Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Mesajul PNL de la sfârşitul anului 2013 şi începutul anului 2014

|versiune pentru tipar||
PNL / 31 decembrie 2013
Partidul Naţional Liberal

Partidul Naţional Liberal a împlinit, pe 16 decembrie 2013, şapte ani de la fondare.

Cu prilejul despărţirii de anul 2013, care pleacă în istorie, şi al sosirii unui nou an, 2014, PNL aminteşte că a împlinit, pe 16 decembrie, şapte ani de la fondare, în anul 2006, în plin regim comunist în Republica Moldova. PNL este o formaţiune combativă, care activează energic, de şapte ani, în opoziţie parlamentară şi, respectiv, extraparlamentară.

În toţi aceşti ani PNL a luptat continuu pentru democraţie, reforme în economie şi justiţie, pentru valorile naţionale şi pentru idealul reîntregirii neamului românesc.

Prima parte a activităţii PNL s-a desfăşurat în condiţiile în care formaţiunea a avut reprezentanţi în forul legislativ al statului, în Opoziţie faţă de guvernanţii comunişti şi faţă de cei care colaborau cu Puterea antinaţională, fiind atacat continuu ca formaţiune de opoziţie intransigentă sau “neconstructivă”, conform propagndei regimului comunist oligarhic.

A doua parte a activităţii PNL cuprinde anii de după căderea comuniştilor, care nu au însemnat ani ai schimbării, de democraţie şi reforme, de revenire la valorile naţionale. La conducere în Republica Moldova, se află, în continuare, grupări politice oligarhice promoscovite care, deşi drapate cu demagogie proeuropeană şi profitând oneros de interesele Vestului de a elimina influenţa Rusiei din Basarabia, nu identifică integrarea europeană cu avansarea spre omogenizarea intraromânească a spaţiului de pe cele două maluri de Prut.

PNL a avut trei congrese, la fiecare doi ani. Rezultatele congreselor al doilea şi al treilea au fost contestate de Puterea comunistă, apoi de cea pretins democratică. Acest fapt a făcut ca partidul să atace deciziile Puterii în instanţa de judecată şi să câştige de fiece dată, fie că a fost contestată hotărârea Congresului privind realegerea preşedintelui PNL, fie că a fost contestat Statutul unionist, care prevede, în mod expres, Unirea Republicii Moldova cu România, ca cea mai scurtă cale de integrare în NATO şi UE. Programul PNL este unul de modernizare şi europenizare a statului şi societăţii, pentru pregătirea reunificării, cu demnitate, a celor două state româneşti.

După congresul al III-lea al PNL, din 3 decembrie 2011, conducerea formaţiunii a declanşat, în februarie 2012, discuţii publice pentru iniţierea unei Platforme unioniste — “Consiliul Unirii”, pentru comemorarea celor 200 de ani de ocupaţie ruso-sovietică şi revendicarea lichidării consecinţelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop. Platforma a avut şi menirea de a coagula forţele unioniste pentru acţiuni publice de impact. Asemenea acţiuni, în special marşuri proUnire cu România au avut loc în 2012 şi în 2013, cu participarea, de fiece dată, a peste zece mii de oameni, în mai multe oraşe din spaţiul românesc de pe ambele maluri ale Prutului. Din păcate, manifestările s-au desfăşurat în condiţii de ostilitate din partea Puterii şi a Opoziţiei parlamentare, anul 2012 însemnând şi recunoaşterea, drept constituţională, a opţiunii politice unioniste.

Manifestările publice de anvergură au impus ridicarea parţială a tabu-ului de pe subiectul Unirii celor două state româneşti — drept cea mai scurtă cale de desprindere a Basarabiei de orbita rusească şi de integrare în NATO şi UE. Au avut loc dezbateri la televiziuni, mai mulţi lideri de opinie, cercetători şi politicieni de la Putere, inclusiv Preşedintele României, invocând imperativul refacerii unităţii naţionale prin unirea celor două state româneşti. Unioniştii au salutat — în anul 2013 — declaraţiile proUnire, menite să “Readucă Basarabia Acasă”, ale unor înalţi demnitari români, inclusiv parlamentari. Reunificarea celor două state româneşti semnifică salvarea teritoriului multpătimit şi a populaţiei lui zbuciumate şi nedreptăţite din stânga Prutului.

