Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL: decomunizarea întârzie, cazul Sinigur, 9 mai 2014

|versiune pentru tipar||
PNL / 10 mai 2014
Partidul Naţional Liberal

PNL consideră că, în Republica Moldova, decomunizarea întârzie dramatic — Cazul Vasile Sinigur, 9 mai 2014.

Pe data de 9 mai 2014, Vasile Sinigur, membru al PNL, a făcut inscripţia “Rus Fascist Ocupant” şi a desenat semnul svasticii pe postamentul monumentului sovietic, numit al “Ostaşilor Eliberatori ai Chişinăului”, aflat în faţa Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, în jurul căruia pornise discuţii legat de demolare în contextul eventualei instalări a Monumentului dedicat Limbii Române. Calificarea de “vandalism” din partea antiromânilor pentru gestul lui Sinigur este inadecvată, deoarece Sinigur nu a distrus nimic, iar monumentele sovietice nu au valoare artistică, ci propagandistică.

Fără nici o îndoială, Vasile Sinigur a acţionat fără vreo coordonare cu conducerea PNL, ci din proprie iniţiativă, răspunderea pentru acest gest fiind una individuală.

Cu toate acestea, membri din conducerea partidului au luat legătura cu şefii poliţiei municipale Chişinău şi le-au solicitat un comportament legal faţă de Vasile Sinigur, care nu e la prima acţiune a sa de acest fel, dar care nu poate fi tratat prin acţiuni violente.

Anterior, indignat de faptul că este persecutat şi urmărit pentru opţiunile sale unioniste în autonomia găgăuză, unde locuieşte, Vasile Sinigur a făcut o inscripţie şi la intrarea în acea zonă, scriind “România Mare”. Atitudinea sa mai specială şi de revoltă este din cauza comportamentului autorităţilor găgăuze fără respect pentru partea de naţiune majoritară şi pentru limba română, ca limbă oficială a statului. În legătură cu persecutarea lui Sinigur, conducerea PNL a avut discuţii cu comisarul de poliţie al Comratului, cu factori din conducerea MAI, care au contribuit la aplanarea situaţiei şi şi-au cerut scuze pentru comportamentul comisarului, a oferit şi o conferinţă de presă legat de situaţia nedreaptă din jurul lui Vasile Sinigur.

Asemenea gesturi, ce pot fi calificate ca expresie de revoltă maximă şi de indignare excesivă, cum sunt inscripţiile făcute de Sinigur pe obiective publice, sunt cauzate şi de faptul că în Republica Moldova abordările de natură istorică şi politică încă sunt cu susul în jos.

Ştie o lume întreagă faptul că, pe 28 iunie 1940, urmare a Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, Basarabia a fost smulsă din componenţa Patriei-mamă România şi anexată prin ultimatum la Uniunea Sovietică şi că, respectiv, în 1944, când forţele sovietice au intrat în Chişinău, a avut loc reocuparea acestui pământ istoric românesc pentru mai mult de jumătate de secol, nefiind liber şi reunit cu Patria-mamă România nici astăzi.

Faptul că Republica Moldova este condusă aproape neîntrerupt de forţe politice obediente Rusiei, chiar dacă se declară proeuropene, conduce la realitatea tristă că societatea nu este decomunizată, monumentele sovietice stau în continuare neclintite şi asta îi face pe unii patrioţi români să ajungă la gesturi mai excesive. A fost şi cazul lui Sinigur, care a vrut, probabil, să reţină atenţia opiniei publice că nu poţi merge cu neadevărul istoric şi cu monumentele Lenin sau cu oricare alte monumente de propagandă bolşevică şi sovietică falsă în spate spre Europa — spre Bruxelles şi Strasbourg.

Există şi legislaţia moldovenească respectivă, care impune curăţirea localităţilor noastre de monumentele ce promovează o istorie falsă, care, însă, rămân încă infipte în ochii şi inimile noastre, care avem părinţi şi bunici omorâţi în perioada ocupaţiei sovietice. Şi asta doar pentru că unele forţe politice mai au nevoie de voturile categoriei de populaţie îndoctrinate cu propaganda bolşevică şi comunistă.

De asemenea, ştie o lume întreagă adevărul că nu există nicio deosebire între nazismul condamnat de Tribunalul Internaţional de la Nurnberg şi comunismul care a făcut, la fel, imense victime şi care trebuie condamnat şi recondamnat continuu, până vor dispăea, din toate ţările, toate partidele de sorginte totalitară, comunistă, extremistă. Ceea ce se întâmplă şi azi în Republica Moldova reclamă, fapt cerut repetat şi public de PNL — ca PCRM şi orice alt partid comunist să fie scos, încă o dată, în afara legii, după ce a fost scos în 1991, dar restabilit, prin efortul unuia dintre ultimii lideri comunişti sovietici, Piotr Lucinski. Instituţiile competente trebuie să ia măsuri şi cu partidele proruse, despre care chiar liderul unui partid din coaliţia proeuropeană spune că sunt finanţate din Federaşia Rusă şi se opun demersului proeuropean al Republicii Moldova şi care susţin forţele teroriste ce acţionează contra poporului ucrainean.

PNL a organizat mereu marşuri şi acţiuni unioniste paşnice, cerând lichidarea consecinţelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop şi reunificarea românilor din stânga Prutului cu românii din România. Acţiunile sporadice şi disparate ale unor unionişti demonstrează doar că în Republica Moldova se întârzie dramatic în privinţa reaşezării lucrurilor pe un făgaş cu adevărat democratic şi european.

Ne punem întrebarea dacă poliţia ar fi acţionat cu aceeaşi râvnă în cazul unor inscripţii antiromâneşti sau antiunioniste pe obiective publice. Ceea ce ar sugera că avem încă nişte grupări politice proruseşti la guvernare, cu reflexe sovietice în abordări şi tratamente.

Dacă se va dovedi că Vasile Sinigur a fost maltratat şi molestat, vom contribui la aducerea pe banca acuzaţilor a celor ce s-au dedat unor asemenea ilegalităţi.

Sursa: www.pnl.md

Apel-manifest al Consiliului Unirii pentru asigurarea securităţii şi a vieţii cetăţenilor Poziţia PNL din stânga Prutului faţă de actualul moment politic