Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL este mereu alături de tine

|versiune pentru tipar||
PNL / 16 iulie 2013
Partidul Naţional Liberal
Către conducerea companiei
Î.C.S. “RED UNION FENOSA” S.A.

Prin prezenta, Vă solicit să analizaţi o situaţie asupra căreia mi s-au plâns nişte locuitori ai satului Mândra, din comuna Ratuş, raionul Teleneşti.

PNL are acolo un consilier local, Veaceslav Certan, care a organizat o întâlnire cu cetăţenii nemulţumiţi de problemele din cauza inactivităţii Primarului, conform opiniei lor, doi dintre care nu pot rezolva problema alimentării cu energie electrică a caselor lor în proces de construcţie.

Este vorba de cetăţenii Republicii Moldova Iurie Gheorghita, tel. 025893515, şi Cojocari Tatiana, tel. 068428242. Cojocari Tatiana are un copil de trei ani şi nu are curent electric de exact trei ani, împrumutând de la vecini şi aflându-se, astfel, sub pericolul refuzului, în orice moment, al vecinilor de a-i mai furniza curent.

Am discutat despre această problemă cu Iurie Grati, un angajat-şef de la filiala companiei la Orhei, care cunoaşte cazul şi mi-a confirmat situaţia, dar care a acceptat să adresăm o scrisoare administraţiei centrale a companiei Gaz Natural fenosa, lucru pe care îl şi fac.

În câteva cuvinte, din câte am înţeles, aceste familii au probleme de nealimentare cu energie electrică din cauza ori că Primăria nu a aprobat la timp proiectul privind o substaţie de alimentare electrică pentru casele în proces de construcţie, ori că Union Fenosa nu reuşeşte să procure spaţiul necesar de la Consiliul comunal ca să instaleze substaţia (cu stâlpii sau altcumva, sunt probleme tehnice în care nu sunt competentă), ori că Primăria nu vrea să cedeze bucata de teren fără bani (deşi mi s-a spus că ar costa puţin), ori — cel mai important, se pare, e pentru că Gaz Natural Fenosa consideră că poate investi şi instala o substaţie NUMAI DACĂ 50 LA SUTĂ (25 de case) DIN CELE ÎN PROCES DE CONSTRUCŢIE VOR FI DATE LEGAL ŞI DEFINITIV ÎN FOLOSINŢĂ. Or, argumentul cetăţenilor este că ei nu ştiu când vor fi construite 25 de case din cele 50 de case pornite spre a fi construite şi le poate trece viaţa fără curent electric. În situaţia cînd toţi cetăţenii au drepturi egale, iar distribuitorul de curent electric este monopolist, pare o nedreptate ca unii cetăţeni să nu aibă acces la curent electric, de aceea consider că o soluţie trebuie găsită.

În legătură cu această situaţie, adresez o scrisoare şi ANRE şi aştept din partea Gaz Natural Fenosa un răspuns lămuritor la scrisoarea mea, în spirit european.

Către director general al ANRE

Stimate domnule director general,

Mai jos vă reproduc o scrisoare pe care am adresat-o companiei Gaz Natural Fenosa.

Am decis să v-o adresez şi Dvs., pentru că, în discuţiile avute mi s-a sugerat că situaţia incertă în problema indicată în scrisoare ar fi încadrată în nişte reglementări adoptate de ANRE.

Vă solicit să dispuneţi o verificare a situaţiei concrete şi, dacă are la baza nerezolvării o reglementare adoptată de ANRE, să îmi răspundeţi cum poate fi modificată spre binele cetăţenilor.

Dacă, însă, este un abuz din partea companiei Gaz Natural Fenosa, vă solicit să întreprindeţi măsurile care se impun prin legislaţie.

Cu respect,

Vitalia Pavlicenco,
Preşedintele PNL

Sursa: www.pnl.md

Poziţia Consiliul Unirii în contextul vizitei Preşedintelui României Traian Băsescu la Chişinău CU despre vizita lui Traian Băsescu, crearea unei Fundaţii şi editarea un pliant despre Unire