PNL a adoptat poziţii şi atitudini faţă de evenimentele majore din societate, taxând Puterea atât pentru a fi compromis reformele menite să apropie R.Moldova de UE, cât şi pentru că nu a funcţionalizat instituţiile statului şi nu a asigurat reformele pentru ca o justiţie independentă să îi fi tras la răspundere pe responsabilii de distrugerea statului în ultimii zece ani.

Astfel, în linii mari, anul 2013 a avut două semnificaţii şi pentru PNL, care doreşte ca basarabenii să fie din nou împreună cu toţi românii într-un singur stat.

În primul rînd, Republica Moldova, prin greutăţi, dar, totuşi, a avansat spre aspiraţia proVest, UE acceptând parafarea acordurilor asociative cu cel de-al doilea stat românesc, printr-un sprijin major şi din partea României. Să sperăm că nu se va produce o abatere fatală de pe drumul spre comunitatea europeană. Opţiunea europeană înseamnă şi opţiune proromânească, în pofida încercărilor unor persoane şantajabile de la Putere de a demarca opţiunea şi demersul european de opţiunea proromânească şi de demersul unionist.

În al doilea rînd, naţional-liberalii, în cadrul Platformei unioniste “Consiliul Unirii” şi împreună cu Platforma civică “Acţiunea-2012”, au reuşit — şi în acest an — să promoveze cel mai energic poziţia proUnire, să impună respect şi demnitate, organizând manifestări publice chiar cu mai puţine piedici din partea Puterii decît în anul 2012.

În anul 2013, o realizare incontestabilă pentru recunoaşterea şi restatuarea adevărului privind limba română ca limbă oficială a fost Hotărârea Curţii Constituţionale, potrivit căreia textul Declaraţiei de Independenţă prevalează în raport cu textul Constituţiei, astfel încât limba de stat a Republicii Moldova este univoc limba română. Declaraţia de Independenţă constituie fundamentul juridic şi politic al Constituţiei, încât nicio prevedere a acesteia nu poate depăşi cadrul ei.

PNL a luptat continuu şi a prezentat toate dovezile legale pentru scoaterea PCRM în afara legii, prevede, în Programul său, pe lângă opţiunea unionistă şi din Statut, obiectivul Unirii cu România, adoptarea Legii Lustraţiei, pledează pentru omogenizarea spaţiului mediatic, cultural, spiritual, social, economic, militaro-strategic şi politic de pe cele două maluri ale Prutului, pentru modernizarea şi europenizarea societăţii basarabene, încât unificare românească să nu fie însoţită de prea mari decalaje de dezvoltare.

PNL le urează din tot sufletul românilor şi prietenilor alogeni, integraţi în societatea moldovenească, — tuturor celor care ne respectă limba, istoria, tradiţiile, obiceiurile, cultura, dar şi dreptul la un viitor comun într-un stat românesc unificat şi puternic, într-o Europă prosperă, în baza Declaraţiei de Independenţă, în baza Constituţiei şi a CvEDO, — să fie rezistenţi, să nu lase ca dezamăgirea enormă din acest an să îi facă să greşească în alegerile din anul viitor, să ştie că România, Europa şi Statele Unite ale Americii ne sunt prieteni adevăraţi şi să fie încrezători că putem reuşi şi noi ca poporul german, care s-a reunit şi a devenit unul întreg şi prosper.

La Mulţi Ani, dragi prieteni!

Vitalia PAVLICENCO,
preşedintele Partidului Naţional Liberal
Consiliul Unirii vă urează unitate şi speranţă în anul 2014! Petru Lungu a fost un luptător onest şi modest