Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Poziţia PNL faţa de declaraţiile unioniste ale lui Traian Băsescu

|versiune pentru tipar||
PNL / 14 august 2013
Partidul Naţional Liberal

Declaraţiile proUnire din ultimul timp ale lui Traian Băsescu, Preşedintele României, denotă că unitatea naţională românească este un obiectiv al politicienilor români. Vom aminti că, ceva mai devreme, reprezentanţi a trei dintre cele patru partide parlamentare din România — PSD, PC şi PPDD —, au făcut, de la tribuna principală a Legislativului de la Bucureşti, declaraţii privind reintegrarea celui de-al doilea stat românesc într-un spaţiu comun românesc unitar, european, invocându-se trecutul injust prin care românii de pe cele două maluri ale Prutului au fost separaţi din cauza intereselor unor puteri ostile naţiunii române. Menţionăm şi că Partidul Naţional Liberal din România este formaţiunea cu o bogată istorie politică, cea care a contribuit fundamental la înfăptuirea Marilor Uniri.

Sunt două lucruri important de relevat. Băsescu a făcut declaraţii în zona Harghita, în contextul reacţiilor la declaraţiile extremiste ale unor politicieni maghiari, sfidând şi spulberând mitul nedrept că reunificarea Republicii Moldova cu România ar duce la desprinderea zonei revendicate de ungurii cu scopuri secesioniste. De asemenea, este important, semnificativ şi absolut nou că, în declaraţiile sale, Băsescu s-a referit foarte direct la caracterul şi orientarea neromânească a guvernanţilor de la Chişinău, care nu ştiu — nici chiar fiind politicieni veniţi la Putere după comunişti — care le este identitatea, care nu au conştiinţă de români şi încă nu ştiu cu toţii ce limbă vorbesc, adică româna.

De asemenea, afirmaţia că “în Republica Moldova există un filon sănătos care sprijină Unirea cu România, dar marea majoritatea populaţiei nu doreşte acum acest lucru. Le spun cetăţenilor Republicii Moldova: Cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o!”, făcută de Traian Băsescu, apreciază ca o valoare segmentul unionist, spre deosebire de unii pretinşi analişti din Republica Moldova care — în scopuri meschine, servindu-i pe guvernanţii antiunionişti — îi califică pe unionişti drept “grupări marginale”.

Chiar dacă mai mulţi oponenţi politici califică afirmaţiile şi analiza făcută de Traian Băsescu la adresa Basarabiei şi a românilor deznaţionalizaţi de aici drept populism, noi credem că şi ceilalţi lideri politici de la Bucureşti ar trebui să adopte un mesaj naţionalist, unionist, corect, în spiritul aspiraţiilor fireşti de unitate românească şi în spiritul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, care dă, acestei populaţii deznaţionalizate, dar care îşi revine, dreptul să îşi decidă — fără un amestec din afară, adică, în special, din partea Rusiei, — viitorul care va fi unul de reunificare românească.

Partidul Naţional Liberal, partid care a obţinut după procese pe durata unui an, în justiţie, dreptul de a avea un Statut unionist, adoptat la Congresul al III-lea al formaţiunii, salută mesajele proUnire ale Bucureştiului şi eforturile societăţii civile, care sensibilizează populaţia românească din Basarabia că nu e nimic pierdut, că România ne doreşte şi ne aşteaptă să revenim la sânul Patriei-mamă. Declaraţiile lui Traian Băsescu şi cele ale parlamentarilor români demonstrează că PNL din Republica Moldova are dreptate când vorbeşte cu certitudine despre producerea Unirii Basarabiei cu România. PNL va continua să le explice românilor şi alogenilor de dincoace de Prut că împreună cu România vom fi mai puternici, vom avea o viaţă mai bună şi un viitor just şi dorit copiilor noştri, într-o Europă puternică, în UE şi cu scutul NATO, care va însemna investiţii şi locuri de muncă, creştere economică şi viaţă civilizată.

Sursa: www.pnl.md

CU despre vizita lui Traian Băsescu, crearea unei Fundaţii şi editarea un pliant despre Unire Comunicat de presă al PNL în contextul vizitelor lui Rogozin şi Kirill