sau ascunsă prin diversele lor transmisiuni.
  6. Să fie traşi la răspundere conform legii persoanele care au vandalizat Piatra Comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale.
  7. Prin prezenta, declarăm instituirea Mişcării Naţionale “Memoria Neamului”. Chemăm populaţia care ţine la acest pământ şi la tradiţiile de neam să susţină prezenta declaraţie şi să adere la Mişcare, spre a glorifica faptele înaintaşilor noştri şi a promova valorile naţionale moştenite. Anume acum şi în aşa mod se va decide viitorul nostru şi al generaţiilor care urmează.
  8. Apelăm la mediile de informare să abordeze continuu, în profunzime şi în corespundere cu normele deontologice, problemele expuse în prezenta declaratie.

Aflându-ne în cadrul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou 2012, Vă urăm, stimaţi concetăţeni, noi împliniri, sănătate şi noroc!

LA MULŢI ANI!

26 decembrie 2011

Semnatari:
Alexandru MOŞANU, academician, eminent istoric şi om politic, profesor universitar;
Andrei EŞANU, academician, Membru de Onoare al Academiei Române;
Nicolae DABIJA, scriitor-academician, Preşedintele Forului Democrat al Românilor din R. Moldova;
Mihai CIMPOI, scriitor-academician;
Valeriu MATEI, scriitor-academician;
Gheorghe NEGRU, doctor in istorie, profesor, Preşedintele Asociaţiei Istoricilor;
Arcadie SUCEVEANU, scriitor, Preşedintele Uniunii Scriitorilor;
Sergiu CHIRCĂ, academician, profesor universitar, Membru de Onoare al Academiei Române;
Gheorghe GHIDIRIM, medic-academician;
Ion NEGREI, doctor in istorie, profesor, Preşedinte al Mişcării Civice 1812;
Anatol PETRENCU, doctor habilitat in istorie, profesor universitar, Directorul Institutului de Istorie Socială “Pro-Memoria”;
Ion BUGA, doctor habilitat în istorie, profesor universitar;
Ion VARTA, doctor în istorie, Institutul de Istorie, Stat şi Drept al al A.Ş.M.;
Mihai TAŞCĂ, doctor în drept, Institutul de Istorie, Stat şi Drept al A.Ş.M.;
Ion Şişcanu, doctor habilitat in istorie, profesor universitar, Rectorul Universităţii din Cahul;
Valentina STURZA, deţinut politic în URSS, deportată de regimul sovietic în 1941 şi 1950, Preşedintele Asociaţiei Deportaţilor şi Deţinuţilor Politici;
Gheorghe MÂRZENCU, publicist şi istoric, copreşedinte al Asociaţiei Memoria Victimelor Regimului Totalitar Comunist;
Mihail ŢÂRDEA, deportat în 1941 de autorităţile sovietice, s. Tătăreşti, Străşeni;
Vasile GHIAUR, inginer, născut în deportare, în reg. Tiumen, Federaţia Rusă;
Ion PĂDURE, profesor, deportat în 1949;
Alexandru ŞOLTOIANU, luptător antisovietic, deţinut politic în URSS;
Tudor BASARABEANU, disident, luptător antisovietic în URSS;
Petru CIOBANU, Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război ai Armatei Române;
Anatol CARAMAN, Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război 1992 Tiras-Tighina;
Vasile IOVU, Artist al Poporului,
Petre NEAMŢU, Artist al Poporului, director artistic al Ansamblului de Muzică Populară “Flueraş”;
Maria MOCANU, interpretă, Artist al Poporului;
Elena POSTICĂ, doctor în istorie, director adjunct al Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie;
Petru BOGATU, publicist, profesor, Preşedintele Uniunii Jurnaliştilor;
Alexe RĂU, doctor în filozofie, Drectorul Bibliotecii Naţionale;
Vasile Bahnaru, doctor habilitat în filologie, directorul Institutului de Filologie al A.Ş.M.
Val Butnaru, publicist, scriitor, director general Union Media Group;
Valentina Butnaru, ziaristă, profesor, preşedintele Societăţii Limba Noastră cea Română

Sursa: www.pnl.md

Scrisoare deschisă adresată de PNL conducerii Republicii Moldova în legătură cu declaraţiile recente ale Ambasadorului Rus Valeri Kuzmin şi cu ultimele atitudini ale PCRM Min.Justiţiei va sesiza CC privind obiectivul Unirii, fixat în noul Statut al PNL